Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Is de iPhone 14 de eerste zonder poort?

Auteur: Ward Edema
8 reacties
iPhone 14 usb-c


Lees verder na de advertentie

Volgens geruchten krijgt de iPhone 14 géén Lightning-aansluiting meer, maar usb-c. Of krijgt hij juist helemaal geen poort?

iPhone 14 usb-c

Volgens LeaksApplePro gaat Apple in 2022 de sprong maken naar usb-c op de iPhone. Deze poort kennen we al van de MacBook en iPad, en is inmiddels de standaard geworden voor zowat alle andere smartphones op de markt.

Apple hield de afgelopen jaren stug vast aan Lightning, de aansluiting die Apple in 2012 introduceerde. De grootste reden hiervoor is zeer waarschijnlijk financieel. Bij alle Lightning-accessoires, ook van derden, gaat namelijk een deel van de opbrengst naar Apple. Bij usb-c is dit niet het geval.

Voordelen usb-c

Usb-c heeft meerdere voordelen ten opzichte van Lightning. Zo kan de aansluiting véél sneller zijn. Waar Lightning niet verder komt dan een overdrachtsnelheid van 60 MB per seconde, kan dit bij usb-c oplopen tot 625 MB of zelfs 1250 MB per seconde. Dit maakt vooral bij de Pro-modellen van de iPhone een groot verschil, omdat je zo de gigantische ProRes-videobestanden veel sneller over kan zetten naar je Mac.


kooptip

Ook is usb-c inmiddels zo breed geadopteerd, dat een iPhone al snel het laatste apparaat in huis is zónder de aansluiting. Wanneer deze eindelijk over is naar usb-c, heb je dus voor al je apparaten nog maar één kabeltje nodig. Handig!

Poortloze iPhone

LeaksApplePro is geen bekende Apple-leaker, en de vraag is dus ook hoe serieus we het gerucht moeten nemen. Andere geruchten noemen vaak juist dat de iPhone 14 misschien wel volledig portloos zal zijn. Hierdoor zal opladen alleen via MagSafe of een Qi-oplader kunnen.

Een poortloze telefoon heeft als voordeel dat hij waterbestendiger is, en dat Apple de ruimte die de poort normaliter inneemt kan gebruiken voor andere onderdelen.

Opvallend is dat de Apple Watch Series 7 misschien al een hint geeft naar een poortloze iPhone. Deze heeft namelijk geen verborgen diagnostische poort meer (voor reparaties), maar enkel een 60GHz draadloze chip voor hetzelfde doeleinde. Die zou Apple ook toe kunnen voegen aan een poortloze iPhone 14, zodat MagSafe ook gebruikt kan worden voor data. Dit is tot nu toe nog niet mogelijk.

Bron: iDropNews