Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 13 Pro (Max) onthuld: 7 grote vernieuwingen

Auteur: Koen van Ekeren
3 reacties
iPhone 13 Pro camera

Nieuwe camera-functies, een ProMotion-scherm, betere batterij en meer: de vernieuwingen van de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn bekend. Apple presenteerde de toptoestellen zojuist tijdens zijn jaarlijkse september-event. Er is veel om naar uit te kijken!

iPhone 13 Pro (Max) officieel onthuld


Lees verder na de advertentie

Miljoenen ogen waren vanavond gericht op de iPhone 13 Pro (Max). Apple kondigde ze opnieuw aan via een virtuele productpresentatie – die weer erg flitsend in elkaar was gestoken. En de iPhone 13 Pro blijkt (een beetje tegen de verwachtingen in) een spectaculaire upgrade.

Opnieuw zijn er twee Pro-iPhones. De iPhone 13 Pro heeft een display van 6,1-inch; de Max-versie doet het wederom met een imposante 6,7-inch. Wat er nieuw is, lees je hieronder.

1. iPhone 13 Pro: ontwerp

Het design van de iPhone 13 Pro lijkt veel op dat van zijn voorgangers. Toch heeft het uiterlijk een aangename verandering: de inkeping is twintig procent smaller geworden. Dit is de veelbesproken (en bekritiseerde) ‘hap’ uit het scherm van de iPhone, waarin onder meer de selfiecamera en Face ID-techniek zit. Verder is de cameramodule wat groter geworden, maar een echt opmerkelijk verschil is het niet.

2. Betere camera


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De drie camera’s op de rug van de iPhone 13 Pro Max hebben een leuke upgrade gekregen. Alle cameralenzen hebben een groter diafragma. Vooral de ultragroothoeklens maakt een flinke sprong: die presteert nu 92 procent beter bij weinig licht.

De nieuwe telelens heeft een brandpuntafstand van 77 mm (voorheen 65) en kan nu tot 3x optisch zoomen. Fotograferen wordt in de avonduren ook beter, want de nachtmodus nu beschikbaar voor alle drie lenzen.

3. Nieuwe camera-functies

De iPhone 13 Pro kan overweg met macrofotografie. Er is een nieuwe macro-fotografiemodus waarmee je schitterende close-ups tot 2 centimeter maakt. Ondanks de korte afstand zijn de foto’s erg scherp en gedetailleerd. De macro-fotografiemodus werkt zowel bij foto’s als video’s en kan ook worden gebruikt bij slowmotion-video’s, of het maken van een timelapse.

Apple geeft de Camera-app ook een nieuwe filterfunctie. Apple noemt het Photographic Styles. Het toepassen van filters kon al, maar de bewerkingen werden losgelaten op de complete foto. De iPhone 13 Pro past ze met behulp van kunstmatige intelligentie toe op gedeeltes van een foto. Zo geef je hem een warmere of koelere uitstraling, zonder dat de huidtinten meekleuren.

4. Video: Cinematic Mode en ProRes

De Portretmodus van de iPhone is geweldig. Hiermee schiet je foto’s met bokeh-effect: het onderwerp is dan scherp in beeld, terwijl de achtergrond wazig blijft. De iPhone 13 Pro doet dit kunstje ook met video’s. Apple noemt de functie Cinematic Mode. Net als bij foto’s kun je het scherptediepte-effect achteraf aanpassen.

Ook nieuw is dat je met de iPhone 13 Pro kunt filmen in het ProRes-bestandsformaat. Deze functie is echter pas later dit jaar beschikbaar. Hierbij neem je beelden van hogere kwaliteit op en zijn er meer bewerkingsmogelijkheden. Een soort RAW dus, maar dan voor video.

5. ProMotion-display

Apple’s nieuwste toptoestellen hebben een ProMotion-scherm met een hogere verversingssnelheid (120Hz). Hierbij kan de iPhone 13 Pro 120 keer per seconde het beeld verversen. Voorheen was dat zestig keer per seconde. Een voordeel is dat de iPhone sneller aanvoelt; dit merk je vooral bij het vegen en swipen. Ook zorgt het voor schitterende graphics bij games.

Het gaat overigens om variabele verversingsfrequenties, waarbij het scherm tussen de 10 hertz en 120 hertz varieert. Niet bij alle taken is immers een hoge verversingssnelheid nodig; hierdoor wordt batterij niet onnodig belast.

6. Snellere chip, betere batterij

De iPhone 12 Pro was al bloedjesnel, maar de A15 Bionic van de iPhone 13 staat nu op poleposition als het om de snelste smartphone-processor gaat. Vooral de nieuwe GPU gaat erop vooruit; die bestaat uit vijf kernen en zorgt voor 50 procent snellere grahphics.

Betere prestaties zijn er ook voor de batterij. De accu is groter en de A15-chip efficiënter, waardoor de batterij van de iPhone 13 Pro het liefst anderhalf uur langer uithoudt dan bij zijn voorganger. Bij de iPhone 13 Pro Max is er zelfs een verbetering van 2,5 uur.

7. Meer opslag

De iPhone 13 Pro (Max) is verkrijgbaar in een variant met liefst 1 TB opslag. Nog nooit eerder had een iPhone zoveel opslag; tot nu toe was 512 GB het maximale. Daarnaast is het toestel verkrijgbaar met 128, 256 en 512 GB opslag. De opslagcapaciteit van 1 TB is vooral ideaal voor fanatieke iPhone-fotografen, of voor wie veel professionele video’s maakt met zijn iPhone.

iPhone 13 Pro (Max) prijzen en release

Al jaren houdt Apple vast aan dezelfde prijzen voor zijn Pro-iPhones. Dit jaar is dat niet anders. De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max nemen het prijskaartje over van hun voorganger:

  • 6,1 inch iPhone 13 Pro prijs: € 1159
  • 6,7 inch iPhone 13 Pro Max prijs: € 1259

De iPhone 13 Pro (Max) is overigens verkrijgbaar in vier kleuren: Sierra Blue, zilver, goud en grafiet. Pre-orderen kan vanaf vrijdag 17 september. Op 24 september is de officiële iPhone 13 Pro (Max) release. Vanaf deze dag liggen de toestellen in de winkels en worden de eerste bestellingen geleverd.