Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iPhone

iPhone 12 mini blijkt toch niet zo geliefd

Auteur: Koen van Ekeren
7 reacties
iPhone 12 mini verkoop


Lees verder na de advertentie

Met de iPhone 12 mini lanceerde Apple in september eindelijk weer eens een handzame telefoon. De verwachtingen waren hooggespannen. De compacte iPhone SE uit 2016 was immers ook zeer begeerd. Maar de verkoop van de iPhone 12 mini gaat niet zo goed als Apple waarschijnlijk had gehoopt.

iPhone 12 mini verkoop

De iPhone 12 mini had alles in zich om ongelooflijk populair te worden. Het compacte toestel heeft bijna dezelfde functies als de andere iPhone 12-modellen, maar dan in een kleiner jasje en goedkoper: € 859.

Toch is de telefoon volgens een rapport van Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) een stuk minder gewild dan de andere drie iPhone 12-modellen die Apple uitbracht. Tijdens de lanceringsmaanden van oktober en november was de iPhone 12 mini goed voor slechts 6 procent van de totale iPhone-verkopen.

Populairste

Het populairste model was de standaard iPhone 12, die een 6,1-inch scherm heeft. Van alle iPhone-verkopen koos 27 procent voor dit model. Het onderzoek van CIRP werd overigens uitgevoerd in de Amerikaanse smartphonemarkt.


kooptip

Gecombineerd waren alle nieuwe iPhone 12-modellen goed voor 76 procent van de iPhone-verkopen. Daarmee doen de nieuwe iPhones het beter dan de iPhone 11-serie van vorig jaar. Destijds koos 69 procent in de lanceringsmaanden voor een iPhone 11.

Waarom verkoopt de 12 mini slecht?

In het rapport speculeert analist Mike Levin van CIRP ook over de oorzaak van de tegenvallende verkoop. Hij stelt dat de prijs ‘de aantrekkingskracht van de iPhone 12 mini beperkt’. De mini is een stuk duurder dan de oudere iPhone SE (€ 463), iPhone XR (€ 574) en iPhone 11 (€ 685), die Apple ook nog steeds verkoopt.

Verder denken wij dat de timing vooral ongelukkig is. Al jaren werd de iPhone groter en groter; de roep om een compactere iPhone was groot. Met de tweede generatie iPhone SE lanceerde Apple in april 2020 eindelijk weer eens een wat kleinere telefoon. Hierdoor zitten veel liefhebbers van een kleine iPhone voorlopig nog aan de SE vast. De iPhone 12 mini (die nog kleiner is dan de SE) kwam een half jaar later uit.

iPhone 13 mini

Ondanks dat de verkoop slecht lijkt te gaan, kunnen we in 2021 weer een ‘mini’ verwachten. Volgens geruchten presenteert Apple opnieuw vier nieuwe iPhones, waaronder een opvolger van de iPhone 12 mini. Dit toestel heet waarschijnlijk de iPhone 12s mini of iPhone 13 mini. Het formaat van de telefoon zou hetzelfde blijven. Wat er verder waarschijnlijk verandert, lees je in dit dossier: