Terug naar iPhone 12 mini blijkt toch niet zo geliefd
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 12 mini blijkt toch niet zo geliefd

Door Koen van Ekeren6 januari 2021 14:422 min. leestijd7

Met de iPhone 12 mini lanceerde Apple in september eindelijk weer eens een handzame telefoon. De verwachtingen waren hooggespannen. De compacte iPhone SE uit 2016 was immers ook zeer begeerd. Maar de verkoop van de iPhone 12 mini gaat niet zo goed als Apple waarschijnlijk had gehoopt.

iPhone 12 mini verkoop

iPhone 12 mini verkoop

De iPhone 12 mini had alles in zich om ongelooflijk populair te worden. Het compacte toestel heeft bijna dezelfde functies als de andere iPhone 12-modellen, maar dan in een kleiner jasje en goedkoper: € 859.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Toch is de telefoon volgens een rapport van Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) een stuk minder gewild dan de andere drie iPhone 12-modellen die Apple uitbracht. Tijdens de lanceringsmaanden van oktober en november was de iPhone 12 mini goed voor slechts 6 procent van de totale iPhone-verkopen.

Populairste

Het populairste model was de standaard iPhone 12, die een 6,1-inch scherm heeft. Van alle iPhone-verkopen koos 27 procent voor dit model. Het onderzoek van CIRP werd overigens uitgevoerd in de Amerikaanse smartphonemarkt.

Gecombineerd waren alle nieuwe iPhone 12-modellen goed voor 76 procent van de iPhone-verkopen. Daarmee doen de nieuwe iPhones het beter dan de iPhone 11-serie van vorig jaar. Destijds koos 69 procent in de lanceringsmaanden voor een iPhone 11.

Waarom verkoopt de 12 mini slecht?

In het rapport speculeert analist Mike Levin van CIRP ook over de oorzaak van de tegenvallende verkoop. Hij stelt dat de prijs ‘de aantrekkingskracht van de iPhone 12 mini beperkt’. De mini is een stuk duurder dan de oudere iPhone SE (€ 463), iPhone XR (€ 574) en iPhone 11 (€ 685), die Apple ook nog steeds verkoopt.

Verder denken wij dat de timing vooral ongelukkig is. Al jaren werd de iPhone groter en groter; de roep om een compactere iPhone was groot. Met de tweede generatie iPhone SE lanceerde Apple in april 2020 eindelijk weer eens een wat kleinere telefoon. Hierdoor zitten veel liefhebbers van een kleine iPhone voorlopig nog aan de SE vast. De iPhone 12 mini (die nog kleiner is dan de SE) kwam een half jaar later uit.

iPhone 13 mini

Ondanks dat de verkoop slecht lijkt te gaan, kunnen we in 2021 weer een ‘mini’ verwachten. Volgens geruchten presenteert Apple opnieuw vier nieuwe iPhones, waaronder een opvolger van de iPhone 12 mini. Dit toestel heet waarschijnlijk de iPhone 12s mini of iPhone 13 mini. Het formaat van de telefoon zou hetzelfde blijven. Wat er verder waarschijnlijk verandert, lees je in dit dossier:

Alles over de iPhone 13
Bekijk dit dossier
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Johan
Lezer
Johan

Leuk

anton
Lezer
anton

Inderdaad: de prijs is € 100,- duurder dan verwacht en ook logischer en reeler zou zijn.

Annemieke de Bondt
Lezer
Annemieke de Bondt

Persoonlijk ben ik heel erg blij met mijn mini. Eindelijk weer een handzame en prachtig vormgegeven iphone met als bonus het mooie blauw.

Bram
Lezer
Bram

Helemaal mee eens

Jolanda
Lezer
Jolanda

Klopt helemaal! Ik heb de nieuwe SE gekocht zodra die uitkwam. Als ik had geweten dat de 12 mini kwam had ik daarop gewacht. Misschien als ze een goede inruildeal bieden?

Ineke
Lezer
Ineke

Ik ben zeer tevreden over de nieuwe SE, daar hoef je geen honderden euro’s extra voor uit te trekken.

Borhuzz
Lezer
Borhuzz

Het probleem van de mini is de beperkte accu.