Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Hoe groot (of klein) is de iPhone 12?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 12 formaten vergeleken


Lees verder na de advertentie

De laatste jaren werden de iPhones alsmaar groter. Tótdat vorige week de iPhone 12 mini op een James Bond-muziekje tevoorschijn werd getoverd. Met zijn 5,4-inch is dit de kleinste iPhone van het moment. Maar ook de liefhebbers van grote iPhones werden niet teleurgesteld. Want de iPhone 12 Pro is met een 6,7-inch scherm dan weer de grootste iPhone ooit. Misschien blijft het zo toch een beetje abstract. Want hoe groot (of klein) zijn de iPhones nu eigenlijk?

iPhone 12 formaat

iPhone 12 schermdiagonaal

Het eerste wat je moet weten, is dat 5,4 en 6,7 inch slaan op de maat van het scherm en dus niet op het complete toestel. Om precies te zijn, gaat het om de schermdiagonaal. Dat kan verwarrend zijn. Want de iPhone met het kleinste scherm, is niet per se de kleinste iPhone. Dat komt omdat er in deze maatvoering geen rekening wordt gehouden met de rand rondom het scherm. Zo kan het dat de 4,7-inch iPhone SE 2020 in totaal toch net wat groter is dan de 5,4-inch iPhone 12 mini. Puur omdat er nog een flinke rand om het scherm zit.

iPhone 12 mini naast iPhone SE


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

In de tabel hieronder hebben we de iPhone 12-formaten voor je op een rij gezet, én de inches omgerekend in centimeters. Want hoewel de techwereld rekent in inches, denken wij natuurlijk niet in die eenheid. We vermelden niet alleen de diagonaal van het scherm, maar ook de hoogte en breedte van het toestel in zijn geheel.

iPhone 12 mini iPhone 12 iPhone 12 Pro iPhone 12 Pro Max
Schermdiagonaal 5,4 inch 6,1 inch 6,1 inch 6,7 inch
In centimeters: 13,76 cm 15,40 cm 15,40 cm 16,96 cm
Hoogte 13,15 cm 14,67 cm 14,67 cm 16,08 cm
Breedte 6,42 cm 7,15 cm 7,15 cm 7,81 cm

En zo ziet dat eruit

In de bovenstaande afbeelding van MacRumors zie je de nieuwe iPhone 12-modellen vergeleken met de iPhones van de voorbije jaren. Daarbij springen nog een aantal zaken in het oog:

  • De 5,4-inch iPhone 12 mini is in totaliteit maar een fractie groter dan de 4-inch iPhone SE uit 2016.
  • De iPhone 12 mini is de allerkleinste iPhone die Apple op dit moment verkoopt, kleiner nog dan de iPhone SE uit 2020.
  • De iPhone 12 en iPhone 12 Pro hebben een schermdiagonaal van 6,1 inch. Net zoals de iPhone 11 en de iPhone XR. Toch valt de iPhone 12 (Pro) iets kleiner uit. Dat komt omdat de schermranden weer iets dunner zijn.
  • De iPhone 12 Pro Max is met zijn 6,7-inch de grootste iPhone óóit. Maar omdat ook dit toestel zeer smalle randen heeft, is hij niet extreem veel groter dan de 6,5-inch iPhone 11 Pro Max van vorig jaar.

Bekijk de iPhones in AR

iPhone 12 augmented reality

Om een nog iets betere indruk te krijgen van het formaat van de nieuwe iPhones, ga je op je huidige iPhone naar de website van Apple. Ga je vervolgens naar de pagina van je favoriete nieuwe model, dan krijg je daar de optie om die in augmented reality te bekijken. Dat geeft een heel aardige indruk van wat je kunt verwachten.

De iPhone 12 en de iPhone 12 Pro zijn sinds afgelopen vrijdag verkrijgbaar bij onder meer MediaMarktBol.comMobiel.nl en Amac. Ook kun je terecht bij providers als KPN en T-Mobile. Sinds vandaag kun je ook bij Coolblue terecht. De iPhone 12 mini en de iPhone 12 Pro Max gaan op 6 november in de voorverkoop.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors