Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iPhone

iPhone 11 Pro: maak kennis met Apple’s nieuwe toptoestel

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 11 Pro mat glas

De naam geeft het al weg: de iPhone 11 Pro is er eentje van de buitencategorie. Het nieuwe toptoestel van Apple werd zojuist gepresenteerd tijdens het september-event. Aan de buitenkant lijkt hij een kopie van zijn voorganger (de iPhone XS Max), maar er is één belangrijk speerpunt: het verbluffende camerasysteem.

iPhone 11 Pro

De iPhone 11 Pro is er weer in twee varianten. De ‘gewone’ heeft een scherm van 5,8 inch. Daarnaast is er een Pro Max-versie. Nee: geen extra snelle telefoon met ’33’ en het gelaat van Max Verstappen op de behuizing, maar de grotere broer van de iPhone 11 Pro. Dit toestel heeft een oled-scherm van 6,5 inch. Behalve de grootte zijn er geen verschillen tussen de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Het oled-scherm – dat Apple Super Retina XDR noemt – is verbeterd. De helderheid is bijvoorbeeld vergroot van 660 naar 1200 Nits, waardoor je het scherm beter ziet bij fel zonlicht. Ook ondersteunt het scherm Dolby Vision HDR en HD10.

Apple houdt vast aan het ontwerp. Wel is de iPhone verkrijgbaar in een nieuwe kleur: midnight groen. Ook is de spacegrijze en zilveren tint verfrist en is er een nieuwe gouden kleur. Aan de buitenkant lijkt de iPhone Pro veel op de iPhone XS (en dus ook op de revolutionaire iPhone X uit 2017). Het formaat is gelijk gebleven en de inkeping voor onder meer de selfiecamera lijkt exact even groot . Aan de achterkant vind je wél een opvallende verandering: de cameralenzen zijn verzonken in een vierkante bult. Twee lenzen in plaats van drie. En niet netjes onder elkaar, maar in een driehoekige opstelling.


Lees verder na de advertentie

iPhone 11 Pro A13 Bionic

Pro camera

De grootste verbetering betreft zoals verwacht de camera. We vonden dat de camera van zijn voorganger al ongelooflijk goed, maar met het drievoudige camerasysteem (de iPhone XS heeft twee lenzen) is de camera pas echt een pro. De extra lens is een ultra-wide camera. Dat heeft meerdere voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is het bereik, maar het maakt ook een betere optische zoom (4x) mogelijk. Daarnaast presteert de camera een stuk beter bij weinig licht.

Verder is de camera verreikt met een nieuwe technologie: Deep Fusion. De iPhone 11 Pro schiet 9 foto’s en maakt er met behulp van machine learning één plaatje van, wat een foto oplevert waarbij alle lichtcondities mooi belicht zijn. En bij selfies sta je er haarscherp op, want de voorste camera heeft een lens van 12 megapixel in plaats van 7.

Ook de video’s van de iPhone 11 Pro ogen een stuk professioneler. De drie achterste camera’s werken samen om de kleur en belichting zo goed mogelijk te maken. Je kunt filmen in 4K met een hoog dynamisch bereik en hij neemt 60 frames per seconde op.

Processor en batterij

De iPhone 11 Pro heeft een A13 Bionic-processor in zich, die de iPhone krachtiger en efficiënter maakt. Verder hebben zowel de grotere als kleinere variant een grotere batterij gekregen. De prestaties van de batterij gaan er dan ook flink op vooruit. Volgens Apple gaat de batterij van de iPhone 11 Pro 4 uur langer mee dan zijn voorganger: de iPhone XS. De iPhone 11 Pro Max houdt het zelfs vijf uur langer uit dan de iPhone XS Max. En we waren bij deze toestellen al onder de indruk van de batterijduur …

iPhone 11 Pro prijs


kooptip

iPhone 11 Pro foto

Dat de iPhone een Pro is, is ook te zien aan de prijs. Die blijft hetzelfde als vorig jaar. Stiekem hoopten we op een prijsverlaging, maar het vlaggenschip heeft weer een vanafprijs van € 1159. Voor de iPhone 11 Pro Max betaal je minstens € 1.256. Dit zijn de iPhone 11 Pro prijzen:

  • iPhone 11 Pro (64 GB): € 1159
  • iPhone 11 Pro (256 GB): € 1329
  • iPhone 11 Pro (512 GB): € 1559
  • iPhone 11 Pro Max (64 GB): € 1259
  • iPhone 11 Pro Max (256 GB): € 1429
  • iPhone 11 Pro Max (512 GB): € 1659

Aankomende vrijdag start de iPhone 11 Pro pre-order. Eén week later (op 20 september) wordt het toestel thuisbezorgd en ligt het in de winkels.

Conclusie

Vorig was de iPhone XS een typische S-upgrade. Nu heeft de iPhone een compleet nieuwe naam, maar het is geen spectaculaire nieuwe iPhone. Wat we vooral jammer vinden is dat het design aan de voorkant hetzelfde is gebleven. Terwijl concurrenten als Samsung en Huawei komen met inventieve oplossingen voor het notch-probleem, is de inkeping van de iPhone nog precies even groot. Ook is het echt een toestel voor de professionele gebruiker. Voor mensen die voor hun werk veel doen met iPhone-fotografie en film, is het het waarschijnlijk waard om te upgraden naar de iPhone 11 Pro. Voor de gemiddelde consument lijkt de iPhone 11 echter meer dan goed genoeg.