Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPad Pro 2021: sensationeel goed

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPad Pro 2021

De hardware is net zo krachtig als die van de beste Macs. Het XDR-scherm net zo verbluffend als dat van de duurste monitoren. De camera net zo scherp als bij de iPhone 12 Pro. En het supersnelle 5G levert razendsnel mobiel internet.

Lees verder na de advertentie

Het is een beetje zoeken naar superlatieven. Sensationeel, magistraal en subliem komen in de buurt, maar niet genoeg. De professionele iPad stond al bekend als de beste tablet op de markt, en de voorsprong loopt met de vijfde generatie iPad Pro nog verder op. Opnieuw is de iPad Pro verkrijgbaar in twee formaten: 11-inch en 12,9-inch. De looks zijn precies hetzelfde als voorheen. Dat is niet erg, want het randloze ontwerp van eerdere iPad Pro-modellen oogt nog altijd modern en bijna futuristisch. Dat de iPad Pro een reuzensprong maakt, zit ‘m vooral in de hardware. Laten we kijken naar de vernieuwingen van de iPad Pro.

Krachtpatser van formaat

De iPad Pro was al krachtig, maar nu worden de spierballen pas echt serieus. De tablet heeft exact dezelfde M1-chip als de nieuwste Macs. We waren al onder de indruk van deze chip – de snelste CPU die ooit in een Mac heeft gezeten. Nu heeft de iPad Pro hem dus ook, waardoor de tablet zich qua prestaties kan meten met de krachtigste computers die er zijn. Het voelt alsof je een zware motor in een licht autootje stopt.De M1-chip heeft een 8-core CPU, die voor 50 procent snellere prestaties zorgt dan de A12Z Bionic; de processor van de vorige generatie iPad Pro. Ook levert de 8-core GPU maar liefst 40 procent snellere grafische prestaties. Wat je aan die rekenkracht hebt? Apps starten razendsnel op, alledaagse taken voelen soepeler aan en het editen van video gaat sneller dan ooit. De iPad wordt steeds meer een serieuze vervanger voor je laptop, zeker in combinatie met het nieuwe Magic Keyboard (nu ook verkrijgbaar in wit).

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Thunderbolt

De iPad Pro 2021 heeft nog iets gemeen met de nieuwste Macs: hij heeft dezelfde Thunderbolt-aansluiting (USB 4) gekregen. Die biedt verschillende voordelen ten opzichte van het eerdere usb-c. Een snellere data-overdracht bijvoorbeeld; de poort heeft vier keer meer bandbreedte dan de vorige iPad Pro – tot 40 Gbps. Ook bekabeld internetten gaat sneller, want Thunderbolt ondersteunt 10 Gbps Ethernet. Er zijn ook meer mogelijkheden voor het aansluiten van randapparatuur, zoals een monitor of harde schijf.

XDR-display

Zowel de 11-inch als de 12,9-inch iPad Pro heeft een scherm met een resolutie van 264 pixels per inch, True Tone en 120 Hz ProMotion-ondersteuning. Maar de grootste iPad Pro bezit iets nieuws: achtergrondverlichting met mini-led.

Apple noemt dit scherm het Liquid Retina XDR Display. De weergave is vergelijkbaar met het Apple Pro Display XDR – een monitor van 5500 euro. Het scherm is voorzien van 10.000 mini-leds die verdeeld zijn over 2500 dimzones. Dit zorgt onder meer voor indrukwekkende contrasten. Het scherm heeft een contrastverhouding van 1.000.000:1. Ook maakt het een maximale piekhelderheid van 1600 nits mogelijk. Zo kun je overal HDR-content bekijken en bewerken.

Eerste 5G-iPad

De iPad Pro 2021 is de eerste iPad die 5G ondersteunt. Net als bij de ­iPhone 12, zit de snelste vorm van 5G (mmWave) daar niet bij. Die versie met mmWave 5G is er alleen voor iPad Pro-modellen uit de Verenigde Staten. In andere landen kan de iPad Pro alleen verbinding maken met lagere 5G-frequenties: Sub-6 GHz. Daarmee wordt internetten iets sneller, maar niet revolutionair veel. Sub-6 GHz is namelijk een stuk langzamer dan mmWave. Wel is het bereik veel groter en stabieler. Het ontbreken van mmWave is jammer, want vanaf 2022 worden in Nederland stapsgewijs de extreem hoge frequenties geveild die nodig zijn voor mmWave. Dan wordt internetten pas echt merkbaar sneller.

Center Stage

Videobellen doen we steeds vaker, en met deze iPad wordt dat er vast niet minder om. De selfie­camera heeft een upgrade gekregen: daar bevindt zich een ultragroothoeklens die plaatjes schiet in 12 megapixels. Bij de vorige generatie zat daar nog een 7-megapixelcamera met een groothoeklens. Extra interessant is de Center Stage-functie, waarmee een FaceTime-gesprek nog wat meeslepender wordt. Center Stage zorgt dat de gebruiker gecentreerd in beeld blijft – ook als je tijdens het videobellen door de woonkamer ijsbeert.

iPad Pro 2021 prijzen

Hiervoor gebruikt de camera het grote gezichtsveld van de nieuwe ultragroothoeklens en de machine learning-mogelijkheden van de M1. Wanneer er meer mensen deelnemen aan het videogesprek, detecteert de camera de persoon ook en zoomt hij subtiel uit om iedereen in beeld te plaatsen.

Dezelfde lens, betere camera

Aan de achterkant van de iPad Pro bevindt zich opnieuw een dubbele camera: 12-MP groothoek en 10-MP ultragroothoek. De specificaties van de lenzen zijn precies hetzelfde als voorheen – en toch zijn de mogelijkheden bij het schieten van foto’s groter geworden. Dat komt door de ongelooflijk krachtige M1-chip. Bij het maken van foto’s draait het namelijk niet alleen om de lens; de (beeld)processor is bijna net zo belangrijk. In de M1 zitten een ISP (een geavanceerde beeldsignaalprocessor) en de Neural Engine. Ze zorgen onder meer dat de iPad Pro voor het eerst ondersteuning biedt voor Smart HDR 3, waardoor je meer details in je foto krijgt. Ook kan de camera beter overweg met slechte lichtomstandigheden.

Wat Apple niet vertelde: meer RAM

Apple liet er niets over los tijdens het evenement. En ook in het persbericht werd er met geen woord over gerept. Maar wie diep in de specificaties van de iPad Pro duikt, vindt iets interessants: de iPad Pro met M1-chip is ook te configureren met 16 GB RAM, in plaats van de gebruikelijke 8 GB. Het is het meeste werkgeheugen dat ooit beschikbaar is geweest in een iPad. iPad Pro-modellen met 1 TB of 2 TB opslag beschikken standaard over 16 GB RAM. De modellen met minder opslag worden geleverd met 8 GB werkgeheugen. Het is niet mogelijk om een iPad Pro-model met minder opslag te configureren met extra werkgeheugen.

Waarom Apple erover zwijgt? Apple heeft nog nooit verteld hoeveel RAM een iPhone of iPad heeft – simpelweg omdat dit soort specificaties weinig zeggen. iPads hebben doorgaans minder RAM dan Android-tablets, maar ze hebben ook minder nodig om toch sneller te zijn. Bovendien is het werkgeheugen bij de iPad minder van belang dan op de Mac. In macOS heb je vaak meerdere programma’s open staan. Dat vreet je werkgeheugen op. Op de iPad ben je vooral bezig met één app – misschien soms twee in de Split View-modus. Hierdoor heb je vrijwel altijd genoeg aan de standaard 8 GB, of je moet willen werken met gigantische dataspreadsheets, of Photoshop-bestanden met honderden lagen. Meer RAM klinkt leuk, maar vraag jezelf wel af of je het nodig hebt.

Prijzen

Bij de 11-inch iPad Pro is de startprijs met 899 euro gelijk gebleven. De 12,9-inch iPad Pro is vanwege het scherm van mini-led honderd euro duurder geworden: de tablet heeft een vanafprijs van 1219 euro. De prijs kan hoger uitvaller, dit is afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je kiest en of je een model met of zonder mobiele data (4G of 5G) wilt.

Wat vinden we van de iPad Pro?

We lieten het al doorschemeren: we zijn enthousiast. De nieuwe iPad Pro heeft alles wat je van een tablet kan wensen: van het design tot de camera, en van de rekenkracht tot 5G. De enige reden om de tablet niet te willen, is de prijs. We zijn ook ongelooflijk benieuwd naar de toekomst van deze tablet. Met de M1-chip heeft de iPad Pro dezelfde processor als de Mac, waardoor macOS moeiteloos op de vijfde generatie iPad Pro zou kunnen draaien. Vorig jaar bracht Apple met macOS Big Sur ook een besturingssysteem uit dat soms gemaakt lijkt om met touchscreen te bedienen. Dus, de volgende stap: een iPad Pro die zowel overweg kan met iPadOS als macOS? We hopen het, want dan kan de iPad de kracht van de M1 pas écht benutten.