Terug naar Kan een iPad je laptop vervangen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Kan een iPad je laptop vervangen?

Door Koen van Ekeren13 mei 2020 09:131 min. leestijd11

De iPad is een krachtpatser van de bovenste plank, en kan sinds kort overweg met een toetsenbord én trackpad. Dan heb je geen MacBook meer nodig, toch? Hoe goed is de iPad als een laptopvervanger?

iPad als MacBook

iPad als laptop

Die vraag beantwoorden we in de volgende iCreate (nummer 119), met een uitgebreid artikel over de iPad als MacBook. We leggen uit hoe je de iPad bedient met een muis en toetsenbord en hoe de multitasking-functies in iPadOS je productief laten werken. Ook vertellen we welke apps en programma’s (niet) goed werken met de iPad en ontdek je of het voor jou een laptopvervanger is.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Overweeg jij je iPad te gebruiken als een laptop? En wat zou je over dit onderwerp willen weten? Laat het onder dit bericht weten in de reacties.

Wil je een reminder krijgen wanneer iCreate 119 verschijnt? Schrijf je alvast in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

11
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
J de Boer
Lezer
J de Boer

Kan je beeldscherm ook eenvoudig in Portrait modus zetten en het toetsen bord en trackpad blijven gebruiken?

Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Met een “gewoon” Bluetooth toetsenbord kun je een iPad ook in Portrait oriëntatie gebruiken. Je wilt waarschijnlijk wel iets hebben om de iPad ietwat overeind te laten komen. Daarvoor bestaan draaibare covers en verschillende maten van vloer- en tafelrand-statieven (meestal met een plastic kogelgewricht). Zoek dergelijke dingen bij de Chinese webwinkels, soms bij Action of SoLow (bij mij in Amsterdam-Noord naast Action). Bij Amazon lijken ze mij vaak duurder.

Ik weet niet zeker, hoe het met trackpads zit.

J Vis
Lezer
J Vis

Ik gebruik sinds de 2de beta van iPadOS een iPad Air 2 als vervanger van een MB air. Bevalt mij prima. Enige wat slecht werkt is de samenwerking met Garmin en Garmin devices. Ook de muis (Rapoo Bluetooth muis) valt regelmatig weg, qua verbinding.
Logitech toetsenbord werkt prima via Bluetooth. Voor sommige onderdelen, webapplicatie zoals Parnassys en Excel, mis ik een groter scherm. Dan zou een grote iPad Pro een optie zijn.
Terug overstappen naar een Macbook, nee geen behoefte aan.

Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Voor mij is ’n iPad al jaren het standaard-apparaat, in plaats van notebooks of zwaarder. (Ik moet bij “laptop” altijd denken aan die ouderwetse cartoons van zakenlieden die moeten “overwerken” met de secretaresse op schoot.) Maar ook ik moet soms (wel steeds minder) uitwijken naar desktop-besturingssystemen. Met name naar Windows omwille van Total Commander (en daarvan de vergelijkings- en hernoemingsmogelijkheden), en voor zekere oude web editor die juist NIET eigenmachtig een ijsberg van code onder mijn eenvoudige tekst schuift. Mochten lezers evenzeer hechten aan Total Commander, kijk dan voor iOS/iPadOS naar FileBrowser, en overweeg de Business uitvoering. Is nog niet… Lees meer »

John L.
Lezer
John L.

Tip voor een web editor die heel strak is en desondanks ruim voldoende mogelijkheden biedt: Kijk eens naar Bear. Apple waardige vormgeving en de standaard versie is gratis, de betaalde versie is ook meer dan betaalbaar.

John L.
Lezer
John L.

Ik ben zeer tevreden met mijn iPad Pro 12.9”. Een beest van een machine die sinds iPadOS versie 13.4 nog beter bruikbaar is geworden. Voor bestandbeheer gebruikte ik eerst FileBrowser, maar sinds de laatste make-over ben ik daar wat minder gelukkig mee. Nu gebruik ik FileExplorer en Documents (ben er nog niet uit welke het wordt, beiden werken prima). Voor notities gebruik ik Bear, echt een heel mooi vormgegeven app die voldoende functionaliteit biedt, ik heb ook Drafts bekeken, super krachtig maar ik kan niet wennen aan de GUI. Voor handgeschreven notities is voor wat betreft handschriftherkenning Nebo met afstand… Lees meer »

Casper
Lezer
Casper

Hoi, ik vind wel dat je een iPad als laptop kan gebruiken omdat je zelf er het professionele Photoshop op kan downloaden en zonder haperingen gewoon kan verder werken. Als je hier op je werk mee zou aankomen zou je dan hierop écht net zo de ervaring hebben als een laptop (zoals de MacBooks)? Dat weet ik niet hoor, maar voor thuisgebruik en prof-apps kan deze iPad denk ik het wel aan!

Peter vB
Lezer
Peter vB

Ik gebruik mijn iPad (Pro) al 4 of 5 jaar als hoofdcomputer, voor zowel werk als privé. Je kunt de iPad als een laptop zien, zolang dat maar niet betekent dat men er op den duur alléén maar een laptop van wil maken. De iPad is zoveel meer dan een laptop. Ik gebruik mijn iPad bijv. ook om te tekenen. Dan is het Magic keyboard niet ideaal en de slimmere keuze is dan absoluut het Smart keyboard. Scheelt je ook nog eens 200 euro. Ik heb meer dan 500 apps op mijn iPad Pro, dus ik gebruik hem letterlijk overal… Lees meer »

Filip Vande Cappelle
Lezer
Filip Vande Cappelle

De nieuwst iPad Pro is een super toestel, zeker in combinatie met het Magic Keyboard. Maar waarom moest dit keyboard zo zwaar zijn? Ik vermoed dat het minstens evenveel weegt als de iPad zelf. Ander nadeel is dat het Magic Keyboard niet meer volledig om de iPad kan geklapt worden, wat vervelend is om in portrait mode te werken of te fotograferen / filmen. Jammer, blijkbaar bestaat de perfectie nog niet.

Macbert
Lezer
Macbert

Helaas vind ik een iPad nog steeds te beperkt om als volwaardige vervanger van een Mac te dienen. Een Mac is nog steeds veelzijdiger qua aansluitingen, programma’s en mogelijkheden dan een iPad. Bovendien gaat er niets boven de schermgrootte van b.v. een iMac 27 inch. ?

Bob
Lezer
Bob

Ik heb ruim 2 jaar geleden afscheid genomen van mijn MacBook Pro en ben overgestapt op de iPad Pro. Onlangs heb ik de nieuwste iPad Pro aangeschaft met het nieuwe magic keyboard. Ik ben meer dan zeer tevreden! Wat een power apparaat! Ik gebruik mijn iPad voornamelijk voor video editing (dus ook redactie, en productie), mail, socials en surfing op het internet. Het multitasken is voor deze opstelling fantastisch. Een aanrader voor video editing is LumaFusion (tip voor de redactie om daar eens aandacht aan te besteden). Het onmogelijke is mogelijk met deze editing app. Na twee jaar kan ik… Lees meer »