Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Bescherm je Apple-devices met een goede inboedelverzekering

Auteur: iCreate
1 reacties
Bureau met Apple-producten

De kerstdagen staan weer voor de deur, en hoewel we dit jaar wat aanpassingen moeten maken, blijft het een bijzondere tijd. De kans is groot dat er wederom de nieuwste iPhones, iPads en andere elektronische gadgets bij veel huishoudens onder de boom liggen. En met zo’n grote hoeveelheid (én afhankelijkheid) van deze apparaten, is het misschien tijd om naar een inboedelverzekering te kijken. Want wist je dat zo’n verzekering je ook kan helpen als er iets met je iPhone, iPad of Mac gebeurt?

Wat is een inboedelverzekering

De inboedelverzekering is bedoeld om eigendommen te beschermen. Als algemene regel geldt dat de inboedel bestaat uit de spullen die meegenomen kunnen worden bij een verhuizing. De inboedelverzekering komt in beeld als er spullen in een huis vervangen moet worden na bijvoorbeeld een brand, diefstal of schade door overstroming. Als alles in een huis vervangen zou moeten worden, hoeveel gaat dat dan kosten? Waarschijnlijk duizenden euro’s. Een inboedelverzekering beschermt je hiertegen. Maar hij helpt ook als er bijvoorbeeld een kop koffie over je MacBook heen gaat of als je je iPhone laat vallen.

Waarom een inboedelverzekering

Het kiezen van een inboedelverzekering is niet gemakkelijk. Het werkt niet zoals het kopen van een tafel, t-shirt of boodschappen. In feite koop je een belofte. Als er iets gebeurt met de inboedel, zal de verzekering dit vergoeden. Hierdoor is het soms lastig om de waarde van een verzekering te bepalen. Het is immers een ongrijpbaar product. Daarom doen we een stapje terug en kijken we naar de vraag waarom een inboedelverzekering zo belangrijk is. Hier zijn vijf redenen om toch een verzekering af te sluiten.

  1. Een standaardpolis moet dekken tegen brand, wind, hagel, explosive, rookschade en schade die is veroorzaakt door criminele activiteiten zoals vandalisme.
  2. Een gebouwenverzekering dekt de structuur van een gebouw, waaronder de vloeren, geschilderde muren, inrichting en toebehoren zoals radiatoren, baden en douchekoppen.
  3. De inboedelverzekering dekt alle artikelen in een huis: die dure gadgets zoals tv’s, laptops, elektronische apparaten, meubels, sieraden, foto’s en veel meer. Sommige polissen dekken zelfs fietsen en mobiele telefoons.
  4. De inboedelverzekering dekt ook bij brand en schade. De verzekering zal dan ook voor onopzettelijke schade dekking bieden en bij diefstal van voorwerpen als de bewoners niet thuis zijn.
  5. Hoewel Nederland niet gevoelig is voor natuurgeweld zoals orkanen en tornado’s, kunnen stormen in de wintermaanden toch aardig te keer gaan. Het opbouwen of gedeeltelijk herstellen van een woning na een natuurramp is niet gemakkelijk. Dus hoewel het weer hier niet zo extreem is als op andere plekken van de wereld, is het alsnog belangrijk om een woning te beschermen met een gebouwen- en inboedelverzekering.

Hoe werkt het?

De meeste verzekeraars werken met een van de volgende soorten polissen. Ten eerste is er de ‘Schadeloosstelling’. Deze polis houdt rekening met slijtage van de zaken die geclaimd worden. Als de bewoner een vloerkleed heeft van zes jaar oud, en deze wordt verpest door een lekkage, dan kan de uitbetaling verminderd worden vanwege de leeftijd van het kleed. Bij de ‘Nieuwwaarderegeling’: hier wordt het volledige bedrag uitbetaald voor een glanzend nieuwe vervanging. De uitbetalingen zijn met deze regeling vaak hoger en de premies die de verzekerde betaald vaak ook.

Is een inboedelverzekering verplicht?


kooptip


De iPhone 15 Pro nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 Pro nu tot €7,50 korting per maand

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Absoluut niet. Niemand kan gedwongen worden om een inboedelverzekering af te sluiten. Maar je doet er toch verstandig aan. Mocht je woning onverhoopt brand- of waterschade krijgen, of worden je geliefde digitale apparaten gestolen, dan moet dit zelf vergoeden als er geen inboedelverzekering is afgesloten. Heb je deze wel afgesloten, dan dekt de verzekering dit. Hoeveel er wordt gedekt, is uiteraard afhankelijk van de polis die is afgesloten.

Voor hoeveel moet de inboedel verzekerd worden?

Het eenvoudige antwoord is dat de inboedel verzekerd wordt voor de prijs die het waard is. De dekking is idealiter genoeg om alles in het huis te kunnen vervangen. En met alles wordt daadwerkelijk alles bedoeld: dus ook die oude kerstspullen op zolder en de hometrainer die na één keer gebruik in de schuur staat. Het lijkt misschien een ontmoedigende taak te zijn om uit te zoeken hoeveel de inboedel precies waard is. En toch is het de moeite waard.

‘Het gebeurt mij toch niet’

Hopelijk krijgt inderdaad niemand brand- of waterschade en raakt niemand het slachtoffer van diefstal. Maar toch gebeurt het en niemand kan dit met volledige zekerheid voorkomen. Maar mocht het toch gebeuren, dan ben je hierop voorbereid met een inboedelverzekering en kun je de schade beperken. Na het voorval zijn er namelijk genoeg dingen om over na te denken, maar met een goed dekkende verzekering hoort geld om spullen te vervangen hier niet bij.