Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Nieuwe iMac krijgt Apple-chip met tot aan 32 cores’

Auteur: Sven Lamers
3 reacties
27-inch iMac 2020


Lees verder na de advertentie

Het debuut van de eerste Macs met de M1-chip, gebaseerd op Apple Silicon, kun je zonder meer een groot succes noemen. De chip is niet alleen veel sneller én energiezuiniger dan de chips van álle directe voorgangers, hij verslaat ook veel duurdere en professionelere chips van Intel. Wat je daarbij moet bedenken: het gaat om de instap-chip van Apple. De MacBook Air, de Mac mini en zelfs de MacBook Pro waren altijd al meer de instapmodellen van Apple. Veel interessanter wordt het de komende twee jaar, als ook de iMac en Mac Pro van een Apple-chip worden voorzien. Volgens Bloomberg zouden we een chip met tot aan 32 cores van Apple kunnen zien. De huidige M1 heeft ‘maar’ 8 cores. Dat belooft dus wat.

Nieuwe iMac met Apple-chip

De doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg meldt dat Apple al meerdere prototypes van nieuwe processors heeft, allemaal gebaseerd op het design van de M1. De namen zijn nog niet bekend, maar Gurman denkt wel dat de nieuwe chips in het voorjaar en najaar van 2021 worden gelanceerd. Waarschijnlijk vieren ze hun introductie in een nieuwe iMac en een krachtigere (16-inch?) MacBook Pro. Dit is overigens in lijn met eerdere voorspellingen van Ming-Chi Kuo. Die had het over een nieuwe iMac in het voorjaar en een MacBook Pro in het najaar. Voor deze Macs is Apple aan het experimenteren met een M-chip met 16 high-performance cores en 4 energiezuinige high-efficiency cores: 20 cores in totaal dus. Eventueel komen er ook versies met 8 of 12 high-performance cores.

32 cores in de Mac Pro

In 2022 zijn dan ook de iMac Pro en de Mac Pro aan de beurt. Voor deze krachtigste Macs wil Apple een eigen processor met 32 high-performance cores maken. Ook is er sprake van betere grafische units met 64 of 128 kernen. De huidige gpu van de M1 heeft 32 cores en levert al prestaties die beter zijn dan van elke andere geïntegreerde grafische kaart. Als de prestaties dan verhoudingsgewijs groeien in vergelijking met de huidige M1-chip uit de MacBook Air, Pro en Mac mini (met 4 high-performance cores), dan krijgen een beest van een computer te zien. En het zou tegelijkertijd het einde van de tweejarige overgangsfase van Intel naar Apple’s eigen processors vormen.

Nu al de kracht van de M1

Overigens, ook de huidige Macs met Apple M1-chip zijn al razendsnel. Er was nooit een beter moment om een nieuwe Mac te halen. Je koopt de nieuwe Macs bijvoorbeeld bij Amac of Coolblue. Onze grote review van de eerste Macs met M1 lees je overigens in de nieuwste iCreate, uitgave 124.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Bron: Bloomberg