Terug naar iCreate Q&A 18 december – lees hier alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 18 december – lees hier alle vragen terug

Door Redactie iCreate17 december 2020 15:331 min. leestijd80

De Q&A is weer voorbij! Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Vandaag is de laatste iCreate Q&A van 2020! Op deze pagina kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten. Dus laat je vraag onder aan dit bericht als reactie achter en je krijgt antwoord. Beloofd!

iCreate Q&A januari 2020

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze vandaag live tijdens de Q&A. Tot vrijdag om 15.00 uur kun je een vraag stellen.

Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 125! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Jan Klijnsmit
Lezer
Jan Klijnsmit

Ik lees met plezier jullie tijdschrift en heb een iMac, iPad en iPhone 12. Ik ben groot Apple fan, maar na de update van de Mac naar Big Sur heb ik met de App Photos het probleem dat ik foto’s in een album niet meer omhoog of omlaag kan verplaatsen. Links of rechts is geen probleem. Ik klik op een foto en sleep deze, maar bovenaan of onderaan het scherm stopt het. Voor de update werkte dat wel. Ik heb alles al geprobeerd en met Apple Support gebeld. Nobody knows! Ik werk heel veel met Photos dus ik vind het… Lees meer »

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Jan, dat is inderdaad een vervelend probleem waar we zelf ook tegenaan lopen. Er lijkt voor nu niets anders op te zitten dan een foto zo ver mogelijk onder- of bovenin het venster te slepen, te scrollen en dan die handeling te herhalen totdat de foto op de juiste plek staat. Een tip: als je bovenin via de zoombalk flink uitzoomt, dan scheelt dat in ieder geval weer wat gescrol.

Jan Klijnsmit
Lezer
Jan Klijnsmit

Hallo Terry, bedankt voor je reactie. De update naar Big Sur 11.1 heeft niets verholpen aan het probleem. Wat ik nu doe (te gek voor woorden) is het volgende: met mijn wijsvinger sleep ik de foto naar bovenin het scherm en houd deze vast en met mijn middelvinger scroll ik omhoog of omlaag. Ik gebruik soms ook mijn andere hand om te scrollen. Misschien hebben jullie hier ook nog iets aan. ? Prettig weekend!

John
Lezer
John

Sommige foto’s op mijn Mac die ik vanuit ‘Foto’s’ en ‘Mijn albums’ naar ‘Berichten’ sleep en daarna verstuur (of beter gezegd tracht te versturen) keren niet verzonden terug met de melding “unadjustednonraw’. Hoe te verhelpen ? Wanneer dezelfde foto’s naar e-mail worden versleept doet het probleem zich niet voor en worden deze netjes verstuurd. Voor de volledigheid, mijn iMac draait onder Catalina versie 10.15.7.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste John, dat het bij een e-mail niet gebeurt doet denken dat het probleem zich tussen Foto’s en Berichten voordoet. Gebeurt hetzelfde als je de foto eerst naar Finder (of het bureaublad) sleept? Anders kun je altijd nog proberen of je meer succes hebt als je via ‘Archief>Exporteer’ de foto uit Foto’s exporteert.

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Ik twijfel om mijn MacBook Pro (uit 2020) te updaten naar macOS Big Sur. Zijn er veel vervelende bugs bekend? Is het een goed idee om nu al te updaten of wacht ik nog beter even?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Jitse, echt vervelende bugs zijn we nog niet tegengekomen, meer kleine dingetjes. Maar het is heel goed mogelijk dat die inmiddels ook opgelost zijn door de update naar macOS 11.1. Dus wat ons betreft kun je nu prima updaten. ?

SWERTS Wim
Lezer
SWERTS Wim

SWERTS Wim
Lezer
SWERTS Wim

Het lukt me niet om een snelkoppeling, op het bureaublad, te plaatsen van een werkblad in numbers. Een kopie lukt wel maar alle veranderingen worden niet gewijzigd in het origineel.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Wim, probeer eens het volgende: versleep het Numbers-document naar je bureaublad, maar houd daarbij Cmd+Option (Cmd+Alt op oudere Macs) ingedrukt. Hiermee maak je een ‘echte’ snelkoppeling en geen kopie.

SWERTS Wim
Lezer
SWERTS Wim

Hartelijk dank Sven, het werkt!!!

Bjorn van der Neut
Lezer
Bjorn van der Neut

Wat is de sneltoets op een extern usb toetsenbord om het geluid te bedienen als de laptop dicht is geklapt en aangesloten is op 2 externe monitoren? Het is een windows toetsenbord helaas 🙁

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi! Voor zover ik weet kan dat helaas niet standaard in macOS. Je hebt er een extra programma bij nodig. Het is eerste wat ik op internet tegenkom is Spark (https://www.shadowlab.org/Software/spark.php). Hiermee kun zelf een sneltoets toewijzen om het volume te regelen.

Bjorn van der Neut
Lezer
Bjorn van der Neut

Ja al eens geprobeerd en toen niet gelukt maar ga nog een poging doen. Workarround is nu om te koptelefoon in de laptop te prikken en daarmee het volume te wijzigen 🙂

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Bestaat er een type om een externe schijf mee te formatteren dat zowel kan gebruikt worden om via TimeMachine back-ups mee te maken als om apps op te installeren? Een bonus zou zijn dat het ook kan gelezen worden door een Windows-pc (zonder telkens te moeten formatteren).

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Jitse, je kunt altijd apps op een Time Machine-schijf kwijt met de standaard-structuur APFS. Je mag alleen niet in de mappen van Time Machine wroeten, maar apps in een aparte map opslaan zou geen probleem moeten zijn. Lastiger is dat verhaal rondom Windows. De structuur die voor Time Machine nodig is, kan niet worden gelezen door Windows. Daar heb je een extra programma voor nodig, te weten APFS for Windows (https://www.paragon-software.com/home/apfs-windows/). Maar dat is nog niet compatibel met macOS Big Sur.

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Bedankt voor je reactie! Als ik het goed begrijp, dan kan je op een APFS-schijf back-ups maken via Time Machine en tegelijk ook programma’s installeren? Al ik begrijp ik niet helemaal wat u bedoelt met die mappen. Nu zag ik dat mijn externe schijf Mac OS Uitgebreid (journaled) is. Ik zal dit dus moeten aanpassen (en wellicht opnieuw formatteren). Hoe kan ik dit best doen zonder gegevens te verliezen (want daar staan behoorlijk wat gegevens op). Is een partitie maken een goede oplossing? Ik heb echter wel een probleem… Er staan meer gegevens op de externe schijf dan ik op… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ah, maar Mac OS Uitgebreid (journaled) is ook prima. Dit zou ik niet per se aanpassen, je bespaart je heel wat werk mee. Paragon heeft ook een programma hiervoor voor Windows: https://www.paragon-software.com/home/hfs-windows/
Wat ik met de mappen bedoel is dat het beste een nieuwe map direct oude externe schijf aanmaakt (dus niet in de mappen die Time Machine al heeft gemaakt) en daar je bestanden en apps in plaatst.

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Oké. Hartelijk dank!

Evert
Lezer
Evert

Ik heb een iPad 2020 en een pencil 1 gekocht. nu wil ik graag naast tekenen ook schrijven met deze pen. in notie.
wat ik opschrijf wordt dan ook omgezet in tekst op mijn iPad, maar dat gebeurd niet. bij de vorige iPad kon dat wel .
kan u mij vertellen waarom dat zo is.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Evert, zou het kunnen dat je een andere app hebt gebruikt om handgeschreven tekst om te zetten naar ‘gewone’ tekst? In iPadOS 14 heeft Notities weliswaar een functie gekregen om handgeschreven teksten selecteerbaar te maken (en alleen in het Engels ook), maar omzetten naar tekst zat er volgens mij nog nooit in.

Wim
Lezer
Wim

Bij windows kon je je toetsenbord aanpassen zodat je met de “shift” toets de “shift lock” kon uitzetten (zelfde zoals destijds met de oude typemachines). Is dit bij de MAC ook ergens in te stellen?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Wim, standaard heeft de Mac niet zo’n optie voor het toetsenbord. Grendeltoetsen (‘Systeemvoorkeuren>Toegankelijkheid>Toetsenbord’) komen in de buurt, maar werken toch net even anders. Er is wel een app die het mogelijk maakt: Karabiner, te downloaden via https://karabiner-elements.pqrs.org . Hiermee pas je de werking van het toetsenbord naar wens aan. Hoe je dit voor de ‘shift lock’ precies instelt, is hier uitgelegd: https://legeektrotteur.com/mac-os-x-lock-caps-with-the-shift-key/

Bert Klaasen
Lezer
Bert Klaasen

Kun je ook een lijst opvragen van alle instellingen op de mac die afwijken van de fabrieksinstellingen? Dat lijkt mij heel handig voor een verse installatie. Ik houd het nu zelf bij maar dat lukt niet altijd.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Haha, nee dat kan niet. In principe staat dit wel per programma in de map ‘/Bibliotheek/Preferences’ van je gebruikersaccount. Maar je kunt het helaas niet als een lijst opvragen. Wat je wel kunt doen is na een schone installatie alleen deze map kopieren. Zo neem je alleen de instellingen over van programma’s en niet alle andere rommel van je oude installatie.

Kaat Schoutteet
Lezer
Kaat Schoutteet

dank voor dit aanbod – hoe kan ik mijn deelextensies aanvullen op mijn MacBook ? of is dit een standaard instelling die niet kan veranderd worden ?

welke pdf (Nederlandse taal) gebruik ik het best op Macbook

dank u wel

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Kaat, om de deel-knop aan te vullen, ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Extensies’. Kies in de lijst links ‘Deel-menu’ en vink rechts de apps aan die je graag in dit menu wilt zien.
En met pdf bedoel je gewoon het ‘pdf-programma’ toch? Voor ons voldoet de standaard-app ‘Voorvertoning’ 100%. Supersnel, meer mogelijkheden dan Acrobat Reader van Adobe en helemaal gratis ook nog.

Kaat Schoutteet
Lezer
Kaat Schoutteet

dank u wel – ik kan daar “mail” en “air-drop” niet aanvinken….

de “voorvertoning” is deze standaard ingesteld of moet ik die downloaden

ik ben precies nog beetje een groentje he – sorry

Kaat
Lezer
Kaat

Intussen heb ik gevonden da mail en air drop niet kunnen aangevinkt worden

wat de pdf betreft : is het dan niet nodig om deze te installeren ?
gebruikt mijn toestel automatisch voorvertoning ? en hoef is dus niets te installeren ?
Dank-je-wel

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Die opties zijn standaard actief – je kunt ze dus eigenlijk niet uitvinken. Ze zouden dus altijd in het Deel-menu moeten staan. Voorvertoning is al geïnstalleerd op je Mac en opent alle pdf’s (en afbeeldingen) voor je. We hebben trouwens ook een erg mooie handleiding gemaakt voor beginnende gebruikers ? https://www.fnl.nl/computer-tech/icreate/specials/pre-order-mac-voor-beginners-2021.html Daarin worden al je vragen (zoals deze twee ook) beantwoord.

Dorus
Lezer
Dorus

In Mail op mijn Mac kon ik altijd boven de berichtenreeks klikken om in 1x naar boven te vliegen, naar het meest recente bericht. Sinds Big Sur kan ik dit niet meer. Doe ik iets fout, of is de functie verdwenen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hi Dorus, inderdaad! Deze functie is verdwenen. Was ons nog niet opgevallen. Maar we kennen wel een handige sneltoets als je een mail in de lijst geselecteerd hebt. Toets ‘Cmd+Option+pijltje omhoog’ in je gaat meteen naar het meest recente bericht.

Simon Lagendijk
Lezer
Simon Lagendijk

de contactenlijst van iphone7+ loopt niet synchroon met die op mijn macbook pro 2016
Op de iphone is alles OK, op de macbook staan veel namen dubbel of helemaal niet
Vraag: hoe kan ik dat herstellen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Simon, ik zou in ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’ de optie ‘Contacten’ deactiveren, vervolgens *alle* contactpersonen verwijderen op je Mac, en dan de synchronisatie weer starten. Op die manier moet het wel goed gaan ?

Provost Dominique
Lezer
Provost Dominique

Nu Apple geen routers meer heeft, welke zou ik best kopen? Merk? Mesh? Wifi6?
Veel vragen dus…

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het beste advies geef je zelf al, koop vooral een router met Wifi 6-technologie en een Mesh-systeem. Zelf heb ik de afgelopen week de Deco X60 van TP-link getest, daar was ik erg tevreden over. Ook de routers van FRITZ! Box vinden we goed.

Provost Dominique
Lezer
Provost Dominique

Dank u Koen. Welke Fritz! box is goed? Type/nummer?

Provost Dominique
Lezer
Provost Dominique

Of de Asus RT-AX58U ?

Anja Haaze
Lezer
Anja Haaze

Op mijn iMac werkt QuickTime niet meer. Ik kan hem niet downloaden uit de Appstore en ook niet verwijderen.
Wat nu?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Anja, hiervoor kun je QuickTime Player het beste herstellen naar fabrieksinstellingen. Download AppCleaner van https://freemacsoft.net/appcleaner en start deze. Ga naar de voorkeuren van die app (Cmd+komma) en haal het vinkje weg bij ‘Protect default OS X apps’. Sleep vervolgens QuickTime Player naar het venster van AppCleaner. Vink in de lijst alle items aan, op de bovenste na. Kies dan ‘Remove’. Eventueel moet je je wachtwoord invoeren, maar daarna zou QuickTime Player weer zo werken als op dag 1.

henk
Lezer
henk

Goede middag
Als op de iPhone 8 van mijn vrouw komen na een update alle verwijderde foto’s weer terug

Hoe kan ze dat probleem oplossen?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat is een gek en vervelend probleem. Kun je bij de iPhone 8 van je vrouw gaan naar ‘Instellingen>Foto’s’? Misschien staat de functie ‘Upload naar mijn fotostream’ aan’, dit zou het probleem kunnen veroorzaken. Zorg dat de functie uit staat. Als dit niet werkt, kan het helpen om iCloud-foto’s even uit- en in te schakelen.

Cees
Lezer
Cees

Hoi allemaal, hebben jullie een verklaring voor het feit dat de sites in Safari niet meer starten en steeds met de mededeling ‘er heeft zich meermaals een problemen voorgedaan met [webadres]. Ik kan het nergens vinden. Ik heb de extenties verwijderd, maar dat is de oplossing niet. Het is ontstaan ná Big Sur. Dank voor jullie moeite.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm, dat klinkt inderdaad als een probleem met een extensie. En het gebeurt bij alle sites? Misschien kun Safari ook het beste naar fabrieksinstellingen herstellen zoals ik hierboven voor Anja met QuickTime heb uitgelegd. Ik gok dat dat het probleem zal verhelpen. (Maak je geen zorgen over je bladwijzers, voor zover ik weet blijven die veilig in iCloud.)

Mike
Lezer
Mike

Hallo, bewegingen in de standaard weer-app doen het niet, ondanks dat ik “verminder bewegingen” uit heb staan. De app verwijderen en opnieuw installeren heeft niet geholpen helaas. Hebben jullie nog tips?
Betreft de iPhone 11

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Kan het zijn dat je de ingezoomde weergave gebruikt op je iPhone? Ik kan het probleem niet reproduceren – op een iPhone 12 Pro Max – maar het schijnt dat er meer mensen problemen hadden met beweging in de weer-app als ze de ingezoomde weergave gebruikten. Andere tips als je iPhone herstarten heb je vast al geprobeerd.

Mike
Lezer
Mike

Hoi Terry,
Bedankt! Dat was idd de oplossing, het werkt “weer”.
Top dat jullie dit doen! ??

Marc van der Heijdt
Lezer
Marc van der Heijdt

Ik lees dat veel MB Pro late 2013 problemen hebben met update naar Big Sur. Ze starten na installatie niet meer op. Heeft iCreate hier nieuws of tips voor? Apple Support geeft het wereldse advies: “dan installeer je hem toch gewoon niet” Weet iemand van jullie of het bij vervolg versies (er is nu al 11.1) is opgelost?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Helaas niet hoor, we hebben geen MacBook Pro Late 2013 om het uit te proberen. Maar ik heb wel goede hoop dat Apple dit inderdaad in 11.1 heeft gefixt. Dat lijkt me toch echt zo’n bug hoogste prioriteit heeft gekregen.

Marc van der Heijdt
Lezer
Marc van der Heijdt

Op welke wijze kan ik op het startscherm (waar alle gebruikers staan) de achtergrond (bureaublad) wijzigen? Dat oranje jaren 70 scherm wil ik wel kwijt … 😉

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Marc. Dat kan! Ga in Finder naar het menu ‘Ga’ en kies ‘Ga naar map’. Voer hier ‘/Library/Caches/Desktop Pictures’ in (zonder aanhalingsstreepjes) en druk op Enter. Open daar de map zonder dat kleine stopbordje en vervang de afbeelding ‘lockscreen.png’ door een eigen versie met dezelfde naam. Dit heeft trouwens alleen effect op de achtergrond van het vergrendelscherm als je zelf al ingelogd bent. Het allereerste lockscreen (na het opstarten van je Mac en dus zonder dat er iemand ingelogd is) kun je niet aanpassen voor zover ik weet.

Marc van der Heijdt
Lezer
Marc van der Heijdt

Thanks Sven!

Surmont Marc
Lezer
Surmont Marc

De harde schijf van mijn iMac is defect. Kan ik mijn computer verder gebruiken met alles op een externe harde schijf, die de inwendige schijf dan zou vervangen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nou, dat zou in theorie wel kunnen, door de macOS op zo’n externe schijf te installeren, maar dat is 1) niet erg gemakkelijk. En 2) niet snel genoeg voor dagelijks gebruik. Zo’n schijf is handig als je bestanden van een Mac wilt redden, maar niet om er dagelijks mee te werken. Ik denk dat het toch een beter idee is om de interne schijf van je Mac te vervangen.

M.Opschhor
Lezer
M.Opschhor

Kan ik een Imac gebruiken als monitor voor de Imac mini

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat ligt aan je iMac en je Mac mini. Sommige iMacs ondersteunen de zogeheten Target Display Mode. Op https://support.apple.com/nl-nl/HT204592 vind je daar meer informatie over.

Mario
Lezer
Mario

Hallookes! Heeft de update 14.3 het batterij probleem opgelost?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Wij hebben er geen last meer van sinds deze update. Dus we denken van wel ?

Danny Haverals
Lezer
Danny Haverals

Hallo , ik heb voor mijn vrouw de nieuwe MacBook Air gekocht met de M1-chip .
Omdat ze leerkracht is , gebruikt ze veel Office van Microsoft . Nu heb ik in de laatste iCreate gelezen dat dit nog niet helemaal op punt staat om op de nieuwe MacBook Air te draaien . Of vergis ik mij ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Danny, Microsoft heeft deze week een update voor Office 365 uitgebracht. Alle Office-apps werken nu ‘native’ op de M1. Maar daarvoor werkten ze overigens ook al, dankzij het slimme vertaalprogramma Rosetta 2. Hiermee kun je 99,9% procent van alle ‘oude’ Mac-apps (die nog niet geptimaliseerd zijn) ook op de nieuwe M1 Macs gebruiken. En dat werkt zelfs sneller dan op de oude Intel-processors ?

Bovy Jacques
Lezer
Bovy Jacques

Postbus in Google en geopend op IPhone X wordt niet vermeld in Postbussen Google op Mac Book Pro 2013.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het zou kunnen dat je sommige mappen op de webinterface van Google hebt gedeactiveerd voor het gebruik met IMAP en dus Apple Mail. Log in de browser in bij je Gmail en open daar de instellingen. Kies het tabblad ‘Labels’ en controleer of IMAP voor de betreffende postbus is geactiveerd (de optie aan de rechterkant).

Bas
Lezer
Bas

Situatie: InDesign 2021 (maar ook de vorige versie) crasht meerdere malen per dag. Geen zware bestanden, crasht zelfs bij een klik binnen het document. Ik heb een nieuwe schone iMac 2020 (OS Catalina – 32 GB RAM), ik heb niet mijn oude iMac overgezet maar alles vers erop gezet. Wat heb ik geprobeerd? InDesign preferences weggegooid, InDesign opgestart met command/optie/control/shift ingedrukt, InDesign opnieuw geïnstalleerd, iMac geherstart met parameters reset. Erg frustrerend als je een nieuwe schone iMac hebt en flink betaalt voor het Adobe abonnement. Hebben jullie nog tips?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Poeh, dat wekt bij mij de indruk dat Adobe zijn kwaliteitscontrole niet op orde heeft. Bij ons op kantoor werken we ook met Creative Cloud en we horen onze vormgevers ook regelmatig klagen. Ik vrees dat er niets anders op zit dan op updates van Adobe te wachten ?

Bas
Lezer
Bas

Dank voor je reactie. Ik hoopte dat de laatste update (twee weken terug?) het zou oplossen, maar helaas. Slechte zaak van Adobe. Op mijn oude iMac van 2013 met CS6 had ik bijna nooit dit soort problemen. We wachten op de volgende update…

Huib Gunst
Lezer
Huib Gunst

Ik kan met mijn iPad Pro (2020) geen Bluetooth verbinding maken met mijn andere Apple producten. Zoals iPod Pro en iPhone 12.
Is daar een oplossing voor?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Huib, volgens mij is het niet bedoeling dat je een directe bluetooth-verbinding tussen je Apple-devices opbouwt. Daarom staat Apple het ook niet toe. Waarvoor zou je het ook willen? Om bestanden over te dragen is AirDrop (https://www.icreatemagazine.nl/workshop/hoe-airdrop-je-een-foto/) en veel handigere oplossing ?

Casper :)
Lezer
Casper :)

Hoi iCreate! Ik zou heel graag een MacBook willen aanschaffen maar ik zou graag willen weten hoe licht ‘ie is en of het een handige laptop is om voor de middelbare school te gebruiken of überhaupt voor school. Groeten, Casper.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hi Casper! Ik kan je vertellen dat bijvoorbeeld de nieuwe MacBook Air met M1-chip niet alleen superlicht en supersnel is, maar ook dat het een perfecte computer voor op school is! Er staan al een heleboel programma’s op die je op school nodig zou kunnen hebben, bijvoorbeeld Pages of iMovie. Je koopt dus niet alleen een fijne laptop, maar ook heel veel nuttige software die het schoolwerk net wat leuker maakt ?

Anita
Lezer
Anita

Hallo allemaal, hoe kan ik verwijderde apps definitief uit mijn Cloud verwijderen? Nu staat overal nog zo’n wolkje bij.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Anita, dat kan helaas niet, ze staan immers in je aankoopgeschiedenis van de App Store. Maar maak je geen zorgen, deze apps nemen geen ruimte in beslag op je iCloud. Het zorgt er alleen voor je dat je betaalde apps niet nog een keer hoeft te kopen ?

Jos Schnitzler
Lezer
Jos Schnitzler

Wanneer verwachten jullie de nieuwe iMac?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jos, die verschijnt naar verluidt in het eerste kwartaal van 2021 ?

Dirk-Antoon Samyn
Lezer
Dirk-Antoon Samyn

Voor de mailapp op de iPhone en iPad van echtgenote heb ik via haar iCloud bij de contacten 2 groepen aangemaakt en daarin een aantal adressen gestopt, zodat zij een ‘groepsmail’ kon versturen. Op haar toestellen zie ik bij het invullen van de groepsnaam in ‘aan’ wel die naam verschijnen, maar ook de boodschap dat er geen adressen zijn! Wat te doen? Wat is verkeerd gegaan?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Dirk-Antoon, we krijgen dit probleem niet zo snel gereproduceerd. Als we een oplossing weten komen we erop terug via mail ?

Kees Zuurbier
Lezer
Kees Zuurbier

Als ik mijn Mac open dan krijg ik altijd een scherm Solarwinds Take control Integrated Agent en dan de tekst “System Acces Permissions: In order to acces the system capabiliteit required for remote support, you need to adjust your permissions settings below. This enables your IT provider to securely acces your Mac using Control”. Ik krijg dan drie keuzes: screen recording, accessibility en full disk acces. Ik heb dan de mogelijkheid om het te accepteren of te weigeren. Ik heb enkele keren geweigerd, maar dit scherm blijft komen. Zelfs als ik op “Do no show this message again” druk. Kan… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Heb je Solarwinds Take Control ooit geïnstalleerd? Bijvoorbeeld voor je werk? Als dat het geval is, dan mag je de app wel toestemming geven om je Mac te besturen. Ken je het programma niet? Dan zou ik het verwijderen! Waarschijnlijk staat een app van Solarwinds in je map ‘Apps’.

Frans van Dalen
Lezer
Frans van Dalen

Goedemiddag, na installatie van iPhone 12 en de 12 mini ontvang ik geen pushberichten meer van nieuwssites en krant. Dit ondanks juiste overname van instellingen. Doe ik toch iets fout? Is dit een bekend probleem?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het eerste wat ik zou proberen is om de betreffende apps toch nog een keer te verwijderen en opnieuw te installeren. Hoogstwaarschijnlijk verhelp je hiermee het probleem.