Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
nieuws iCloud

Dieven kunnen je iCloud kapen (en dan ben je álles kwijt)

Auteur: Ward Edema
10 reacties
iCloud kapen


Lees verder na de advertentie

Met een simpel trucje kunnen dieven je volledige iCloud kapen, waarna je voorgoed geen toegang meer krijgt tot je bestanden. Gelukkig kun je dit met één instelling voorkomen: zo bescherm je jezelf.

Dieven kapen iCloud

Het is misschien wel een van de grootste nachtmerries: je toegang tot ál je iCloud-bestanden verliezen. Met foto’s, berichten, wachtwoorden, documenten en meer staat er namelijk ontzettend veel belangrijke data op je iCloud-account. En hoewel Apple veel veiligheidsmaatregelen heeft ingevoerd om te voorkomen dat je uit je account gesloten wordt, hebben dieven een nieuwe methode gevonden die deze grotendeels omzeilen. Zo kunnen ze zomaar je iCloud kapen.

Een dief heeft hierbij maar twee dingen nodig: jouw iPhone of iPad, en je toegangscode. Laatstgenoemde kan bijvoorbeeld afgekeken worden wanneer je de code invoert op een publieke plek, of geraden worden als je een simpele code als ‘1234’ of ‘2580’ hebt.

Zo gaat de dief te werk

Wanneer een dief je iPhone en code heeft, hoeft hij slechts een paar simpele stappen te doorlopen. In ‘Instellingen>iCloud’ wijzigt hij het wachtwoord van je iCloud door enkel je toegangscode in te vullen. Daarna maakt hij in hetzelfde menu een (nieuwe) herstelsleutel aan.


kooptip


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!


De iPhone 15: nu extra scherp geprijsd!

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

iPhone herstelsleutel

Deze herstelsleutel maakt het voor jou onmogelijk om nog toegang tot je account te krijgen. Zodra je probeert in te loggen op je account via een ander apparaat of iCloud.com, en je oude wachtwoord niet meer werkt, moet je deze herstelsleutel namelijk invullen. En gezien alleen de dief de sleutel heeft, kom je er simpelweg niet meer in.

Apple bellen? Dat heeft geen zin

Nu zul je misschien denken: dan bel ik toch Apple Support om alsnog toegang te krijgen? Volgens The Wall Street Journal, die deze truc ontdekte, heeft dat geen zin. Het beleid rondom de herstelsleutel is strikt: heb je hem niet, dan mag je niet in je iCloud-account.

Apple kan om privacyredenen namelijk niet op een andere manier bevestigen dat jij de eigenaar van het iCloud-account bent. Zelfs een kopie van je ID of paspoort wordt niet geaccepteerd – mede omdat je dit ook niet hoeft aan te leveren bij het maken van je account, en dus door Apple niet bevestigd kan worden dat dit werkelijk van jou is.

Zo bescherm je jezelf

Gelukkig kun je met één instelling al deze misère voorkomen. Hiermee sluit je de instellingen van je iCloud-account af met een aparte code. Zo kan de dief er niet bij, zelfs als hij je toegangscode heeft. En dus kan ook je iCloud-wachtwoord niet gewijzigd worden, en kan er geen herstelsleutel gemaakt worden.

iCloud beschermen

Je stelt dit in via ‘Instellingen>Schermtijd’. Als deze functie nog niet is geactiveerd, moet je dit eerst doen. Stel hierbij een code in met ‘Gebruik toegangscode voor ‘Schermtijd” die níét gelijk is aan je toegangscode. Staat Schermtijd al aan, dan wijzig je de code via ‘Wijzig toegangscode voor Schermtijd’.

Ga vervolgens naar ‘Beperkingen’, zet bovenaan de schakelaar aan, en scrol naar beneden naar ‘Accountwijzigingen’. Tik dit aan, en tik op ‘Sta niet toe’. Start vervolgens nog je iPhone helemaal opnieuw op (‘Instellingen>Algemeen>Zet uit’). Nu komt niemand meer in je iCloud-instellingen – de optie wordt grijs – tenzij je bewust weer ‘Beperkingen’ uitschakelt met je aparte code hiervoor.

iCloud kapen: tijdelijke oplossing

Apple heeft aan The Wall Street Journal laten weten dat het bedrijf constant werkt aan het verbeteren van hun beveiliging. Waarschijnlijk betekent dit ook dat Apple binnenkort met een permanente oplossing komt voor dit probleem, waarbij je niet zelf in de instellingen hoeft te wroeten.

Dat is echter voor de toekomst: voor nu is het dus belangrijk om bovenstaande stappen te volgen en je iCloud te beschermen. En wil je het direct weten wanneer Apple met een betere oplossing komt, bijvoorbeeld in een software-update? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: The Wall Street Journal