Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple geeft toe: iCloud-gegevens zijn opgeslagen bij Google (maar dat is niet erg)

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
iCloud Drive macOS Sierra


Lees verder na de advertentie

Voor iCloud gebruikt Apple nog steeds de servers van andere bedrijven. In de bijgewerkte iOS Security Guide valt te lezen dat Apple opslagdiensten ‘zoals Amazon S3 en Google Cloud Platform’ gebruikt om iCloud-gegevens te bewaren. Dat klinkt op het eerste gezicht vreemd … Apple, het bedrijf dat zo veel belang hecht aan goede privacy, slaat gebruikersgegevens op bij de grootste gegevensverzamelaar Google. Gelukkig heeft Apple maatregelen genomen om jouw privacy te beschermen.

cloud

 

 

Zo beveiligt Apple je privacy op de servers van Google


kooptip


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Elk bestand dat je naar iCloud Drive uploadt, wordt in delen opgesplitst. Op basis van de inhoud van de losse onderdelen worden deze versleuteld met AES-128 en een SHA-256 sleutel, legt Apple uit. Deze sleutel en andere metagegevens worden in het iCloud-account van een gebruiker opgeslagen, terwijl de versleutelde delen van het bestand naar de clouddiensten van andere aanbieders gaan. Er is dus geen mogelijkheid voor Google (of Amazon) om je bestanden te bekijken.

Van Microsoft naar Google

Dat Apple voor iCloud aangewezen is op de clouddiensten van derden is al langer bekend. Tot nog toe verwees in Apple in de iOS Security Guide op Amazon S3 en Microsoft Azure. Laatstgenoemde werd in de nieuwste versie vervangen door Googles cloud.

Apple’s gebruik van Google-diensten voor iCloud is al langer hardnekkig gerucht. Twee jaar terug was er een bericht dat Apple met Google een contract heeft afgesloten. Tegelijkertijd wil Apple zijn eigen infrastructuur uitbouwen en ook buiten de VS rekencentra oprichten. In Europa moesten deze bijvoorbeeld al in 2017 in Denemarken en Ierland van start gaan, maar ze hebben vertraging opgelopen en beginnen pas in 2019.

Dat slaat iCloud allemaal op

In iCloud kun je foto’s, documenten, contacten en agenda’s opslaan en deze allemaal tussen verschillende apparaten synchroniseren. Bovendien maken de iPhones en iPads standaard reservekopieën in iCloud. Voor veel van de opgeslagen iCloud-gegevens heeft Apple de encryptiesleutel en zou in theorie dus gegevens aan overheden kunnen overhandigen. Sommige diensten, bijvoorbeeld iCloud-sleutelhanger, zijn daarentegen end-to-end versleuteld en kunnen dus zelfs door Apple niet worden bekeken.