Terug naar Apple geeft toe: iCloud-gegevens zijn opgeslagen bij Google (maar dat is niet erg)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple geeft toe: iCloud-gegevens zijn opgeslagen bij Google (maar dat is niet erg)

Door Sven Lamers28 februari 2018 13:342 min. leestijd1

Voor iCloud gebruikt Apple nog steeds de servers van andere bedrijven. In de bijgewerkte iOS Security Guide valt te lezen dat Apple opslagdiensten ‘zoals Amazon S3 en Google Cloud Platform’ gebruikt om iCloud-gegevens te bewaren. Dat klinkt op het eerste gezicht vreemd … Apple, het bedrijf dat zo veel belang hecht aan goede privacy, slaat gebruikersgegevens op bij de grootste gegevensverzamelaar Google. Gelukkig heeft Apple maatregelen genomen om jouw privacy te beschermen.

cloud

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

 

Zo beveiligt Apple je privacy op de servers van Google

Elk bestand dat je naar iCloud Drive uploadt, wordt in delen opgesplitst. Op basis van de inhoud van de losse onderdelen worden deze versleuteld met AES-128 en een SHA-256 sleutel, legt Apple uit. Deze sleutel en andere metagegevens worden in het iCloud-account van een gebruiker opgeslagen, terwijl de versleutelde delen van het bestand naar de clouddiensten van andere aanbieders gaan. Er is dus geen mogelijkheid voor Google (of Amazon) om je bestanden te bekijken.

Van Microsoft naar Google

Dat Apple voor iCloud aangewezen is op de clouddiensten van derden is al langer bekend. Tot nog toe verwees in Apple in de iOS Security Guide op Amazon S3 en Microsoft Azure. Laatstgenoemde werd in de nieuwste versie vervangen door Googles cloud.

Apple’s gebruik van Google-diensten voor iCloud is al langer hardnekkig gerucht. Twee jaar terug was er een bericht dat Apple met Google een contract heeft afgesloten. Tegelijkertijd wil Apple zijn eigen infrastructuur uitbouwen en ook buiten de VS rekencentra oprichten. In Europa moesten deze bijvoorbeeld al in 2017 in Denemarken en Ierland van start gaan, maar ze hebben vertraging opgelopen en beginnen pas in 2019.

Dat slaat iCloud allemaal op

In iCloud kun je foto’s, documenten, contacten en agenda’s opslaan en deze allemaal tussen verschillende apparaten synchroniseren. Bovendien maken de iPhones en iPads standaard reservekopieën in iCloud. Voor veel van de opgeslagen iCloud-gegevens heeft Apple de encryptiesleutel en zou in theorie dus gegevens aan overheden kunnen overhandigen. Sommige diensten, bijvoorbeeld iCloud-sleutelhanger, zijn daarentegen end-to-end versleuteld en kunnen dus zelfs door Apple niet worden bekeken.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Ronald
Lezer
Ronald

Over de beveiliging maak ik mij inderdaad geen zorgen. Maar hoe zit het met de aankomende AVG? Je data gaat dus alle kanten op en ook buiten de Europese grenzen. Ondanks het gratis aanbod, ben ik overgegaan naar een Nederlandse oplossing. Voor een klein bedrag heb ik nu alles veilig Nederland staan: kijk zelf maar https://www.vboxxcloud.nl/