Terug naar Gratis roaming in het EU-buitenland: 6x hier moet je op letten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Gratis roaming in het EU-buitenland: 6x hier moet je op letten

Door Laura Grootaarts19 juli 2018 11:453 min. leestijd0

Vroeger kon bellen, sms’en en internetten in het buitenland een dure grap zijn. Maar sinds 15 juni vorig jaar, is het afgelopen met torenhoge roamingkosten in de Europese Unie. Ga je op vakantie binnen de EU? Dan kun je dus gewoon gebruikmaken van je iPhone zoals je dat thuis ook doet, zonder dat je daar extra voor betaalt. Dit zijn de zaken waar je rekening mee moet houden.

iPhone op het strand

1. Gratis roaming EU

Roamen in het buitenland is gratis zolang je in de Europese Unie bent. Let op: de Europese Unie komt niet compleet overeen met Europa. Maar de gebruikelijke tarieven gelden sowieso in België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (tsja, nu nog wel) en Zweden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Toch loont het de moeite om even de voorwaarden van je provider te checken. Want bepaalde landen buiten de EU, vallen bij sommige providers ook onder het bovenstaande lijstje. Bij andere providers zijn ze weer uitgesloten van de bundel. Het gaat dan om landen als IJsland, Zwitserland en Noorwegen.

2. Let op: internationale wateren

Zit je op een ferry of verkeer je in de gelukkige omstandigheden dat je op een cruiseschip mag verblijven? Let op, want telefoneren en internetten kan hier een heel dure grap worden, zelfs als je je tussen twee EU-landen in bevindt. Het dataverkeer verloopt dan namelijk via een satelliet en dat is een kostbare aangelegenheid.

3. Fair Use Policy

Heb je een abonnement waarbij je onbeperkt online mag? Houd er dan rekening mee dat in het buitenland een Fair Use Policy geldt. Roaming is in principe nog steeds gratis, maar je provider kan je wel limieten opleggen als het gaat om dataverbruik. Bellen en sms’en is vaak wel nog steeds onbeperkt. Check de regels van je provider als je een onbeperkt-bundel hebt.

4. Maximaal aantal dagen in het buitenland

Roamen in het EU-buitenland mag niet 365 dagen per jaar. De meeste providers hebben daarom de 60 dagen-regel ingesteld. Roam je langer, dan betaal je een toeslag. De regel is ingesteld om te voorkomen dat mensen een héél goedkoop abonnement afsluiten in een ander EU-land en daar dan permanent mee gaan bellen.

5. Roam like at home

Roam like at home moet je niet zo letterlijk opvatten. Als je in het buitenland bent, zul je bemerken dat we het in Nederland eigenlijk best goed hebben qua mobiel internet. Want op een groene berg gelardeerd met pluizige schapen bestaat de kans dat er gewoon geen mobiel internet mogelijk is. Of de snelheid laat behoorlijk te wensen over.

6. Niet vanuit Nederland

Het was een onprettige verrassing voor velen vorig jaar: bellen vanuit het buitenland kost je geen cent extra, maar bel je vanuit Nederland naar het buitenland, dan gaat die vlieger niet op. Daarvoor gelden nog gewoon de oude regels, en dat zie je terug op je telefoonrekening.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar