Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Google Foto’s stopt met gratis onbeperkte opslag

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Google Foto's op iPhone


Lees verder na de advertentie

Gebruik je Google Foto’s voor het back-uppen van je foto’s en video’s? Dan moet je weten dat Google op 1 juni 2021 stopt met het aanbieden van gratis onbeperkte opslag.

Google Foto’s niet meer gratis

Google Foto’s bestaat sinds 2015: sindsdien kun je er onbeperkt en zonder kosten al je foto’s en video’s mee back-uppen (tot maximaal 16MP en 1080p HD). Maar daar komt dus binnenkort een einde aan. De foto’s gaan voortaan meetellen met de 15 GB gratis opslag die je krijgt bij je Google-account. Hieronder valt overigens ook je mail in Gmail en je documenten in Google Drive.

Je hoeft je geen zorgen te maken om de foto’s die je nu in Google foto’s hebt staan of die je het komende halfjaar nog gaat toevoegen. Want Google maakt een uitzondering voor foto’s die voor 1 juni worden toegevoegd. Die mogen daar gewoon gratis blijven staan, hoeveel je er ook hebt. Alleen nieuwe foto’s die je vanaf juni volgend jaar toevoegt, tellen mee.

Google telt overigens foto’s die je bewaart in originele kwaliteit sowieso al mee in je opslag, maar voortaan gaat het ook om foto’s die in hoge kwaliteit worden opgeslagen. De verandering is ook van toepassing op Android-gebruikers. Alleen voor Google Pixel-eigenaars verandert er niets – daarvoor blijft onbeperkte opslag gratis.

Waarom verandert het beleid?


kooptip

Google geeft zelf de volgende verklaring voor de verandering van het beleid: ‘Op dit moment worden er wekelijks door meer dan 1 miljard mensen, inclusief jijzelf, maar liefst 28 miljard back-ups van foto’s naar Google Foto’s gemaakt. We voeren deze wijzigingen door zodat jij nog meer herinneringen kunt opslaan en we voorbereid zijn op de toekomst.’

Google wil natuurlijk dat je een abonnement afsluit op Google One. Het voordeligste Google One-abonnement kost € 1,99 per maand. Hiervoor krijg je 100 GB opslag die je kunt delen met je gezin. Ter vergelijking: iCloud-opslag kost € 0,99 voor 50 GB of € 2,99 voor 200 GB. Met Google One krijg je naast extra opslag ook de optie om Google-experts te raadplegen en extra ledenvoordeel.

De kans is overigens groot dat je de eerste tijd niks van de verandering merkt. Google heeft uitgerekend dat 80 procent van de gebruikers met de 15 GB nog zeker drie jaar vooruit kan. Als je de limiet nadert, krijg je een notificatie via de app en uiteindelijk ook nog een e-mail. Google heeft ook een tool gemaakt voor een persoonlijke schatting van je opslagruimte.

Bron: Google