Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Gijzeling Apple Store Amsterdam voorbij; gijzelnemer eiste 200 miljoen aan cryptovaluta

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Apple Store Amsterdam


Lees verder na de advertentie

Een 27-jarige Amsterdammer heeft gisteren de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam urenlang gegijzeld gehouden. De gijzeling kwam ten einde toen de gegijzelde erin slaagde om te vluchten. De gijzelnemer ging erachteraan en werd aangereden door een auto van het arrestatieteam, waarna hij kon worden overmeesterd.

De gijzeling begon rond half zes ’s middags: toen drong een gewapende man de winkel binnen. Op dat moment waren er zo’n 70 mensen aanwezig in het pand, zowel klanten als Apple-medewerkers. Tijdens de gijzeling wist de politie een groot deel daarvan te bevrijden. Vier mensen zaten verstopt in een kast. Één gegijzelde – een 44-jarige klant – is urenlang onder schot gehouden.

Gijzeling Amsterdam Apple Store begon rond 17.30 uur

De gijzelnemer, gekleed in een camouflagepak, had twee wapens bij zich, een automatisch geweer en een handvuurwapen. De man heeft zelf contact gezocht met de politie: hij eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta en dreigde zichzelf op te blazen. Toen de politie ter plaatse kwam, heeft hij vier keer geschoten met het automatische wapen. Tijdens de gijzeling was een grote politiemacht op de been op en rondom het Leidseplein. Ook de Explosieven Opruimingdienst was aanwezig.

Rond half elf vroeg de gijzelnemer om water. Er is een robot gestuurd om dat te brengen. Op dat moment zag de gegijzelde man kans om te ontsnappen, waarmee hij een doorbraak forceerde. De gijzelnemer volgde hem, en werd toen aangereden door een auto van de DSI (Dienst Speciale interventies). De man is zwaargewond maar nog altijd aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht. Aanvankelijk leek het erop dat hij geen explosieven bij zich droeg, later bleek dat wél het geval te zijn maar ze stonden niet op scherp.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De gegijzelde klant is in veiligheid gebracht, en vervolgens zijn er nog meer mensen uit het pand gehaald. Voor alle mensen wordt Slachtofferhulp ingeschakeld.

Apple Store komende dagen gesloten

Apple heeft nog niet gereageerd op de gijzeling. Wel is duidelijk dat de winkel de komende dagen gesloten blijft. Op de website van Apple is te lezen dat de Apple Store aanstaande vrijdag om 10 uur ’s ochtends weer open gaat. De Stores in Haarlem en Den Haag blijven vandaag ook gesloten.