Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Prachtige timelapse: van baby tot tiener in enkele minuten

Auteur: iCreate
0 reacties
Frans Hofmeester Timelapse


Lees verder na de advertentie

Kunstenaar Frans Hofmeester was bang dat het opgroeien van zijn kinderen zó snel zou gaan dat hij belangrijke elementen wellicht zou vergeten. Hij besloot daarom dochter Lotte en zoon Vince van jongs af aan wekelijks te filmen. Op verjaardagen was het al snel een succes. Op een dag besloot hij de filmpjes op zijn YouTube-kanaal te plaatsen.

Het werd een doorslaand succes en nationaal en internationaal werden de filmpjes bekeken (de teller heeft inmiddels de 75 miljoen views gepasseerd) en besproken door ieder zichzelf serieus nemende media. We vroegen de Utrechter naar de ervaringen over het onverwachte succes en de rol die Apple hierin speelt.

Het begin en het idee

‘Ik heb altijd wel iets met tijd gehad. En dan vooral tijd terugbrengen tot een klein compact geheel. Ik heb ooit een jaar lang Utrecht gefilmd, weerspiegeld door het water in de grachten en de singels. Door de seizoenen heen. Ik denk dat daar ook een gedeelte van het idee ligt dat later viraal ging. De rest van het idee was een paar dagen na de geboorte van Lotte, 28 oktober 1999, al beklonken. Het zal vast herkenbaar zijn voor andere ouders, maar ik vond het verschil die eerste dagen al zo spectaculair groot. Een paar uur na de geboorte, de dag erna en een week later. Ze veranderde zó snel. Ik was bang dat ik zou vergeten hoe ze er in het begin uitzag. Het was dus ook om mijn geheugen intact te laten. Ik moest iets bedenken om dit heel systematisch vast te leggen. In het begin deed ik dit elke dag, dat werd later wekelijks.’

De film versneld afspelen

‘Toen Lotte een jaar oud werd, hadden we familie en vrienden over de vloer en toen zei ik op een gegeven moment: ik heb iets leuks om te laten zien. En dat was dus heel strak achter elkaar een film van Lotte die ik wekelijks had opgenomen. Dat waren fragmenten van tien tot vijftien seconden – op gewone snelheid – dus dat was in een paar minuten wel klaar. Je zag haar daar dus langzaam veranderen en geluidjes maken. Op haar tweede verjaardag kwam al snel de vraag: heb je nog een filmpje?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

https://youtu.be/-Plk7TLNmsU

In haar derde jaar werd haar broer Vince geboren en bij hem ging ik natuurlijk hetzelfde doen. Pas na een jaar of vier begon ik te beseffen dat ik iets bijzonders in handen had. Maar wat kon ik er verder nog mee doen? Ik kreeg natuurlijk wel in de gaten dat de filmpjes te lang begonnen te worden. Twintig minuten kijken naar fragmenten van vijftien seconden per stuk waarin een meisje wekelijks te zien is, wordt dan gewoon saai. Tot ik op een gegeven moment besloot de film versneld af te spelen. Toen zag ik dat er nóg meer in zat. In een paar seconden van een baby naar een meisje van twaalf … Bam! Dat sloeg wel aan. Ik maakte de fragmenten korter, monteerde wat en gooide dus een versnelling in de film. In 2012 bestond inmiddels het medium YouTube. Op een gegeven moment besloot ik de film te uploaden naar mijn YouTube-kanaal.’

De internetexplosie

‘Eerst heb ik alleen Lotte op YouTube gezet. Vince nog niet. Die vond ik nog te klein. En de periode om hem te laten zien was naar mijn idee nog te kort. Maar Lotte van nul naar twaalf … ik dacht, laat ik het maar gewoon doen. Het is dan ook een soort mijlpaal. De basisschoolperiode is afgelopen en de middelbareschooltijd breekt aan. Een dag nadat ik het gepost had, ontstond er een explosie. Werkelijk. Ik heb daar de kracht en de macht van social media gezien. Ongelooflijk. Het was gek genoeg eerst in Amerika, niet eens hier in Nederland.

Het hele interview met Frans Hofmeester (inclusief tips voor het maken van een soortgelijke video) lees je in iCreate 85.