Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Dit moet je weten over glasvezel internet

Auteur: iCreate
0 reacties
glasvezel


Lees verder na de advertentie

Steeds meer providers bieden de mogelijkheid om over te stappen op glasvezel internet. Er zijn zelfs al bedrijven die internet via de koperen verbindingen afschakelen in de gebieden waar al glasvezel is aangesloten. Om die reden kan het gebeuren dat je een brief krijgt van je aanbieder waarin staat dat je verplicht bent om naar glasvezel over te stappen. Ook de verbindingen van Ziggo, die weliswaar via kabel de woning binnenkomen – werken grotendeels aan de hand van glasvezel.

Zo werkt glasvezel

Je hoort er steeds meer over; glasvezel internet. Over het algemeen is de verbinding via een glasvezelverbinding veel stabieler in vergelijking met bijvoorbeeld vDSL of een koperen aansluiting. Bovendien is het voor de providers mogelijk om via de glasvezelverbinding hogere snelheden te halen die ook nog eens symmetrisch zijn. Zo krijg je bijvoorbeeld geen 500/50 Mbps verbinding meer zoals je bij de kabelmaatschappijen gewend bent. In plaats daarvan kun je rekenen op een hoge, stabiele snelheid die symmetrisch is. Met andere woorden; als je met 1000 Mbps kunt downloaden, kun je ook met diezelfde snelheid uploaden. Wat is het geheim van glasvezel?

Het geheim van glasvezel

Als je een internet abonnement af gaat sluiten, krijg je steeds vaker de mogelijkheid om te kiezen voor glasvezel. Providers zoals KPN en T-Mobile rollen steeds meer het eigen glasvezelnetwerk in Nederland uit. Glasvezel is in principe zo dun als een haar. Met deze vezel is het mogelijk om data op hoge snelheid te delen. De data flitst letterlijk met de snelheid van het licht door de vezel heen. Hoewel pas recentelijk aanbieders zijn begonnen met het aanbieden van glasvezel, is het geen nieuwe techniek. De techniek zelf bestaat al meer dan 60 jaar, en werd in de jaren 60 ontwikkeld.

Het principe van glasvezel is nog hetzelfde als toen. Dankzij deze techniek is het mogelijk om data te transporteren door de dunne vezels van glas. Daaraan werden lasers toegevoegd, zodat het mogelijk is om supersnel data door de vezel te flitsen.

Naar je huis


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De meeste mensen hebben geen rechtstreekse aansluiting van de provider naar hun woning. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van een zogenaamde glasvezel PoP. Dat is de afkorting voor ‘point of presence’. In principe wordt zo’n PoP vaak vergeleken met een wijkcentrale. Het is een gebouw of bouwsel waar alle apparatuur zoals routers en switches worden gebruikt om de aansluitingen te realiseren.

De meeste PoP’s vind je in de stad of in de wijk. Een PoP in een stad is behoorlijk groot; iedere stad mag er maximaal vijf hebben. Op zo’n PoP is weer een PoP op wijkniveau aangesloten. Je kunt de glasvezelverbindingen dus zien als een soort vertakkingen. Sommige PoP’s kunnen tot wel 5.000 huishoudens in één keer voorzien van glasvezel. Daarmee zijn deze gebouwen dus erg belangrijk. Glasvezel wordt steeds belangrijker, want steeds meer bedrijven zoals KPN schakelen de analoge lijn af .

Razendsnel

Over het algemeen is glasvezel internet razendsnel. Als je deze verbinding vergelijkt met bijvoorbeeld ADSL of vDSL, weten deze oudere verbindingen maar een fractie van de snelheid te behalen die je met glasvezel kunt behalen. Voor particulieren is het bij de meeste providers mogelijk om een abonnement af te sluiten met een snelheid van 1 Gbit per seconde. Dat betekent dat je op die snelheid razendsnel een film kunt downloaden, zodat je binnen een paar tellen ongestoord kunt beginnen met het kijken van je favoriete films en series.

Een glasvezelverbinding wordt door de aanbieder meestal symmetrisch aangeboden. Daardoor heb je niet alleen de beschikking over 1 Gbps downloadsnelheid, maar je kunt ook met diezelfde snelheid uploaden. Handig als je bijvoorbeeld een gamer bent en daardoor op hoge snelheid in hoge kwaliteit je gameplay wilt streamen naar Twitch.

Welk abonnement heb ik nodig?

Dat de meeste aanbieders 1 Gbps per seconde aanbieden, wil niet zeggen dat dit je enige keuze is. Bij het afsluiten van het abonnement kun je kiezen uit verschillende snelheden. Kies je voor een lagere snelheid? Dan betaal je ook minder maandelijkse abonnementskosten. Het is dus goed om van tevoren na te denken over welke snelheid je precies nodig hebt. Bovendien is de hoogste snelheid ook niet op ieder adres met glasvezel beschikbaar. In sommige gebieden kun je bijvoorbeeld maximaal 100 Mbps of 500 Mbps afsluiten. De provider heeft daarom altijd een postcodecheck op de site vermeld.

Met deze check kun je precies zien hoe hoog je maximale snelheid precies zal zijn. Doordat je de verbinding niet meer hoeft te delen met de rest van de straat, kun je sneller en stabieler internetten.