Terug naar Corona-app blijkt aanslag op iPhone-batterij
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Corona-app blijkt aanslag op iPhone-batterij

Door Terry Stooker7 september 2020 16:153 min. leestijd26

Hoeveel stroom gebruikt de CoronaMelder-app? Deze vraag leeft bij veel mensen. Terecht, want je wilt toch ten minste het einde van de dag wel halen op een acculading. Volgens de makers zou het gebruiken van de Corona-app geen aanslag op je batterij zijn, omdat CoronaMelder gebruikmaakt van een speciaal soort bluetooth. In de praktijk horen we echter steeds vaker andere verhalen.

corona app batterij duur

Corona-app: batterij snel leeg

De Corona-app maakt gebruik van een Bluetooth Low Energy (lage-energiebluetooth) en zou zodoende niet veel van de batterij verlangen. Officiële percentages zijn er niet, maar RTL Nieuws-techjournalist Daniël Verlaan komt uit op zo’n 3 tot 6 procent. Ook 2 tot 3 procent komt op internet vaak voorbij. Hoeveel procent precies verschilt per telefoon, zoals ook in de app aangegeven wordt.

Een kleine inventarisatie op de iCreate-redactie leert echter dat de percentages bij ons heel wat hoger liggen: 12 procent, 20 procent, zelfs 47 procent. Kijk je over 10 dagen, wat een beter beeld geeft, dan liggen de percentages op 4, 14 en 24 procent. 4 procent klinkt dan het meest schappelijk. Ons iPhone-gebruik is waarschijnlijk al bovengemiddeld, dus dat maakt de getallen opvallend hoog. Want hoe meer je op je iPhone doet, hoe kleiner het percentage dat de Corona-app aan energie verbruikt.

Wil je weten hoeveel de CoronaMelder-app verbruikt op jouw iPhone? Ga dan naar ‘Instellingen>Batterij’ en scrol naar beneden. Let op: je moet kijken naar het percentage achter ‘Gezondheid, Blootstelling aan COVID-19’, dus niet dat van de CoronaMelder.

CoronaMelder accu

Te veel stroomverbruik?

Van een van onze lezers kregen we zelfs bericht dat CoronaMelder op haar nieuwe iPhone SE zelfs 65 procent (!) van het batterijgebruik voor zijn rekening neemt. Nu is dat natuurlijk absurd hoog, zelfs als je verder helemaal niets met je iPhone doet. Is dit bij jou ook het geval, dan zijn er een aantal dingen om te proberen:

  • Allereerst kun je de app een keer verwijderen van je iPhone en opnieuw installeren vanuit de App Store. 
  • Biedt dit geen soelaas? Dan kan een goede herstart van je iPhone ook nooit kwaad. Hoe doe je dit eigenlijk op een iPhone zonder thuisknop, zoals de iPhone 11 ? Daar is een trucje voor.
  • Ten slotte kun je er altijd voor kiezen om bij ‘Instellingen>Privacy>Gezondheid>Blootstelling aan COVID-19’ het schuifje achter ‘Blootstelling bijhouden’ op grijs zetten. Denk er wel aan dat de app dan zijn werk helemaal niet meer kan doen, dus doe dit alleen op de momenten dat je toch thuis op de bank zit of als je zeker weet dat je gezelschap niet besmet is.

Merk jij ook dat je iPhone sneller leeg is na installatie van de CoronaMelder? Laat het hieronder weten.

iCreate 123
iCreate 123
De nieuwe iPhone 12
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

26
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Patrick
Lezer
Patrick

iPhone Xs met de Corona-app verbruikte wel 20% van het batterijgebruik. Ik heb hem verwijderd. Gevalletje van heel goed idee maar slecht uitgevoerd …

Hugo
Lezer
Hugo

Ik kom aan 5% de afgelopen 10 dagen. Geen probleem!

Janneke
Lezer
Janneke

4% in de afgelopen dagen! werkt prima.

Sander
Lezer
Sander

Bij mij ook 4%. Maar goed dat ik niet zo veel sociale contact heb. Hoe meer contacten hoe harder de app moet werken 😉

Peter
Lezer
Peter

Bij mij afgelopen 10 dagen 33%; dat is wel heel veel en meeste in verbruik

Dirk de Lange
Lezer
Dirk de Lange

Iphone SE 2020. IOS 14. Over enkele dagen ruim 40% verbruik. Gisteren zelfs in een halve dag de accu 50% verbruikt. Heb de Corona app verwijderd. Balen.

Bas
Lezer
Bas

27% in 10 dagen op een iPhone X , Mail 13% en Whatsapp 9% en die 2 apps gebruik ik heel veel

Ivo Jansch
Lezer
Ivo Jansch

De ‘je moet kijken naar het percentage achter blootstellingen’ klopt niet helemaal. Dit is niet het percentage van je verbruik maar het percentage tov andere apps. Boven de lijst met apps staat het werkelijke verbruik van je batterij. Stel je gebruikt je iPhone vandaag heel weinig, en je batterij verbruikt die dag 10% van zijn vermogen. Dan zie je dit terug in het grafiekje boven de lijst met apps. Stel je hebt die dag maar twee apps gebruikt die ieder evenveel verbruiken, dan komen die onderin het lijstje op ieder 50% te staan. Dat lijkt dan heel hoog maar is… Lees meer »

Evelien
Lezer
Evelien

Ik heb de app verwijderd. Telefoon moest tweemaal per dag aan de oplader terwijl ik hiervoor anderhalve dag er mee kon doen. Ik zat op de 30% van de afgelopen 10 dagen en heb de app zaterdag verwijderd. Mijn favo spelletjes wat ik meerdere malen per dag speel, zit op 13% (3:59 uur gespeeld in 10 dagen; 6:41 uur whatsapp met 11%).
Ik heb een iPhone 8 van 3 jaar oud met batterijconditie van 90%.

Erik
Lezer
Erik

4 dagen geleden geïnstalleerd, dus 2 volle dagen gehad, 19% op woensdag met 2,5 uur schermtijd, 40% op donderdag met bijna 4 uur schermtijd.
Het lijkt erop dat als het scherm aan is de batterij extra wordt leeggezogen.

Marcel
Lezer
Marcel

IPhone X en veel gebruikt. Desondanks 26% van het batterijvermogen kwijt over 10 dagen gemiddeld. en merk dat mijn batterij duur echt significant slechter is geworden.
Moet nu gedurende de dag opnieuw opladen.
Haal de app eraf en zet er opnieuw op. Maar als zo blijft, dan blijft de app eraf.

Ronald
Lezer
Ronald

Heb hem eraf gehaald. In een halve dag 40% accu verlies. Stabiliseert meteen. Helaas….

Deborah
Lezer
Deborah

Ik heb de app pas 12 uur geleden geïnstalleerd op mn iPhone XR en toen ik vanmorgen wakker werd was mn batterij ineens 24% leger. Normaal als ik ga slapen gaat er gedurende de nacht slechts 2 tot 4% vanaf. Volgens m’n iPhone verbruikt de app 27% van de accu. Ik kijk het nog even aan, maar anders verwijder ik hem. Jammer…

Florina
Lezer
Florina

Hier precies hetzelfde. iPhone SE 2018, Ik laad altijd in de avond op, ga met 100% lading de nacht in. Tot vóór de Coronamelder was er ’s morgens nog 95% over. Nu mét de Coronamelder geïnstalleerd 60 tot 65%! Kijk ik naar Batterijgebruik, dan staat daar de Coronamelder genoemd, 100%… (wel de enige app die dan actief is, maar het zegt genoeg denk ik). Ik kijk het even aan, maar anders verwijder ik’m. Helaas.

Kris
Lezer
Kris

Slechts enkele procenten op een iPhone SE, geen probleem.

George
Lezer
George

Hier 53% van het batterijgebruik, maar ik heb de iPhone vandaag alleen maar even gebruikt voor e-mail te checken (6%) en saldo te bekijken in de Bankieren app (2%). Begin-/toegangsscherm eiste 20% op.
Het geeft allemaal een vertekend beeld als je de iPhone gedurende de dag nauwelijks gebruikt waarbij de oorzaak in mijn geval bij het werk ligt. Logisch dan dat het erop lijkt dat de Corona app (Blootstellingsmeldingen) een hoog batterijgebruik heeft.

frankdigitaal
Lezer
frankdigitaal

De laatste 12 uur was het verbruik van deze COVID app 82%, dus gedaan wat ik eerder had moeten doen; verwijderd van mijn iPhone 8 Plus!

Raymond
Lezer
Raymond

80%

kemper
Lezer
kemper

Op mijn iPhone 7 geeft blootstellingen een batterijverbruik te zien van 98% over deafgelopen 24 uur en 64% over de afgelopen 10 dagen. Rijkelijk veel

Hanneke
Lezer
Hanneke

de laatste 2 dagen liep mijn I phone 7 batterij er helemaal op leeg… 65 % per dag. en op die dagen gebruikte ik mijn i phone amper voor andere sociale media. Na 9 uur is mijn batterij dus leeg. Terwijl ik er anders makkelijk 1,5 dag mee doorkom. Ik heb de app nu opnieuw geïnstalleerd en mijn i phone opnieuw opgestart. Hopelijk gaat het nu beter.

HJB
Lezer
HJB

Iphone SE (oude versie). 35% batterij gebruik gemiddeld door de Blootstellings app. Loopt snachts terug van ca 50% naar minder dan 10 de volgende ochtend.

Frank De Kinder
Lezer
Frank De Kinder

Hebben iPhone 7 en 8 , nog geen twee dagen met batterij! Spijtig maar app verwijderd!

Oscar
Lezer
Oscar

Hier bij mijn collega 54% met iphone SE. bij mij met Xr 2%

Jaap
Lezer
Jaap

SE 2018, ook 50% van verbruik . Ik red het net om 1 keer per dag op te laden, en dat was eens in de 2 dagen

Thijs
Lezer
Thijs

Ik heb een iPhone SE 2020, vrij nieuw dus. Ik gebruik m best veel, bv iedere dag wel een uur tomtom of Komoot, echte slurpers die ook gps gebruiken. Over 10 dagen is de CoronaMelder de grootste verbruiker, met 20%. Over de afgelopen dagen zelfs 26%. Ik merk idd dat ik m vaker moet opladen. Toch gooi ik de app er niet af omdat ik het een belangrijke tool vind tegen het virus. Extra opladen heb ik daar wel voor over!

Hillie
Lezer
Hillie

iPhone 11Pro. De blootstellingsmeldingen blijken in 24 uuur 48% van de accu te hebben genomen en over de laatste 10 dagen 29%.