Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws

Consumentenbond: refurbished iPhone kopen is vaak geen goed idee

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
refurbished iPhone kopen


Lees verder na de advertentie

Refurbished iPhones: ze zijn de laatste jaren sterk in opkomst. De toestellen zijn goedkoper dan een gloednieuw model, maar kwalitatief nagenoeg even goed – althans, zo wordt beweerd. Nu concludeert de Consumentenbond uit een steekproef dat een refurbished iPhone kopen in de meeste gevallen een slechte deal is.

‘Refurbished iPhone kopen onverstandig’

De Consumentenbond onderzocht 18 refurbished iPhone 6s-modellen, die werden bestempeld als ‘zo goed als nieuw’. Gemiddeld waren de telefoons €72 goedkoper dan een nieuw toestel. Dat is vrij weinig voor een toestel dat in de meeste winkels zo’n €485 kost.

Die relatief lage korting neem je graag voor lief als het toestel inderdaad zo goed als nieuw is, maar dit blijkt lang niet altijd het geval. Geen enkele aanbieder stopt een nieuwe batterij in de refurbished iPhone, zo blijkt uit de test. De gemiddelde capaciteit van de batterij is slechts 87 procent, wat bijzonder weinig is voor een iPhone die ‘zo goed als nieuw’ is.

Daarnaast ontvang je regelmatig een usb-lader en Lightning kabel waarbij de logo’s en teksten afwijken van het origineel. Hierbij gaat het dus waarschijnlijk om namaak.


kooptip

De buitenkant zag er doorgaans wel goed uit, met ‘hooguit een klein gebruikersspoor’. Ook op de beeldkwaliteit en de camera had de Consumentenbond vaak weinig op te merken. Maar uiteindelijk beschouwde de Consumentenbond liefst twaalf van de achttien geteste modellen als een slechte deal.

Positief

Toch zijn gebruikers meestal tevreden over hun toestel, concludeert de Consumentenbond na een vragenlijst aan 11.000 bezitters van een refurbished iPhone. Driekwart verwacht dat ze in de toekomst weer een opgelapt toestel kopen en slechts 4% gaf de aanbieder van het toestel een onvoldoende.