Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Groot beveiligingslek in bluetooth maakt je iPhone onveilig

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Bluetooth lek

Er is een nieuw lek in bluetooth ontdekt, waarmee verbindingen tussen apparaten gemakkelijk gekaapt kunnen worden. En dat treft ook je iPhone. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

Nieuw bluetooth-lek

Dat iPhones en Android-telefoons allebei wel eens getroffen worden door beveiligingslekken, is geen nieuws. Maar dat een volledige draadloze standaard onveilig blijkt te zijn, is wel van een ander kaliber. Dat blijkt nu het geval te zijn: alle bluetooth-versies van de afgelopen negen jaar – dus 4.2 tot en met 5.4 – hebben namelijk een lek. Dat heeft een Franse onderzoeker bij Eurecom ontdekt.

iPhone Bluetooth

Door het lek kan de data tussen twee apparaten gekaapt worden, zonder dat de gebruiker dit door heeft. Denk aan de audio die een iPhone naar je oortjes verstuurt, bestanden die gedeeld worden via bluetooth, of de communicatie tussen je telefoon en je auto. Ook kunnen kwaadwillenden een apparaat nabootsen, waardoor je verbinding denkt te maken met een vertrouwd apparaat terwijl dit niet het geval is.

kooptip

Hoe werkt het?

Het lek werkt via de beveiligingssleutels die door bluetooth worden gebruikt. Met een trucje kan het aanmaken van de sleutels worden beïnvloed, waardoor de uiteindelijke sleutel erg zwak wordt. Daarna is het voor een hacker erg gemakkelijk om de verbinding te kapen.

Doordat het lek echt in de basis van bluetooth zit, is er geen gemakkelijke fix. Fabrikanten zullen de beveiliging van hun apparaten moeten opschroeven – er zijn namelijk ook betere beveiligingsmodi die bluetooth kan gebruiken. Ook kunnen Apple en Google updates uitbrengen die onveilige Bluetooth-verbindingen blokkeren, of in ieder geval een waarschuwing geven bij het maken van zo’n verbinding. De tijd zal het leren – en via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!