Terug naar Beste beveiliging voor jouw Mac-producten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Beste beveiliging voor jouw Mac-producten

Door Redactie iCreate20 maart 2020 20:375 min. leestijd

Je Mac-apparaten zijn belangrijk voor je. Je wilt natuurlijk niet dat je gehackt wordt. Ondanks dat Apple-producten een goede beveiliging hebben, denk nooit te gemakkelijk over welke beveiliging dan ook in deze cyberwereld.

MacBook

Je eigen privacy beschermen en je gegevens op je computer veilig houden is voor iedere Mac-gebruiker belangrijk. Toch besteden velen van ons er weinig aandacht aan en doen ze niet meer dan het absolute minimum, of helemaal niets. Dan geef je hackers vrij spel! Je wilt toch niet dat je iMac, MacBook of Mac mini gehackt wordt?

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Dankzij een groot aantal tools bij de systeemvoorkeuren, Safari en apps van derden kun je de gegevens op jouw Mac goed beveiligen. We hebben een aantal tips voor je hoe je jouw Mac-producten het beste kunt beveiligen tegen inbraken.

Surf veilig op Safari

Gebruik altijd een veilige internetverbinding voor al je Apple-producten. Dit kan door gebruik te maken van een veilige VPN-verbinding, die een privé-beveiliging creëert om jouw internetomgeving. De VPN download Mac is een aanrader voor iedereen die anoniem en veilig wil surfen met Safari.

Er zijn drie plekken waar de bedreiging vandaan komt:

  • Via internet: maak altijd gebruik van een veilige VPN-verbinding.
  • Via een e-mail: open geen e-mails die je niet vertrouwd en klik nooit op een link in de e-mail.
  • Door iemand die direct toegang heeft tot jouw Mac: stel een tweestaps-verificatie in en geef niemand toegang tot jouw Mac, ook niet van een helpdesk.

Installeer de software update van Apple

Als het gaat om de beveiliging van jouw Mac, zorg er altijd voor dat je de laatste software update van het besturingsprogramma iOS installeert. In deze update zitten belangrijke nieuwe veiligheidsupdates en eventuele beveiligingsfouten zijn uit de software gehaald. Het bijwerken van de software is van essentieel belang, dit zorgt er namelijk voor dat je zo goed mogelijk bent beschermd tegen inbraakpogingen.

Apple reageert altijd heel snel wanneer Mac-malware opduikt, om je zo goed te beschermen tegen bedreigingen. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er malware verschijnt en je nog moet wachten op de update. Het is verstandig om de tips op te volgen wat je dan moet doen, of juist niet moet doen. Wees altijd alert. Het is een soort kat en muisspel. De hacker vindt iets nieuws uit, Apple reageert met een beveiligingsupdate.

Beveiliging & Privacy

Beveiliging en privacy

Onder systeemvoorkeuren tref je een icoon aan met ‘Beveiliging en privacy’. Hieronder bevinden zich vier tabbladen (Algemeen, FileVault, Firewall en Privacy) waar je mee start om jouw Mac veilig in te stellen.

Om te beginnen stel je onder het tabblad Algemeen een wachtwoord voor je account in. Hier kun je ook het wachtwoord wijzigen. Je geeft hier ook aan of er een wachtwoord nodig is om je Mac te ontgrendelen wanneer deze in sluimerstand of schermbeveiliging gaat. Het is altijd aan te raden dit in te stellen.

Er is ook een optie om automatisch in te loggen, wat betekent dat je niet zelf je wachtwoord hoeft in te voeren. Wij raden dit ten zeerste af. Denk maar eens aan de situatie als je MacBook wordt gestolen. De dief kan automatisch inloggen, dit wil je niet.

Je kan er ook voor kiezen om met je Apple Watch je Mac te ontgrendelen. Om in te loggen op je Mac, hoef je alleen maar je horloge te ontgrendelen als je in de buurt bent van je Mac. Je kan gelijk starten met werken.

Wachtwoorden via de iCloud-sleutelhanger

Een goed wachtwoord is moeilijk te onthouden, bestaat uit meerdere woorden en er zitten minimaal een teken en een cijfer in. Schrijf je wachtwoord nooit op! Gelukkig maakt Apple het makkelijk voor je door de iCloud-sleutelhanger te gebruiken.

De iCloud-sleutelhanger genereert unieke wachtwoorden die zeer moeilijk te kraken zijn. Daarnaast onthoudt de sleutelhanger voor jou alle gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze slaat hij in de sleutelkluis op. Je hoeft geen gegevens meer zelf te onthouden, want de iCloud-sleutelhanger vult deze automatisch voor jou in. Dat geldt voor als je Apple-producten die jij hebt geautoriseerd.

Stel een tweestaps-verificatie in voor je Apple ID

Het enige wachtwoord dat je moet onthouden is dat van je Apple ID. Op deze manier kun je ook inloggen op je iCloud-sleutelhanger. Stel altijd een tweestaps-verificatie in om in te loggen met je Apple ID. Als je deze optie aanzet, moet je een vertrouwd apparaat gebruiken om je aan te melden bij een nieuw Mac-product. Je krijgt een melding als iemand wil inloggen met jouw Apple ID, waarmee je vervolgens de toegang direct kan weigeren. Wanneer je zelf bijvoorbeeld een nieuwe iMac hebt gekocht, moet je deze eerst toevoegen als een vertrouwd apparaat. Heel veilig!

Malware software

De Mac maakt gebruik van een onzichtbare anti-malware tool, genaamd Xprotect. Op zich is dit voldoende. Je kan voor de gemoedsrust een aparte app ernaast laten draaien, zoals Bitdefender virusscanner. Deze scant eenvoudig je bestanden op zoek naar verborgen malware.

Houd je Mac apparaten veilig. Installeer altijd de update van Apple, surf veilig op het internet met een VPN-verbinding en stel bij de systeemvoorkeuren de beveiliging goed in. Creëer altijd unieke wachtwoorden, maak gebruik van de iCloud-sleutelhanger en klik niet op links in e-mails. Tot slot stel een tweestaps-verificatie in.

Dit artikel is een samenwerking.

iCreate 151
iCreate 151
iOS 17: aan de slag met alle nieuwe functies
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden