Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Waarom je MacBook nooit 100% moet zijn opgeladen

Auteur: Koen van Ekeren
10 reacties
Batterij MacBook opladen op 100%


Lees verder na de advertentie

Je weet dat het niet verstandig is om je MacBook voortdurend aan het stroom te leggen. En toch doe je het. ‘Ach, zal wel meevallen’, was ook mijn gedachte. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen. In dit artikel leg ik uit waarom je de batterij van de MacBook beter niet op 100% kan blijven opladen.

Batterij MacBook opladen op 100%

Mijn MacBook Pro is nu zo’n drie jaar oud. Dat het schadelijk is om de Mac op te laden als hij 100% vol is, beschouwde ik een beetje als een mythe. En dus legde ik de MacBook Pro bijna 24/7 aan het infuus. Eerst op kantoor, nu op de thuiswerkplek.

Inmiddels is de accu compleet versleten. Best snel, voor een MacBook van drie jaar. Het resultaat is dat hij bijna niet meer zonder stroom kan. De batterij loopt snel leeg en de MacBook kan spontaan uitvallen. Ook bij een batterijstatus van 50 procent.

Nu zit er nog maar één ding op: de gang maken naar de App Store. Met een dikke portemonnee. De kosten voor het vervangen van de batterij van de MacBook Pro zijn namelijk niet mals: 209 euro. Als extra bonus ben je de MacBook twee weken kwijt.

Waarom is het zo slecht voor de MacBook-batterij?


kooptip

Je MacBook altijd 100% opgeladen aan het stroom laten hangen, is dus niet zo’n goed idee. Dat laat zich vrij eenvoudig verklaren. In de MacBook zit een lithium-ionbatterij. Het is onvermijdelijk dat de capaciteit van deze batterij na verloop van tijd afneemt. De batterij oxideert namelijk altijd, waardoor de levensduur afneemt.

Maar die oxidatie is het grootst als de batterij volledig is geladen, of bijna leeg is. De batterij staat dan meer onder druk, waardoor je het proces van het oxideren versnelt.

Op de korte termijn heeft dat niet zoveel gevolgen, dus maak je niet druk als je af en toe vergeet je MacBook van het stroom te halen. Maar dag in dag uit opladen, jaren achter elkaar, heeft flinke consequenties voor de batterij.

Wat moet je wél doen?

Zuinig zijn op de MacBook-batterij maakt dus echt een verschil. In het gunstigste geval doe je het volgende:

  • Bereikt de batterij van de MacBook de 100%? Haal hem van het stroom.
  • Laat het percentage terugvallen tot zo’n 30 tot 40 procent en laad het apparaat weer op. Ontlaad de batterij dus niet volledig.
  • Klaar met werken? Haal de MacBook van het stroom.

Batterijconditiebeheer

Heb je een relatief nieuwe Mac met een Thunderbolt 3-aansluiting? Dan hoef je de bovenstaande stappen niet te volgen. Schakel in plaats daarvan Batterijconditiebeheer in, een nieuwe functie van macOS 10.15.5. Thunderbolt 3 vind je bij de MacBook Pro uit 2016 of later, of een MacBook Air uit 2018 of later. Standaard is de functie geactiveerd. Je schakelt het in of uit bij ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterijconditie’.

Bij Batterijconditiebeheer kijkt macOS naar de manier waarop de processor wordt belast. Op basis van deze gegevens wordt de accu geoptimaliseerd. Merkt macOS dat je de Mac continu aan de lader hebt hangen, dan zorgt de software dat de batterij maar tot 80% wordt opgeladen. Hierdoor wordt de levensduur van de batterij verlengd.

Meer van dit soort tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!