Waarom je MacBook nooit 100% moet zijn opgeladen
Je weet dat het niet verstandig is om je MacBook voortdurend aan het stroom te leggen. En toch doe je het. ‘Ach, zal wel meevallen’, was ook mijn gedachte. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen. In dit artikel leg ik uit waarom je de batterij van de MacBook beter niet op 100% kan blijven opladen.
Batterij MacBook opladen op 100%
Mijn MacBook Pro is nu zo’n drie jaar oud. Dat het schadelijk is om de Mac op te laden als hij 100% vol is, beschouwde ik een beetje als een mythe. En dus legde ik de MacBook Pro bijna 24/7 aan het infuus. Eerst op kantoor, nu op de thuiswerkplek.
Inmiddels is de accu compleet versleten. Best snel, voor een MacBook van drie jaar. Het resultaat is dat hij bijna niet meer zonder stroom kan. De batterij loopt snel leeg en de MacBook kan spontaan uitvallen. Ook bij een batterijstatus van 50 procent.
Nu zit er nog maar één ding op: de gang maken naar de App Store. Met een dikke portemonnee. De kosten voor het vervangen van de batterij van de MacBook Pro zijn namelijk niet mals: 209 euro. Als extra bonus ben je de MacBook twee weken kwijt.
Waarom is het zo slecht voor de MacBook-batterij?
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
Je MacBook altijd 100% opgeladen aan het stroom laten hangen, is dus niet zo’n goed idee. Dat laat zich vrij eenvoudig verklaren. In de MacBook zit een lithium-ionbatterij. Het is onvermijdelijk dat de capaciteit van deze batterij na verloop van tijd afneemt. De batterij oxideert namelijk altijd, waardoor de levensduur afneemt.
Maar die oxidatie is het grootst als de batterij volledig is geladen, of bijna leeg is. De batterij staat dan meer onder druk, waardoor je het proces van het oxideren versnelt.
Op de korte termijn heeft dat niet zoveel gevolgen, dus maak je niet druk als je af en toe vergeet je MacBook van het stroom te halen. Maar dag in dag uit opladen, jaren achter elkaar, heeft flinke consequenties voor de batterij.
Wat moet je wél doen?
Zuinig zijn op de MacBook-batterij maakt dus echt een verschil. In het gunstigste geval doe je het volgende:
- Bereikt de batterij van de MacBook de 100%? Haal hem van het stroom.
- Laat het percentage terugvallen tot zo’n 30 tot 40 procent en laad het apparaat weer op. Ontlaad de batterij dus niet volledig.
- Klaar met werken? Haal de MacBook van het stroom.
Batterijconditiebeheer
Heb je een relatief nieuwe Mac met een Thunderbolt 3-aansluiting? Dan hoef je de bovenstaande stappen niet te volgen. Schakel in plaats daarvan Batterijconditiebeheer in, een nieuwe functie van macOS 10.15.5. Thunderbolt 3 vind je bij de MacBook Pro uit 2016 of later, of een MacBook Air uit 2018 of later. Standaard is de functie geactiveerd. Je schakelt het in of uit bij ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Batterijconditie’.
Bij Batterijconditiebeheer kijkt macOS naar de manier waarop de processor wordt belast. Op basis van deze gegevens wordt de accu geoptimaliseerd. Merkt macOS dat je de Mac continu aan de lader hebt hangen, dan zorgt de software dat de batterij maar tot 80% wordt opgeladen. Hierdoor wordt de levensduur van de batterij verlengd.
Meer van dit soort tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Mijn accu is ook ‘rot’ (MBPro 15” 2013). Is het veiliger om de accu er ook uithalen en altijd met de oplader werken?
En gaat dat makkelijk?
Ik zit regelmatig in Frankrijk en de MBPro is handiger om mee te nemen, dus echt ‘laptop-gebruik’ heb ik niet.
Zolang de accu alleen slecht werkt en niet daadwerkelijk op ontploffen staat (te merken aan een opgebolde behuizing en het omhoog drukken van de trackpad), zouden we adviseren hem gewoon te laten zitten. En als dat dan aan de oplader moet, dan is dat maar zo.
Je kunt de accu natuurlijk wel (laten) vervangen, maar als je deze eruit haalt en er niets voor in de plaats terugzet dan wordt de processorsnelheid behoorlijk begrensd. En dat leidt tot een merkbaar tragere Mac.
Dat doe ik ook al 4 jaar, laptop is van 2017 en mijn accu is nog steeds zeer goed. Ik doe nog rustig 3 a 4 uur met mijn accu.
Dit gaat dus om persoonlijk gebruik toevallig een persoon die een probleem heeft? Batterij werkt op cyclus als je je laptop 24/7 oplaad stopt het laden vanzelf als de laptop 100 procent heeft behaalt, maar 3 jaar een laptop intensief gebruiken voor werk en thuis gaat inderdaad tekosten van de batterij duur. Ik ben persoonlijk altijd zuinig geweest met all mijn spullen en de batterij maar als je obsessief alles tot de percentage gaat af meten en net voor een bepaalde percentage je laptop lost koppeld en weer aan het stroom legt kan je toch niet genieten van je mooie… Lees meer »
Het is zeker niet nodig om obsessief bezig te zijn met het batterijpercentage! Ook helemaal niet erg als je het weleens vergeet, want op korte termijn heeft het niet zoveel effect. Het is alleen dus niet zo verstandig om je MacBook jarenlang onafgebroken aan het stroom te laten hangen.
ik heb de 13 inch uit 2015 en ik laad hem op en gebruik hem dan tot die weer rond de 10/20% is tot nu toe geen problemen met batterij duur… ik heb inderdaad al heel wat gezwollen batterijen gezien en tot mijn schrik eind vorig jaar ook een van een apple mac book. 🙂
Ik herken dit totaal niet. Ik heb een 2012 pro retina met nog 86% accucapaciteit en een 12” uit 2015 met ook nog meer dan 90% capaciteit. Ik houd m juist zoveel mogelijk aan de stekker dat je het aantal laadcycli beperkt. Ik gebruik coconut battery om de accu te monitoren.
Precies dat dus.. 🙂 ik ben juist met deze mac aan het proberen om deze zoveel mogelijk aan de oplader te laten, dat is dus eigenlijk altijd. ik heb een macbook pro uit mid 2017 en die batterij heeft nu 124 cycles gehad. Vanavond ben ik juist weer eens gaan kijken hoe goed mijn batterij nu nog is en ik ben vanaf 2100u tot nu 0:00u op mijn batterij aan het werk. Ik heb nu nog steeds 66% over. Waar ik altijd wel heel goed op let is dat de laptop niet te heet word. Dat maakt volgens mij wel… Lees meer »
Als ik een dag werk om mijn MacBook Pro 2019 kan ik hem dan beter wel of juist niet aan de stroom hangen? Daarna wordt hij geheel afgesloten en opgeborgen.
Dit zegt Apple er zelf over: https://support.apple.com/nl-nl/HT201585 “Wanneer je je Mac-laptop gebruikt, doorloopt de batterij laadcycli. Een laadcyclus vindt plaats wanneer de voeding van de batterij volledig wordt opgebruikt. Dat is dus niet helemaal hetzelfde als één keer opladen. Je kunt bijvoorbeeld de helft van de lading van je laptop in één dag gebruiken en deze vervolgens volledig opladen. Als je de volgende dag hetzelfde zou doen, zou dit tellen als één laadcyclus, niet als twee. In dit voorbeeld kan het dus best een paar dagen duren voordat de batterij een volledige laadcyclus heeft doorlopen.” Ik heb mijn nieuwe Macbook… Lees meer »