Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Audi VR experience: voorsprong door VR

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Ik heb mezelf getrakteerd op een Audi RS 5 Coupé. Hij is groen, heeft 450 pk en haalt een topsnelheid van 280 km/h. Ik open de portieren en neem plaats op de bestuurdersstoel. De kleur van de stiksels op het lederen stuur komt precies overeen met de kleur aan de buitenkant. Heerlijk, precies zo had ik het bedoeld. Wil je mijn nieuwe wagen ook een keer zien? Wordt lastig, want hij staat op de maan …

De maan? Ja hoor, want deze Audi is niet echt – hij bestaat alleen in de virtuele realiteit. VR wordt vooral gebruikt om computerspelletjes te spelen – Apple zet in op AR (augmented reality), waarbij virtuele objecten worden gecombineerd met de echte wereld. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe meubels in je huiskamer zetten. Audi bewijst dat VR ook zeer nuttige toepassingen heeft: je stapt zo in je zelf geconfigureerde Audi. En als je wilt zien hoe die er op de maan uitziet, dan kan dat met een druk op een knop.

Audi VR experience

Mensen die vandaag de dag een nieuwe auto willen kopen, gaan daarvoor niet meer direct naar de dealers. Eerst wordt er op internet onderzoek gedaan, daarna wordt de auto via de configurator op de website van de fabrikant samengesteld. Met deze configuratie in gedachte gaat de autokoper in spe dan voor het eerst naar de dealer, vaak alleen nog om de prijs te bespreken en niet eens meer te kijken naar andere opties. Met de zogeheten Audi VR experience wil het merk zijn klanten weer eerder naar de dealers lokken. In Nederland is Audi Centrum Hengelo de eerste dealer die deze virtualreality-ervaring aanbiedt.


kooptip

En daar zit ik dan ook, in een speciaal ingerichte kamer bij de dealer. Aan de muur hangt een reusachtig 4K-scherm, op tafel ligt een Oculus Rift – wellicht de bekendste VR-headset van het moment. Naast de bril ligt een iPad. Die krijg ik in mijn handen gedrukt met het verzoek om een Audi te configureren. Enkele minuten later staat op de iPad mijn droom-Audi, een RS 5 Coupé. Naast de auto staat een unieke code. Elke Audi-configuratie heeft zo’n code, evenals bestaande auto’s van de laatste twee jaar die ergens bij een dealer staan te wachten. De Audi Pro (die bij de dealer werkt) scant de code en binnen enkele seconden verschijnt mijn Audi op het reusachtige scherm. Digitaal weliswaar, maar toch fotorealistisch.

Het scherm is verbonden met een krachtig workstation onder de tafel. Alleen al de hoeveelheid werkgeheugen (128 GB – de iMac heeft er standaard 8) geeft aan dat dit niet zomaar een computertje is. Elke nacht worden daarnaast reusachtige hoeveelheden gegevens gedownload, rechtstreeks van de Audi-servers in Duitsland, om rekening te houden met mogelijke nieuwe configuraties. De basis voor de 3D-modellen zijn overigens de originele constructiegegevens van Audi, elk minimaal detail klopt met de werkelijkheid.

Voorsprong door VR

Het beeld op het 4K-scherm geeft al een goede indruk hoe de auto eruit komt te zien, ook omdat ik hem al van alle mogelijke hoeken kan bekijken. Nog tastbaarder wordt het met de VR-bril. Ik zet hem op en na enkele seconden staat de auto voor me. Het is net echt. Absoluut realistisch. Het voelt alsof je in het scherm bent gelopen. De Audi Pro adviseert me de kleur van de RS 5 te veranderen van zwart naar groen en vervangt de standaardvelg door een 20-inch variant. En hij heeft gelijk, de Audi ziet er meteen beter uit. Overigens kan ik ook delen van de auto bedienen. Ik heb een soort joystick waarmee ik bijvoorbeeld de portieren kan openen.

Aan de binnenkant wil ik namelijk zelf aan de slag. De groene kleur aan de buitenkant vloekt met de rode stiksels op het stuur. Gelukkig heeft Audi deze ook in het groen. Ik beweeg mijn hoofd naar voren om de stiksels te bekijken en betrap mezelf erop dat ik probeer het stuur aan te raken. Gelach om me heen. Dit zag er waarschijnlijk volstrekt belachelijk uit. Tegelijkertijd geeft het aan hoe realistisch de wereld met de VR-bril is.

Onrealistischer kan echter ook, als je dat wilt. De Audi Pro vraagt me of ik de RS 5 op de maan wil zien. Met alle techniek die erin zit is het toch bijna een ruimteschip, dus waarom niet. En bam, daar staan de Audi en ik op de maan.

Augmented reality

Of Audi dankzij de Audi VR experience daadwerkelijk meer auto’s verkoopt … geen idee. Maar zeker voor het tentoonstellen van de hogere uitrustingsniveaus en de wat ‘gewaagdere’ kleuren, biedt zo’n virtuele showroom een hoop meerwaarde. En mocht de gang naar de dealer toch te ver zijn … Audi verklaarde ook hard te werken aan augmented reality en Apple’s ARKit. En dat is mooi, want ik heb mijn virtuele Audi veel liever op mijn eigen oprit staan dan op de maan.