Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Fotowedstrijd: doe mee aan de ASUS ProArt Challenge!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Dubbel complementair


Lees verder na de advertentie

Tijdens deze iCreate zomerweek gaven we je allerlei tips over fotografie. Onze collega’s van CHIP Foto magazine organiseren in samenwerking met ASUS een fotowedstrijd, de ASUS ProArt Challenge. Doe mee en maak kans op mooie prijzen!

Uitleg: laat je inspireren door de kleuren van de natuur

Met de juiste combinatie van kleuren maak je adembenemende foto’s. Een set van eisen is er natuurlijk niet, maar als je weet welke kleuren elkaar beïnvloeden, aanvullen of versterken, maakt je landschapsfoto nog meer indruk. De kleurencirkel komt je daarbij van pas. Deze cirkel omvat alle natuurlijke kleuren en toont hun verhoudingen. Zo ligt groen tegenover rood en blauw naast groen. Aan de hand van zes voorbeelden zie je welke kleuren het goed kunnen vinden samen.

1. Kwantitatief

Kwantitatief

De grootste uitdaging vormen kleuren die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Hier komt het dus aan op de juiste verhoudingen tussen de twee kleuren.

2. Triadisch


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

 

Drie kleuren die bij elkaar een gelijkbenige driehoek vormen in de kleurencirkel; dat is een triade. Blauw, groen en rood, zoals op dit voorbeeld worden gevormd door de lucht, de bomen en de bladeren.

3. Dubbel complementair

In de natuur komen uiteraard meer dan twee kleuren voor. Als je het voor elkaar krijgt om twee complementaire kleurenparen te vangen (zoals hier: blauw-oranje en rood-groen) dan knalt je foto eruit.

4. Analoog

Analoog

Wanneer twee of meer naast elkaar liggende kleuren in de kleurencirkel de foto domineren, dan is er sprake van harmonie. De dominante kleur is lila, die nog eens wordt versterkt door de naastgelegen roodtinten.

5. Monochroom

Monochroom

Monochroom wil zeggen dat een kleur in verschillende tinten te zien is, zoals de vele tinten blauw op deze voorbeeldfoto. In de natuur moet je vaak lang zoeken naar een dergelijk motief.

6. Complementair

Complementair

Kleuren die tegenover elkaar liggen noemen we complementair. In dit voorbeeld zijn dat het blauw van de lucht en het geel van het zand.

Wat moet je doen?

Maak een foto die voldoet aan een van de 6 kleurenvoorbeelden (complementair, verwant, kwantitatief, monochroom, dubbel complementair of triadisch) en mail het resultaat naar redactie@chipfotomagazine.nl. Uit de inzendingen kiest de redactie de winnaars.

Hoofdprijs: ASUS ProArt PA27AC monitor t.w.v. € 699,-

ASUS ProArt PA27AC monitor

Met 77% meer pixels dan conventionele Full HD-monitoren biedt de ProArt™ PA27AC WQHD (2560 x 1440) resolutie voor de superieure beeldkwaliteit en scherpe beelden die fotografen wensen. Hij beschikt over een WQHD IPS-paneel met een aan 4 zijden randloos ontwerp en een breed 100% sRGB-kleurengamma. De monitor is in de fabriek voorgekalibreerd om de kleurnauwkeurigheid te waarborgen waardoor afbeeldingen nauwkeurig worden gereproduceerd op het scherm, zodat exact te zien is hoe het werk er uit gaat zien wanneer het klaar is.De PA27AC is dus ideaal voor grafisch ontwerpers, fotografen en andere gebruikers die op zoek zijn naar hoge kleurnauwkeurigheid.

Overige prijzen: 3 × ASUS ZenDrive U7M t.w.v. € 44,99

De ASUS ZenDrive U7M is een externe ultradunne 13mm dvd-brander. De ASUS ZenDrive U7M ondersteunt M-DISC, een opslagoplossing van archiefkwaliteit die is ontworpen om gebruikers hun meest waardevolle digitale herinneringen te helpen beschermen. M-DISC DVD’s kunnen gegevens voor 1000 jaar of meer bewaren, om gebruikers volledige gemoedsrust te geven dat deze levenslange herinneringen ook de komende generaties veilig blijven.