Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws

4 must-haves voor duizelingwekkende architectuurfoto’s (adv)

Auteur: iCreate
0 reacties
Architectuur-fotografie


Lees verder na de advertentie

Koud staal, spiegelend glas, strakke lijnen en symmetrie; de maand september staat bij Kamera Express in het teken van architectuurfotografie. Heb je ook zin om op safari te gaan in de stad en duizelingwekkende gebouwen vast te leggen? Dit zijn de 4 must-haves die je gegarandeerd op weg helpen naar de vetste architectuurfoto’s.

1. Een goede camera

Welke camera het best is voor architectuurfotografie is voor een groot deel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Toch zijn er wel wat kenmerken die ervoor kunnen zorgen dat je zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk aan de slag gaat. Een paar van de belangrijkste aspecten zijn het gewicht en formaat van de camera. Als je een hele dag op pad bent, wil je natuurlijk geen zware camera met je meedragen. Ook is het belangrijk dat de camera prettig in de hand ligt, zodat je op een comfortabele manier kan fotograferen wanneer je in een krappe ruimte staat zoals tegen een muur of een hek. In dat geval kan een uitklapbaar scherm ook uitkomst bieden. Daarmee fotografeer je gemakkelijk vanaf een laag standpunt. Bekijk hier meer over architectuurfotografie

2. Het objectief

Misschien wel belangrijker dan een camera body is het objectief of de lens die je gaat gebruiken. Een groothoeklens een absolute must om hoge gebouwen goed op de foto te krijgen, want hoe korter de brandpuntsafstand, hoe groter de beeldhoek.

Wil je uitpakken? Telelenzen die vaak worden gebruikt in de landschapsfotografie zijn ook heel geschikt om architectuurfoto’s mee te maken. Wanneer je kiest voor deze lenzen, focus je automatisch meer op details en kun je het beeld nog meer ‘samendrukken’.


kooptip

Wanneer je niet bang bent om te experimenteren is een zogenaamde tilt-shift lens wat voor jou. Deze lenzen kenmerken zich doordat de lenselementen aangepast kunnen worden met draaiknoppen, zodat je kunt spelen met scherpte en diepte. Daarnaast kun je met dit soort lenzen het perspectief aanpassen zodat je geen last hebt van vertekende lijnen (een veel voorkomend probleem binnen de architectuurfotografie).

Wil je iets totaal anders? De fisheye lens staat bekend om zijn bolling, dit zorgt voor kromme lijnen in het beeldveld, waardoor de randen van de foto enorm vergroot worden. Deze vervorming is handig wanneer je architectuur, landschappen of vervoersmiddelen in één beeld wilt vastleggen. Bekijk hier alle objectieven op Kamera Express.

3. Een (polarisatie)filter

Een goee filter is onmisbaar als je de straat op gaat om te fotograferen. Door een polarisatiefilter te gebruiken, kun je reflecties weghalen en de kleuren hier en daar controleren. Zo wordt blauw nóg blauwer en het contrast nog dieper. Je ziet het effect van dit type filter meteen als je door de lens kijkt. Polarisatiefilters worden ook wel CPL filters of polarizers genoemd.

3. Een statief

Een statief komt goed van pas wanneer je wat meer tijd wilt nemen. Door niet uit de hand te fotograferen maar je camera op een statief te plaatsen, word je gedwongen kritisch naar de situatie te kijken. Bovendien komt het bij zowel architectuur- als straatfotografie vaak voor dat je in situaties met weinig of slecht licht terechtkomt. Een statief zorgt dan voor complete stabiliteit waardoor je foto’s ook scherp zijn als je bijvoorbeeld een langere sluitertijd gebruikt. Kies voor een statief met een hoge maximale werkhoogte zodat je alle lijnen van een gebouw recht in beeld kunt krijgen. Bekijk hier alle statieven

4. Een handige cameratas

Een goede cameratas is onmisbaar als je de straat op gaat. Een goede tas kenmerkt zich door een groot draagcomfort, dat bijvoorbeeld bereikt kan worden door gevulde schouderbanden. Ga je liever voor een schoudertas? Houd er dan rekening mee dat de riemen van de tas niet in je huid gaan snijden bij langduriger gebruik. Ook wil je altijd snel toegang hebben tot je apparatuur, zodat je geen mooie momenten mist. Ga je alleen met je camera en met slechts één lens op pad? Dan kun je natuurlijk ook eens overwegen om naar een camerariem te kijken. Bekijk hier alle cameratassen.

Nog meer lezen over architectuurfotografie? Je bekijkt het hier.