Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple Watch verliest belangrijke functie door rechtszaak

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Watch verliest functie

Door een conflict tussen Apple en het bedrijf Masimo verliezen sommige Apple Watch-modellen een belangrijke functie. Wat is er aan de hand?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over de Apple Watch? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple Watch verkoop

De Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 werden vorige maand plots uit de verkoop gehaald in de Verenigde Staten. Dit had alles te maken met een specifieke functie van deze Watches: de saturatiemeter. Het International Trade Commission (ITC) vond namelijk dat deze techniek inbreuk maakte op patenten van Masimo, een Amerikaanse producent van medische techniek. Masimo heeft immers het patentrecht op ‘pulse oximetry’, en dat komt neer op het meten van het zuurstofgehalte in iemands bloed. De twee bedrijven vliegen elkaar hierover al in de haren sinds 2020.

kooptip

Vorige maand bereikte het conflict een hoogtepunt: Masimo kreeg gelijk, en er kwam een invoer- en verkoopverbod voor beide Watch-modellen in de Verenigde Staten. Dit ging per direct in, op donderdag 21 december. Opende je vanaf dat moment de Amerikaanse Apple Store, dan verscheen er een melding dat de Watches ‘momenteel niet beschikbaar’ waren. De Apple Watch SE was er nog wel – die heeft geen saturatiemeter. Maar Apple ging in beroep tegen de beslissing. En met succes: op 28 december werd het verbod al opgeschort. Althans, tijdelijk.

Apple Watch verliest functie

De Amerikaanse tech-website MacRumors heeft inmiddels vernomen dat Apple de twee Apple Watch-modellen heeft bijgewerkt, en dat de functie om het zuurstofgehalte in je bloed te meten is uitgeschakeld. Er komen dus nieuwe versies van de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 – met als enige verandering dat ze de saturatiemeter niet kunnen gebruiken. Op deze manier hoopt Apple het invoer- en verkoopverbod in de toekomst te vermijden. Gebruikers die de Watch-modellen al hebben, kunnen de meter waarschijnlijk gewoon blijven gebruiken. Wel blijft het nog onduidelijk wanneer deze versies van de Watches in de winkels liggen.

Mogelijk blijft het hier echter niet bij. Masimo heeft eerder al aangegeven dat ze een software-update niet genoeg vinden: ze willen dat de hardware voor de saturatiemeter volledig verdwijnt. Vooralsnog is Apple dit niet van plan. De functie staat op de nieuwe Watches simpelweg ‘uit’ – mogelijk kan Apple de saturatiemeter in de toekomst gewoon weer inschakelen. Sterker nog, dat de functie nu volledig is uitgeschakeld, lijkt zelfs tijdelijk. Waarschijnlijk brengt Apple binnenkort een software-update uit die het algoritme van de functie aanpast, zodat je de meter zelfs met de ‘nieuwe’ Watches wél weer kunt gebruiken. Maar dan dusdanig dat Apple het verbod kan omzeilen.

Verkoop in Nederland?

Vooralsnog zullen we in Nederland weinig tot niets merken van het conflict. Je kunt de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 hier sinds hun release gewoon bestellen, ook afgelopen december. En komt er toch wéér een invoer- en verkoopverbod, dan geldt dit waarschijnlijk alleen voor de Verenigde Staten.