Voor deze sporten wil je de Apple Watch Ultra hebben
De Apple Watch Ultra is misschien wel de meest ultieme smartwatch ooit. Maar niet iedereen zal hem optimaal benutten: volgens Apple is het model gemaakt voor ‘extreem uitdagende activiteiten’. Alleen sportievelingen die het uiterste opzoeken, halen dus alles uit deze watch. Voor de volgende activiteiten is met de Apple Watch Ultra sporten wél een must-have.
Apple Watch Ultra: sporten met de ultieme smartwatch
De Apple Watch Ultra doet zijn naam eer aan, want volgens Apple is dit de meest robuuste watch in hun assortiment. Dat zie je alleen al aan het design. De behuizing is namelijk gemaakt van extra sterk titanium, waardoor hij zelfs in extreme omstandigheden heel blijft.
Het display is vlak, gemaakt van saffier, en stukken dikker dan dat van de andere modellen. Ook heeft het een opstaand randje, wat het scherm beter beschermd tegen stoten of valpartijen. En dit scherm is groter dan ooit – maar liefst 49 mm.
Ook alle nieuwe functies en handigheidjes zorgen voor de ultieme watch. Volgens Apple is de Ultra hierdoor ideaal voor duursport, ontdekkingsreizen en andere grootse avonturen, maar wat bedoelen ze hier precies mee? Hieronder lees je in welke situaties en met welke soorten sporten je alles uit je Apple Watch Ultra haalt.
Valt jouw tak van sport niet onder een ‘extreem uitdagende activiteit’? Dan is de Ultra waarschijnlijk niet wat je zoekt. Gelukkig zijn er meer dan genoeg smartwatches op de markt – van Apple tot Android. Bij Reviewkoning worden de beste opties met elkaar vergeleken en op een rij gezet. Zo ontdek je snel en gemakkelijk welke smartwatch wel bij je past!
Onder water
Veruit het meest indrukwekkende is dat de Apple Watch Ultra is geoptimaliseerd voor gebruik onder water. Kitesurfen, wakeboarden, scuba diving – watersporten als deze kunnen echt allemaal.
Dit komt deels door de nieuwe watertemperatuursensor en dieptemeter. Combineer ze met de Diepte-app, en je kunt direct allerlei informatie aflezen. Denk hierbij aan je huidige diepte, de watertemperatuur, de tijd dat je onderwater bent geweest en je maximaal behaalde diepte. Laatstgenoemde komt doordat de Ultra een gradatie van 10 ATM heeft, wat betekent dat de watch zonder probleem tot 100 meter onder water kan.
Voor ervaren duikers verschijnt later dit jaar zelfs Oceanic+, een app die de Ultra omtovert tot een heuse duikcomputer. Je gebruikt het voor duikplanning, overzichtelijke duikstatistieken, visuele en voelbare alarmen, richtlijnen voor veiligheidsstops en meer. Ook kun je de app gebruiken om een gepersonaliseerd duikprofiel op te bouwen.
Op de grond
Blijf je liever met beide benen op de grond? De Ultra komt ook van pas tijdens het hiken, hardlopen, backpacken of andere tochten.
De nauwkeurige dual-frequency gps speelt hier een grote rol in. Hiermee kunnen gebruikers hun persoonlijke gegevens tot in detail uitlezen, bijvoorbeeld je looptempo, afstand en afgelegde route. Raak je gedesoriënteerd of ben je je sportmaatjes kwijt, dan kun je zulke gps-gegevens ook gebruiken om de weg terug te vinden. Voor noodgevallen heeft de Ultra zelfs een sirene van 86 dB, waardoor anderen je locatie sneller kunnen vinden.
Tijdens zo’n wandeltocht is het uiteraard lastig om een stopcontact te vinden waarmee je je watch weer oplaadt, maar Apple heeft ook aan de batterijduur gedacht. De Ultra gaat per oplaadbeurt zo’n 36 uur mee. Dat is bijna het dubbele van de afgelopen vier standaard Apple Watches, waaronder de nieuwe Apple Watch Series 8.
Houd je een meerdaagse trektocht? Gebruik dan de energiebesparingsmodus. Met deze functie wordt de batterijduur omgetoverd tot maar liefst 60 uur per oplaadbeurt.
De bergen in
Eerst de oceaan in, toen weer op de grond – tijd om de hoogte op te zoeken! Want ook bergbeklimmers, wintersporters en ontdekkingsreizigers kunnen de Apple Watch Ultra goed gebruiken. Deels om dezelfde redenen als eerder zijn genoemd, maar er is meer.
De Ultra voldoet aan de militaire norm MIL-STD. Dat betekent dat hij tegen de meest extreme weersomstandigheden kan: regen, vocht, zand, stof, vorst, ijs – noem het maar op. Ook thermische schok en lage druk in hoge gebieden zijn geen probleem, wat in de bergen enorm van pas komt.
Bovendien is de Ultra gemaakt om buitengewone temperaturen te doorstaan. Zo kan hij volgens Apple koude omstandigheden tot wel -20°C aan, dus ga vooral skiën, snowboarden of op een andere manier naar de sneeuw. Zoek je toch liever de hitte op? Voor hoge temperaturen is de Ultra aangepast aan maar liefst 55°C. Genoeg om de bloedhete woestijn te trotseren, dus.
Andere sporten
Voor sportievelingen die liever een potje tennis of voetbal spelen, is de Apple Watch Ultra dus enigszins overkill. Zeker met het schrikbarende prijskaartje van € 999. Vanaf ongeveer de helft van dat geld koop je ook een splinternieuwe Apple Watch Series 8, en voor nog minder een Apple Watch SE. Maar er zijn vast gadgetfanaats die alsnog graag met deze ultieme watch pronken.
Wat de beste smartwatch voor jou is? Dat ligt dus maar net aan je eigen gedrag en voorkeuren. Welke sport je doet, hoe vaak je dit doet, of je er überhaupt mee sport – er zijn allerlei factoren die een rol spelen.
Praat mee
0