Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Watch Series 9: zo ziet hij eruit en dit is er nieuw

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Watch Series 9


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist de Apple Watch Series 9 aangekondigd. Van buiten heeft hij alleen een nieuw kleurtje, maar Apple heeft de prestaties van de smartwatch naar een hoger niveau getild. Ontdek hier alles over de Apple Watch Series 9!

Apple Watch Series 9: oud design

De Apple Watch Series 9 behoudt het geliefde design van de afgelopen jaren. Dat wil zeggen: dunne schermranden en een groot scherm. En over dat scherm gesproken, de helderheid kun je nu verhogen tot 2000 Nits, wat hem dubbel zo fel maakt als het display van de Series 8. Je kunt de schermhelderheid ook verlagen tot slechts één nit, bijvoorbeeld als je in de bioscoop zit of niemand naar je scherm mag kijken.

Ook is de Watch weer beschikbaar in twee versies, een van aluminium en een van het duurdere roestvrij staal. Verder is zelfs het formaat hetzelfde gebleven: je hebt de keuze tussen 41 mm en 45 mm. Hopelijk komt Apple volgend jaar wél met een nieuw design, om dan de tiende generatie van Apple’s smartwatch te vieren.

Nieuwe kleur

Apple Watch SEries 9


kooptip

Het kleurenpalet is wel wat uitgebreider geworden. Net als vanouds is de aluminium-versie er in Middernacht (zwart), Sterrenlicht (wit), Zilver en Product(RED). Maar er is ook een compleet nieuw kleurtje: roze! Kijk, Apple surft helemaal mee op de Barbie-hype. De roestvrij stalen Watch is er in Zilver, Goud en Grafiet.

S9-chip

Een primeur voor de Apple Watch: de S9-chip! Hiermee heeft het horloge een CPU dat maar liefst 30% sneller is dan de Series 8, wat hem een flinke boost in prestaties en mogelijkheden geeft. Zo kan de Apple Watch Series 9 er gemakkelijk de nieuwe functies van watchOS 10 mee ondersteunen, zoals de mooie nieuwe animaties. En door zijn 4-core Neural Engine is hij twee keer zo snel in machine learning dan de S8.

Om nog maar eens te benadrukken hoe blij we zijn met de S9: het is de eerste echte nieuwe chip voor de Apple Watch sinds 2020. De Series 6 kreeg toen een S6-chip, maar de S7- en S8-processors die de jaren daarna volgden, leken qua prestaties behoorlijk op elkaar. Met de S9 is deze vloek eindelijk doorbroken en heeft de Watch de krachtigste chip tot nu toe.

Batterij

De Apple Watch heeft geen langere accuduur gekregen. De Apple Watch gaat nog steeds 18 uur mee op één oplaadbeurt, net als de Series 8 dus. De Apple Watch Ultra steekt er dus nog ver bovenuit.

U2-chip

De U1-chip is met pensioen, lang leve de U2-chip! Hiermee is Zoek mijn verbeterd en kun je nu ‘Nauwkeurig zoeken’, mits je een iPhone 15 hebt. Je kunt er apparaten als je iPhone en AirPods veel beter mee opsporen. Het scherm laat de afstand en richting van je voorwerp zien. Kom je dichter in de buurt, dan vertelt je Watch dit middels voel-, zicht- en hoorbare feedback.

Tik Dubbel

Apple Watch Series 9

De Apple Watch Series 9 heeft een nieuw handgebaar: ‘Tik Dubbel’. Je hebt er maar één hand voor nodig, want het werkt door je duim en wijsvinger twee keer tegen elkaar te tikken. Wel met de hand waarop je je Watch draagt. Handig als je andere hand vol is en je het scherm daarmee niet kunt bedienen. 

Welke actie je met Tik Dubbel uitvoert, bepaal je deels zelf. Volgens Apple bedien je er namelijk de hoofdknop van een app mee. Denk aan het afspelen of pauzeren van muziek, maar ook aan het beantwoorden of ophangen van een telefoongesprek. Je kunt er zelfs de slimme stapel mee oproepen. Daarvoor heb je wel watchOS 10 nodig: de functie is vanaf volgende maand beschikbaar, als onderdeel van een software-update.

Bandjes

Zeg je Apple Watch, dan zeg je ook horlogebandjes. Daarvoor heeft Apple een compleet nieuwe categorie aangekondigd: ‘FineWoven’. Deze bandjes zijn gemaakt van gerecycled afvalmateriaal, voelen als suède en zijn beschikbaar in allerlei kleuren. De sluiting is magnetisch en lijkt op een moderne gesp. Je kunt de bandjes ook los bestellen, bijvoorbeeld voor je Apple Watch Series 8 of ouder.

Dit bandje past overigens bij de nieuwe FineWoven-hoesjes van de iPhone 15. Je kunt je Apple-accessoires dus perfect met elkaar laten matchen. En eh, nog even een kanttekening: de leren bandjes zijn met pensioen, want Apple heeft ze officieel uit hun assortiment geplukt in het kader van duurzaamheid.

Siri

Ook Siri is wat slimmer geworden. Deels door de Neural Engine. Wanneer je de stemassistent nu een vraagt stelt of commando geeft, wordt dit in sommige gevallen rechtstreeks via de Watch behandeld. Daardoor krijg je sneller antwoord of wordt je actie sneller uitgevoerd. Bovendien zorgt de Neural Engine ervoor dat de dicteerfunctie 25% nauwkeuriger is.

Ook is Siri nu beter geïntegreerd met de app Gezondheid. Stel hem een vraag als ‘Hoeveel heb ik vannacht geslapen?’ en Siri neemt een kijkje in Gezondheid om je antwoord te geven. Vooralsnog werkt het helaas alleen met het Engels en Mandarijn, andere talen volgen later. Dat wordt duimen voor het Nederlands!

HomePod

De Apple Watch is ook wat betere vriendjes geworden met de HomePod. Speelt je slimme speaker audio af en sta je er maximaal vier meter vandaan? Dan kun je de media bedienen met je Watch. Speel je niets af, dan verschijnen er mediasuggesties boven in de Slimme stapel van de Series 9. Dit kun je dan afspelen op je HomePod.

Apple Watch Series 9: prijzen en beschikbaarheid

Verrassing: alle versies van de Apple Watch Series 9 zijn goedkoper dan die van zijn voorganger! Je koopt hem vanaf € 449, terwijl de Series 8 een prijskaartje vanaf € 499 had. Neem je een groter model, een met 4G of een van roestvrij staal? Dan betaal je daar wel wat meer voor.

Alle Apple Watch Series 9 prijzen zijn als volgt:

  • Apple Watch Series 9 (aluminium) 41 mm: € 449
    • Met 4G: € 569
  • Apple Watch Series 9 (aluminium) 45 mm: € 479
    • Met 4G: € 599
  • Apple Watch Series 9 (roestvrij staal) 41 mm: € 799
  • Apple Watch Series 9 (roestvrij staal) 45 mm: € 849

De Apple Watch Series 9 gaat vanaf vandaag in de verkoop, op dinsdag 12 september. Tien dagen later, op vrijdag 22 september, ligt hij in de winkels. Of bij je in de brievenbus. Kopen kan in de (online) Apple Store, maar ook bij webwinkels als Bol.com, MediaMarkt, Coolblue en Belsimpel

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over de Apple Watch Series 9? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!