Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Watch Series 4: voor het eerst nieuw uiterlijk met groter scherm

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
Apple Watch Series 4


Lees verder na de advertentie

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de Apple Watch een nieuw uiterlijk gekregen. De Series 4 heeft een grotere kast én de randen van het scherm zijn kleiner. Dat betekent dus dat de nieuwe Watch véél meer schermruimte biedt. 

Grotere Apple Watch

De oude Apple Watch was verkrijgbaar in de formaten 38 en 42 millimeter – dit betreft de hoogte van de kast. De nieuwe Watches zijn 40 en 44 millimeter. Beide exemplaren zijn dus 2 millimeter gegroeid. Hij is beschikbaar in zilver, goud en space grijs aluminium, en de stalen variant is space zwart.

Apple Watch 4

Ook de achterkant is veranderd; deze is gemaakt van zwart keramiek en saffierkristal. Hierdoor kunnen radiogolven zowel door de voor- als achterkant, waardoor cellular ontvangst beter is. 

30% meer scherm


kooptip


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De grotere kast betekent logischerwijs dat ook het beeldscherm groter is. Maar het display is niet alleen meegegroeid met de kast, maar ook de randen zijn kleiner geworden. Hierdoor is het display 30% groter.

Nieuwe Watch-faces, meer complicaties

Apple Watch 4 fitness

Die extra schermruimte laat niet alleen meer informatie zien van je geopende apps. Apple is losgegaan met nieuwe Watch-faces en nieuwe complicaties, die je allemaal in het hoofdscherm van je Watch kwijt kunt. 

Zelfde batterijduur

De grotere kast heeft nog een prettig bijkomend voordeel: de batterij kan groter worden gemaakt. De kast is echter ook iets dunner geworden en bovendien vraagt het grotere scherm meer stroom. In de praktijk stelt Apple dat de batterijduur gelijk is gebleven. En daar was eigenlijk ook al niets op aan te merken, mits je dagelijks opladen geen probleem vindt.

Nieuwe kroon

Apple Watch Series 4 2018

De zijkant van de Watch lijkt op het eerste oog hetzelfde gebleven: rechtsboven zit de kroon, daaronder de zijschakelaar. De kroon is echter helemaal verbouwd. Nu zit er haptische feedback onder, zodat je beter voelt door welke menu’s je scrolt.

De speaker is 50% luider, en dat is handig voor bellen, Siri of de nieuwe app Walkietalkie. De microfoon is verplaatst en zit nu verder van de speaker af.

64-bit

De Series 4 is de eerste Apple Watch met een 64-bit processor. De S4 is 2x zo snel als S3 van de vorige Watch. Ook de accelerometer en gyroscoop zijn vernieuwd en beduidend sneller. Hierdoor heeft Apple een nieuwe functionaliteit toegevoegd: valdetectie. Zodra de Watch merkt dat je valt, biedt hij aan meteen de ambulance te bellen. Als je vervolgens een minuut niet beweegt, zal de Watch dit zelf doen en direct je naasten op de hoogte brengen. Ideaal voor oudere mensen.

Hartslagsensor meet ECG’s

Apple Watch 4 ECG

De hartslagsensor is flink verbeterd en heeft drie belangrijke nieuwe features.

1. De Watch geeft een melding als je hartslag te laag is. Laag is goed, maar té laag kan gevaarlijk zijn, dus krijg je een melding.

2. De Apple Watch screent je hartritme in de achtergrond. Bij onregelmatig hartritme word je gewaarschuwd. Apple garandeert niet dat alle onregelmatigheden worden opgemerkt, maar het kan potentieel levens redden.

3. De Series 4 heeft naast de optische hartslagsensor ook een nieuwe elektrische hartslagsensor. Dankzij elektronen aan de achterkant, kan de Watch een electrocardiogram, ofwel een ECG, maken. Hierdoor is de Apple Watch het eerste ECG-product dat vrij aan consumenten verkocht wordt.

Functie 2 en 3 moet echter door gezondheidsinstanties worden goedgekeurd. In Amerika is dit al gebeurd, maar in Nederland zullen we nog even op die functie moeten wachten. 

Nog steeds geen Cellular in Nederland

Net als bij de Series 3, is de Apple Watch beschikbaar met of zonder Cellular. Met de Cellular versie, kun je ook zonder iPhone bellen en online. Deze versie was herkenbaar aan de grote rode stip op de kroon; dat is nu wat subtieler met een rode kring. Helaas is deze variant nog steeds niet verkrijgbaar in Nederland en België.

Watch iets duurder

De prijzen van de Apple Watches zijn iets verhoogd. De Series 3 kostte € 369 (38mm) of € 399 (42mm), de Series 4 begint bij € 429. De Cellular-versie begint bij € 529, maar is hier dus niet beschikbaar. De Series 3 wordt ook nog verkocht en is afgeprijsd naar $ 299.

Beschikbaarheid

De Apple Watch Series 4 is vanaf aanstaande vrijdag, 14 september, te bestellen. Hij is een week later, op 21 september, beschikbaar. WatchOS 5 is maandag 17 september te downloaden.