Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Dit is waarom je Samsung altijd trager zal zijn dan een iPhone

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Apple TSMC deal

Door een slimme deal van Apple met chipmaker TSMC zijn ze de concurrentie een stapje voor qua chips – en dat gaat ook nog wel even zo blijven. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie

Apple-chips

Apple is al jaren bezig met het ontwikkelen van zijn eigen chips: al sinds 2010 zit er in iedere iPhone en iPad een processor van Apple, en sinds 2020 zitten ze ook in de Mac. Maar hoewel het ontwerp van de chip door Apple zelf wordt gemaakt, worden alle Apple-chips uiteindelijk geproduceerd door de Taiwanese chipfabrikant TSMC.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple is verre van de enige afnemer bij TSMC. Zo worden alle chips in Android-telefoons ook door de fabrikant gemaakt, evenals de processors van AMD en Nvidia. Maar Apple heeft een bijzondere positie waardoor ze de concurrentie tóch een stapje voor kunnen zijn.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Deal tussen Apple en TSMC

Apple kreeg het namelijk vorig jaar voor elkaar om als eerste toegang te krijgen tot een nieuw productieproces van TSMC, waardoor ze eerder snellere en efficiëntere chips konden laten maken dan de concurrentie.

Apple A17 Bionic

Dat zit zo: bij chipfabrikanten draait het constant om het toewerken naar een nieuw procedé. Hoe preciezer het procedé, hoe kleiner de transistors op de chip kunnen worden, en hoe meer rekenkracht je kwijt kunt op hetzelfde oppervlak (en met hetzelfde energieverbruik). Vorig jaar lukte het TSMC om een 3 nanometer-procedé te introduceren, en Apple mocht er dus als eerste gebruik van maken in de iPhone 15 Pro en Macs met M3-chip. En dat krijgt volgend jaar alweer een vervolg.

Als eerste 2nm

In 2025 wil TSMC namelijk beginnen met de productie van 2nm-chips, die dus weer efficiënter en sneller zijn. En je raadt het al: Apple krijgt als eerste exclusieve toegang tot dit nieuwe productieproces. Daardoor zal de A19-chip in de iPhone 18, die in 2026 uitkomt, weer de chips van de concurrentie een stapje voor zijn.

Voorlopig blijven Android-telefoons, bijvoorbeeld de nieuwe Galaxy S24 van Samsung, nog even hangen op een 4nm-chip. Naar verwachting stappen ze volgend jaar wél over naar 3nm, en krijgt Apple het dan (tijdelijk) iets heter onder de voeten.