Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Broncode historische Apple Lisa in 2018 gratis te downloaden

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Lisa


Lees verder na de advertentie

De broncode van het besturingssysteem en de programma’s van Apple’s Lisa-computer worden in 2018 vrijgegeven. Straks kan iedereen zelf aan de slag met de antieke software, dankzij het Computer History Museum, zo meldt Gizmodo.

Apple Lisa: vroege voorloper van de Mac

Apple’s Lisa is een vroege voorloper van de huidige Macs en kwam uit in januari 1983. Een groot succes was Lisa niet: het apparaat ging over de toonbank voor $ 9995 en dat was zelfs voor de zakelijke markt waarvoor het bedoeld was te veel van het goede. Omgerekend zou je er nu ongeveer $ 25.000 voor betalen. Apple verkocht slechts 100.000 Lisa-computers, die waren uitgerust met een 5MHz Motorola 68000 CPU, 1MB RAM en een harde schijf van 5 MB. Toen Apple in 1984 de eerste Macintosh uitbracht, was het al snel gedaan met Lisa.

Apple Lisa screenshot

Steve Jobs ontkende in eerste instantie dat de computer vernoemd was naar zijn dochter Lisa – het zou ‘toevallig’ de afkorting zijn van Local Integrated Software Architecture. Later kwam hij hier op terug. Het Lisa-besturingssysteem had een text-based programma waarmee software ontwikkeld kon worden. En er zat een soort Office-pakket ingebakken, met de apps LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw, LisaGraph, LisaProject, LisaList en LisaTerminal. Eerder kon je ook al stokoude Macintosh-software raadplegen.


kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Bekijk hieronder de reclame voor Lisa: