Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple maakt kwartaalcijfers Q4 bekend (en tempert de verwachtingen)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
wanneer is wwdc 2018


Lees verder na de advertentie

Apple heeft de kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2018 bekendgemaakt – daarmee worden juli, augustus en  het grootste deel van september bedoeld. Ondanks het vele positieve nieuws, was er niet alleen maar reden tot juichen.

Apple kwartaalcijfers Q4 2018

Het was het beste september-kwartaal óóit, met een omzet die twintig procent hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit zijn de belangrijkste cijfers:

  • Omzet: $ 62,9 miljard
  • Winst: $ 14,12 miljard
  • Verkochte iPhones: 46,9 miljoen (ruim $ 37 miljard)
  • Verkochte iPads: 9,7 miljoen (ruim $ 4 miljard)
  • Verkochte Macs: 6,3 miljoen (ruim $ 7 miljard)

Verder is opvallend dat de omzet uit diensten is gestegen tot bijna 10 miljard dollar – een record. Deze categorie doet het daarmee beter dan zowel de iPad als de Mac. Met services worden bijvoorbeeld AppleCare, Apple Music-abonnementen en iCloud-opslag bedoeld.

Ondanks de fraaie cijfers was er niet alleen maar reden tot juichen. Het laatste kwartaal van het jaar is het belangrijkste van Apple. Zeker met alle producten die tijdens de keynotes van september en oktober zijn aangekondigd en die nu in de winkels liggen. Denk aan de iPhone XR die sinds vorige week in de winkels ligt en de iPad Pro, MacBook Air en Mac mini die deze week zijn aangekondigd.


kooptip

Toch heeft Apple de verwachtingen rondom het komende kwartaal naar beneden bijgesteld. Apple denkt aan een omzet van tussen de 89 en 93 miljard dollar, terwijl eerder gemiddeld 93 miljard verwacht werd. Dit veroorzaakte een dipje in de koers van Apple.

Geen aantallen meer

Apple deed nog één bijzondere mededeling. Tot nu toe gaven ze altijd aan hoeveel iPhones, iPads en Macs er wereldwijd over de toonbank zijn gegaan. Daar gaan ze vanaf het volgende kwartaal mee stoppen. Belangrijke concurrenten van Apple, zoals Samsung, laten hier overigens ook al jaren niets over los. Apple was met deze openheid eerder een uitzondering.

Meer achtergronden bij de kwartaalcijfers lees je in het persbericht van Apple.