Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Archive is schatkamer voor Apple-fans (update: veel video’s zijn verwijderd)

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Apple archief


Lees verder na de advertentie

Update 28 januari: De pret is voorbij. Apple heeft talloze video’s offline laten halen vanwege schending van het copyright. Apple maakte bezwaar tegen zo’n 700 video’s uit het onofficiële archief en die zijn allemaal verwijderd. Heel veel is er dus niet over van het eerder zo imposante archief. Hopelijk heb je de afgelopen weken de tijd genomen om de allermooiste dingen te bekijken.

Hieronder volgt het oorspronkelijke bericht van 17 januari


Ben je een Apple-liefhebber? En ben je in voor een trip down memory lane? Dan ben je via Applearchive.org welkom op het (onofficiële) Apple-archief, met ruim veertig jaar aan Apple-geschiedenis.

Apple Archive

Apple Archive


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Via het archief vind je zo’n beetje álles wat met Apple te maken heeft. Ga er maar even voor zitten, want op de website vind je zo’n 15 duizend bestanden oftewel bijna 1 TB aan gegevens – bovendien wordt de verzameling nog steeds uitgebreid. Stokoude tv-commercials, persfoto’s van allang vergeten producten, WWDC-sessies, reclamefolders – je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

Natuurlijk zijn er de iconische materialen. Bijvoorbeeld de beroemde Super Bowl commercial uit 1985. De piepkleine iPod nano die Steve Jobs tijdens een keynote in 2005 uit dat kleine broekzak toverde (en herinner je je de iPod-sokken nog?). Diverse Think Different-spotjes, waaronder die met Muhammed Ali en Picasso. De allereerste en voor die tijd superslanke MacBook Air, die tijdens een presentatie in 2008 uit een envelop werd gehaald. De introductie van de iPhone dertien jaar geleden. En wat dacht je van álle logo’s van het Apple-event in oktober 2018? Maar er is meer!

Tips om het archief te doorzoeken

De website heeft een heel eenvoudige opmaak. Bovenaan heb je een menu met de voorbije decennia, van waaruit je supersnel naar een specifiek jaar klikt. Je belandt dan op een pagina met een serie tegels die aangeven wat er voor dat jaar aan content te zien is. Redelijk rechttoe, rechtaan dus. Toch geven we je graag wat tips om de echte pareltjes te ontdekken:

1. Odds & Ends

Verschillende jaren hebben naast voor de hand liggende rubrieken als persberichten, WWDC-sessies en Keynotes ook de categorie Odds & Ends. De moeite waard om daar eens doorheen te klikken, want hier vind je pas echt de rariteiten, de zaken die je niet overal op het internet tegenkomt.

2. Zoekfunctie

Eindeloos door de archieven heen struinen is bijna een mindful gebeuren en een prima tijdverdrijf, maar vergeet niet om de zoekfunctie te gebruiken. Je kunt per jaar zoeken (onder het jaartal), maar er is ook een zoekfunctie voor de hele site.

3. Unreleased en Internal

Als je de zoekfunctie dan toch al geopend hebt: zoek eens op het woord unreleased. Hier vind je een hoop beeldmateriaal dat nooit de eindstreep heeft gehaald. Bijvoorbeeld een advertentie voor Apple’s AirPower, die uiteindelijk nooit in de verkoop is gegaan. Zoek ook eens op het woord internal: dan krijg je video’s te zien die oorspronkelijk bedoeld waren voor Apple-medewerkers.