Terug naar Apple reageert op kritiek aandeelhouders over iPhone-verslaving bij kinderen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple reageert op kritiek aandeelhouders over iPhone-verslaving bij kinderen

Door Laura Grootaarts9 januari 2018 12:133 min. leestijd0

Apple’s aandeelhouders maken zich zorgen over iPhone-verslaving onder kinderen. In een open brief die te lezen is op de website Think Differently About Kids spreken ze hun zorgen uit over excessief iPhone-gebruik door kinderen: een smartphone-verslaving ligt op de loer, met alle gevolgen van dien. Apple zou zich moeten inzetten om dit te voorkomen. Apple heeft inmiddels een reactie gegeven op de klacht.

iPhone 8 en iPhone 8 Plus

Open brief aandeelhouders Apple

De twee grootaandeelhouders zijn Jana Partners LLC en de California State Teachers’ Retirement System (CalSTRS) en die zijn samen goed voor twee miljard aan Apple-aandelen. In hun brief gaven ze aan dat ze graag zouden zien dat Apple onderzoek doet naar het verband tussen smartphone-gebruik en problemen met de geestelijke gezondheid, ook op de lange termijn.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In de brief worden diverse wetenschappelijke onderzoeken aangehaald waaruit blijkt dat smartphonegebruik een negatieve impact heeft op het welbevinden van kinderen. Uit een onderzoek onder 2300 leraren blijkt bijvoorbeeld dat scholieren en studenten hun aandacht nauwelijks nog bij de les weten te houden. Tieners die zitten vastgekleefd aan hun telefoon, krijgen slaapproblemen – dat zorgt vervolgens weer voor overgewicht. Kinderen die meer dan vijf uur per dag aan hun telefoon spenderen, hebben veel meer dan gemiddeld last van suïcidale gedachten.

Meer ouderlijk toezicht op de iPhone

In de brief pleiten de aandeelhouders voor onderzoek naar smartphone-gebruik onder kinderen. Ook vragen ze Apple om ouders gereedschappen te geven om beperkingen te leggen op het iPhone-gebruik. Ze hopen dat er instellingen komen die ouders meer controle geven over wat hun kroost uitspookt met de iPhone. Die zijn er nu ook al wel, maar dat mag een stuk uitgebreider.

Apple’s reactie

Apple heeft inmiddels een reactie gegeven op de open brief van de twee aandeelhouders. Ze hinten daarin voorzichtig naar een uitbreiding van ouderlijk toezicht op de iPhone.

Een woordvoerder van Apple zegt er het volgende over: ‘We denken diep na over hoe onze producten gebruikt worden en over de impact ervan op gebruikers en de mensen in hun omgeving. We nemen deze verantwoordelijkheid zeer serieus. We zijn vastbesloten om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen en ze zelfs te overtreffen. Zeker als het gaat over het beschermen van kinderen.’ Daaraan werd toegevoegd dat Apple constant op zoek is naar manieren om ouders ‘robuustere’ handvatten te geven.

Wat voor concrete maatregelen Apple hiervoor in gedachten heeft, is niet duidelijk. Op dit moment kun je via ‘Instellingen>Algemeen>Beperkingen’ al onder meer instellen dat functies als Siri en en FaceTime uitgezet moeten worden. Ook kun je de toegang tot de App Store inperken. Dit soort opties zijn vaak erg versnipperd – en vaak net wat te rigoureus.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar