Terug naar Einde van een tijdperk: Adobe Flash verwijderen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Einde van een tijdperk: Adobe Flash verwijderen

Door Sven Lamers6 januari 2021 15:152 min. leestijd0

Adobe stopt per direct met de support van Flash op alle apparaten. Heb je een Mac waarop Flash nog geïnstalleerd is, dan ontvang je automatisch een melding waarin je aangeboden krijgt om het programma te verwijderen. Heb je de melding per ongeluk weggeklikt, haal je deze weer tevoorschijn via het programma ‘Adobe Flash Player Install Manager’ in de map ‘Apps>Hulpprogramma’s’.

Adobe Flash Player

Apple en Flash

Van eind jaren negentig tot het begin van het afgelopen decennium was Adobe Flash toonaangevend voor interactieve inhoud op het internet. Wilde je animaties of filmpjes op je website, dan gebruikte je daarvoor Flash. Ook Apple leek lange tijd voorstander van Flash te zijn en leverde zijn Macs zelfs standaard ermee uit. Maar met de release van de iPhone in 2007 ontwikkelde zich een vete tussen Apple en Adobe, die uiteindelijk in 2010 culmineerde in een open brief van Steve Jobs. Hierin noemde de oprichter van Apple een zestal redenen waarom er nooit een versie van Flash op de iPhone en iPad zou verschijnen. Zo kampte Flash toen enorm met veiligheidsproblemen, het verbruikte heel veel energie en bovendien was het niet geschikt voor bediening via touchscreens. Deze problemen werden ook in latere jaren niet verholpen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wellicht het belangrijkst was echter dat er destijds al de techniek HTML5 bestond, waarmee je alles wat Flash kon ook zonder plug-in en in elke browser kon maken – zonder de beveiligingslekken en met een laag stroomverbruik. Uiteindelijk duurde het nog tot 2017 totdat Adobe de ontwikkeling van Flash had stopgezet en het definitieve einde voor 2021 had aangekondigd. Nu maakt Adobe overigens ook apps voor animaties met HTML5.

Flash verwijderen

Terwijl je Flash in principe nog kunt blijven gebruiken, zouden we dit ten zeerste afraden. Omdat er nu helemaal geen (beveiligings-)updates meer uitkomen, is Adobe Flash een potentieel veiligheidslek voor je Mac. Je bent beter af zonder, en slechts een paar sites hebben Flash nog nodig.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar