Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

De eerste 5G iPhone is uit (en waarom dat belangrijk is)

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iphone 12 alle modellen


Lees verder na de advertentie

Vanaf vandaag is de eerste 5G iPhone te koop! Het voelt bijna als gisteren dat 4G (toen vaak nog bekend onder de naam LTE) zijn introductie vierde. Wat een kwantumsprong was dat destijds. 3G voelde al best snel, maar met 4G had je thuis bijna geen wifi meer nodig. Al een tijdje zijn er ontwikkelingen gaande voor de volgende grote stap naar 5G. En nu zijn alle nieuwe iPhone 12-modellen geschikt voor deze nieuwste vorm van mobiel internet.

5G iPhone: Apple kiest voor andere aanpak

Apple doet een hoop dingen anders dan bij reeds beschikbare smartphones met 5G. Ten eerste ondersteunen de iPhone 12, 12 mini, 12 Pro en 12 Pro Max meer frequentiebanden die voor 5G worden gebruikt dan welke andere smartphone dan ook. Dit is belangrijk omdat verschillende landen en aanbieders verschillende frequenties voor 5G gebruiken, dus idealiter kunnen alle iPhones 5G gebruiken waar 5G beschikbaar is.

Het tweede punt betreft de accutijd. Op dit moment is het zo dat het gebruik van 5G de accu meer belast dan 4G. Hierop heeft Apple een slimme oplossing verzonnen. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe iPhones daar geen last van hebben, hebben ze een zogeheten smart data-modus.

Als je deze activeert, wordt 5G alleen ingeschakeld als de iPhone echt de volledige snelheid nodig heeft. Dat is het geval als je bijvoorbeeld een grote app of een film wilt downloaden, wat onder ideale 5G-omstandigheden slechts enkele seconden gaat duren. Zodra de download voltooid is, schakelt het apparaat terug naar het energiezuinigere 4G. Als je dat niet wilt, dan laat je de functie gewoon uitgeschakeld en surf je altijd met 5G. Overigens is dit ook praktisch voor de providers, want omdat je niet merkt welk netwerk je op het moment gebruikt, valt je ook niet snel op dat de landelijke dekking van 5G nog niet denderend is.

Startsignaal voor providers?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De nieuwe 5G iPhones vormen mogelijk een soort startsignaal voor de providers. De iPhone is nog steeds een van ’s werelds populairste smartphones. In combinatie met de dataverslindende streamingdiensten Apple TV+ en Apple Music, de gamedienst Apple Arcade en de cloudienst iCloud zal de vraag naar 5G-abonnementen dus snel toenemen. Het kip-ei-probleem van de nieuwe netwerken zou dus bijna verdwijnen, want waar vraag is, zal er meestal ook snel aanbod zijn.

Ten slotte: Nederland en België 5G niet in de snelste versie

Alle iPhone 12-modellen ondersteunen 5G. En toch zijn niet alle iPhone 12-modellen hetzelfde. De snelste vorm van 5G – het zogeheten mmWave – is beperkt tot apparaten die slechts in één land worden verkocht: de Verenigde Staten. In Nederland en België krijgen we iPhones zonder ondersteuning voor mmWave, maar hier zijn de zendmasten er ook nog niet klaar voor.

De versie die we hier krijgen, kan alleen verbinding maken met lagere 5G-frequenties: Sub-6 GHz. Dat betekent dat internetten met de 5G iPhone sneller wordt, maar niet revolutionair veel sneller. Sub-6 GHz is namelijk een stuk langzamer dan mmWave. Wel is het bereik van Sub-6 GHz veel groter en stabieler.

Zelfs als je dus een iPhone 12 met mmWave-ondersteuning zou hebben, dan merkte je daar hier niets van. In 2022 worden de extreem hoge frequenties geveild die nodig zijn voor mmWave 5G, waaronder de 26 GHz-band. Pas vanaf dat moment wordt 5G supersnel. Een klein beetje zonde voor ons, maar geen reden om te proberen een Amerikaanse iPhone 12 te bemachtigen.