Terug naar Welke iPad moet je kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Welke iPad moet je kopen?

Door Laura Grootaarts29 oktober 2020 08:307 min. leestijd2

Dit jaar bracht Apple maar liefst drie nieuwe iPads uit. In het voorjaar verscheen de nieuwe versie van de iPad Pro, Apple’s meest geavanceerde iPad. In september werd de ‘gewone’ iPad 2020 gelanceerd, dit is het instapmodel. Ten slotte was er in 2020 ook nog een nieuwe iPad Air, voor de iets gevorderde gebruiker. Alleen de iPad mini heeft geen opfrisbeurt gehad dit jaar. Dat betekent dat je bij Apple op dit moment vier verschillende iPads hebt om uit te kiezen:

 • iPad 2020 (10,2 inch, startprijs € 389)
 • iPad mini 2019 (7,9 inch, startprijs 459)
 • iPad Air 2020 (10,9 inch, startprijs € 669)
 • iPad Pro 2020 (11 en 12,9 inch, startprijs € 899 en € 1119)

De iPad is er dus in allerlei soorten en maten. En in diverse prijsklasses bovendien. Het maakt het niet gemakkelijker om de iPad te vinden die bij je past. Een fantastisch instapmodel, een futuristische krachtpatser of een zeer verrassende middenmoter. Of tóch die kleine iPad mini? Welke iPad kopen? Wij helpen je een handje door alle vier de opties te bespreken.

iPad 2020 (vanaf € 389): niet voor niets de populairste

iPad 2020

De iPad 2020 (of: iPad 8e generatie) is het basismodel iPad. ‘Onze populairste iPad’, zegt Apple erover en dat is goed verklaarbaar. Zoek je een iPad als gebruiksvoorwerp voor het hele gezin, dan voldoet deze iPad prima. Beetje browsen, facebooken, Netflixen; dat gaat allemaal prima. Het scherm van de iPad is met 10,2 inch wat groter dan de 9,7 inch die jarenlang de gangbare maat vormde. En dankzij de Smart Connector kun je er Apple’s Smart Keyboard op aansluiten. De nieuwste iPad heeft een A12 Bionic-chip en dat is een grote sprong vooruit: het maakt deze tablet snel en toekomstbestendig.

De startprijs ligt nog altijd onder de 400 euro. Apple heeft daarom moeten beknibbelen: zodoende heeft de iPad een oude versie van Touch ID en een iets kariger scherm. Maar we moeten het niet overdrijven: voor de meeste consumenten is dit een goede iPad voor een goede prijs. Zoek je gewoon een iPad, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen.

In het kort:

 • 10,2-inch display met brede rand
 • A12 Bionic-chip
 • Touch ID (oude, iets tragere versie)
 • Tot 128 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie)
 • Geschikt voor Smart Keyboard
Meer weten over iPad 2020?
Bekijk dit dossier

iPad Pro 2020 (vanaf € 899 en € 1119): de allerbeste

iPad Pro 2020

Helemaal aan het andere einde van het spectrum vinden we de iPad Pro 2020. De meest geavanceerde iPad van het moment, maar hij voelt de hete adem van de nieuwe iPad Air 2020 wel in de nek – daarover later meer. De Pro is verkrijgbaar in twee maten (11 en 12,9 inch) en het scherm heeft afgeronde hoeken met een smalle rand eromheen. Een thuisknop met Touch ID ontbreekt. Net zoals de nieuwere iPhones heeft de iPad Pro Face ID; dat betekent dat je hem ontgrendelt door ernaar te kijken.

De iPad Pro heeft een supersnelle A12Z bionic-chip, die multitasken met verschillende apps soepel laat verlopen. Zeker sinds het nieuwe iPadOS uit is, zou je hem in overweging kunnen nemen als vervanger voor je MacBook, zeker in combinatie met het nieuwe Magic Keyboard. Een groot voordeel daarbij is dat de iPad Pro in plaats van een Lightning-aansluiting usb-c heeft: dat maakt het mogelijk om allerlei accessoires aan te sluiten: van externe schermen tot je camera. De iPad Pro ondersteunt de Apple Pencil van de tweede generatie. Die is net wat gemakkelijker in gebruik dan de eerste generatie: hij heeft geen losse onderdelen en je laadt hem al op door hem magnetisch aan de iPad te kleven. Dan raak je hem ook niet kwijt.

De grootste vernieuwing van ten opzichte van de iPad Pro 2018 is de camera. Voor het eerst heeft de iPad een dubbele camera. Hij is uitgerust met een speciale LiDAR-scanner die 3D-opnamen kan maken, bijvoorbeeld voor augmented reality-apps.

De iPad Pro is een fantastisch apparaat, maar voor heel veel mensen is het echt overbodige luxe. Al die toeters en bellen kosten nogal wat, bedenk je dus goed of je echt gebruik gaat maken van al die extra’s.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 11- of 12,9-inch display
 • A12Z Bionic-chip
 • Face ID
 • Tot 1 TB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
Meer weten over iPad Pro 2020?
Bekijk dit dossier

iPad Air 2020 (vanaf € 669): eigenlijk Pro genoeg!

iPad Air Touch ID

De iPad Air 2020 (of iPad Air 4) is misschien wel de opvallendste iPad van dit moment – en tevens de nieuwste iPad. De Air vormde ook vorig jaar al de gulden middenweg tussen de gewone iPad en de Pro, maar hij leek toen het meest op de gewone iPad. Nog steeds is de Air de middenmotor, maar hij heeft wel een stapje naar boven gedaan. Dit jaar heeft hij het futuristische design van de iPad Pro gekregen. Bovendien is hij uitgerust met de leukste van de iPad Pro-functies, wat hem veel aantrekkelijker maakt dan voorheen.

In welke opzichten hij op de iPad Pro lijkt, naast het opvallende ontwerp? De iPad Air is geschikt voor twee accessoires die eerst exclusief voor de iPad Pro waren: de Apple Pencil van de tweede generatie, die je oplaadt, koppelt en opbergt door hem magnetisch aan de iPad te klikken. Ook is hij geschikt voor het het Magic Keyboard met het ingebouwde trackpad. Bovendien heeft hij een usb-c-aansluiten zodat je er gemakkelijk externe apparatuur op kunt aansluiten.

De Air mist enkele typische Pro dingen die écht pro zijn, en die de meeste mensen niet zullen missen. Zo ontgrendel je deze iPad met Touch ID in plaats van Face ID – de vingerafdrukscanner is verwerkt in de knop boven op de iPad. De iPad heeft een enkele in plaats van een dubbele camera, en de LiDAR-scanner ontbreekt. Ook heeft het scherm van de Air een lagere verversingsgraad.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 10,9-inch display
 • A14 Bionic-chip
 • Touch ID in de sluimerknop
 • Tot 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
Meer weten over iPad Air 2020?
Bekijk dit dossier

iPad mini 2019 (vanaf € 459): niche

iPad mini 5

Ten slotte de iPad mini (of iPad mini 5), de oudste iPad in dit rijtje, maar toch met dezelfde chip als de ‘gewone’ iPad 2020 die pas anderhalf jaar later verscheen. En ook hier kunnen we heel kort over zijn. De iPad mini is door zijn compacte formaat een niche-product. Als je de mini kiest, dan doe je dat juist vanwege het formaat. Dan ben je bijvoorbeeld iemand die onderweg graag snel een schets of aantekening maakt met de Apple Pencil. Of die tijdens presentaties veel ijsbeert met een iPad in de hand.

Kies je voor de mini puur vanwege de lagere prijs? Maar heb je het gevoel dat je concessies doet voor wat betreft het schermformaat? Dan kun je het beter niet doen. Ten eerste, omdat je je gaat ergeren. Ten tweede, omdat de gewone iPad goedkoper is dan de mini.

 • 7,9-inch display met rand
 • A12 Bionic-chip
 • Touch ID
 • Tot 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie)
 • Geschikt voor bluetooth-toetsenborden
Meer weten over iPad mini 2019?
Bekijk dit dossier

Samengevat: welke iPad kopen?

De iPad 2020 is een prima iPad voor een prima prijs. De meest mensen hoeven niet verder te kijken. Hiermee kunnen jij (en je gezin) weer even vooruit.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum staat de iPad Pro 2020. Die is bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. Voor de toeters en bellen betaal je wel, kijk of je ze nodig hebt.

De iPad Air 2020 is de gulden middenweg. Een stuk flamboyanter dan de gewone iPad, met de leukste functies en het design van de Pro, maar ook weer niet te gek.

En dan de mini: dat is de iPad Air maar in een kleinere verpakking. Die moet je alleen kopen als een klein scherm voor jou een groot voordeel is.

Je koopt de iPad bij Apple of winkels als Bol.com en Coolblue.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
roddy Zecha
Lezer
roddy Zecha

duidelijk overzicht om zelf de keuze te maken welke bij je past

Cornelis
Lezer
Cornelis

Helder informerend geschreven tekst! Top!