Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple heeft twee nieuwe iPads aangekondigd! De iPad 2022 en iPad Pro 2022 liggen vanaf woensdag 26 oktober in de winkels. Eerder dit jaar en vorig jaar werden alle andere iPads ook al vernieuwd. Dat betekent dat je bij Apple momenteel de volgende iPads kunt kopen – ze zijn gesorteerd op prijs:

 • iPad 2021 (10,2 inch, adviesprijs Apple start bij € 439)
 • iPad 2022 (10,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 589)
 • iPad mini 2021 (8,3 inch, adviesprijs Apple start bij € 659)
 • iPad Air 2022 (10,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 789)
 • iPad Pro 2021 (11- en 12,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 1069 en € 1469)

kooptip

De iPad is er dus in allerlei soorten en maten. En in diverse prijsklassen bovendien. Bij voorbaat kunnen we je al zeggen dat dat je geen slechte iPad kunt kopen. Je hebt een goede iPad (de twee reguliere iPads), een betere iPad (de iPad Air) en de beste iPad (de iPad Pro). En dan nog die handige kleine (de iPad mini). Het maakt het niet gemakkelijker om de iPad te vinden die bij je past. Welke iPad kopen in 2022? Wij helpen je een handje door alle vijf de opties te bespreken.

iPad 2021 (vanaf € 439): niet voor niets de populairste

iPad 2021 met accessoires

De iPad 2021 (of: iPad 9e generatie) is het basismodel iPad. ‘Onze populairste iPad’, zegt Apple en dat is goed verklaarbaar. Zoek je een iPad als gebruiksvoorwerp voor het hele gezin, dan voldoet deze iPad. Beetje browsen, Facebooken, Netflixen; dat gaat allemaal prima. Het scherm van de iPad meet 10,2 inch en heeft True Tone: een sensor meet de lichttemperatuur in je omgeving en past de witbalans aan.

De grootste verbetering voor de 9e generatie is de selfiecamera: een 12-MP ultragroothoekcamera die geschikt is voor Middelpunt. De camera blijft op jou gericht, ook als je je beweegt. Handig tijdens FaceTime-gesprekken, videovergadering of het opnemen van TikTok-video’s. Alle iPads hebben dit nu.

De startprijs ligt net boven de 400 euro. Apple heeft daarom moeten beknibbelen: zodoende heeft de iPad een iets kariger scherm en een wat oudere chip. Het is nog de enige iPad met het klassieke design: een hoekig scherm met een brede rand eromheen, eronder een thuisknop. Ook heb je 4G in plaats van 5G. Maar we moeten het niet overdrijven: voor de meeste consumenten is dit een goede iPad voor een goede prijs. Zoek je gewoon een goede iPad, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen.

In het kort:

 • 10,2-inch display met brede rand eromheen
 • A13 Bionic-chip
 • Thuisknop met Touch ID
 • 64 GB of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie)
 • Geschikt voor Smart Keyboard
 • Mobiele versie heeft 4G
 • Lightning-aansluiting

iPad 2022 (vanaf € 589): instapper met een hoge instap

iPad 2022

Het is een beetje een vreemde eend in de bijt: de iPad 2022 (iPad 10e generatie). Het is de nieuwste versie van het basismodel, maar hij heeft ook een beetje het idee van een basismodel losgelaten door zijn hoge prijs. Ten opzichte van de 9e generatie iPad is er veel veranderd: hij heeft een design zonder thuisknop, felle kleuren, een snellere A14 Bionic-chip en een usb-c-aansluiting. Ook nieuw is de selfiecamera die nu geoptimaliseerd is voor horizontaal gebruik. Hierdoor zit de camera nu mooi in het midden wanneer je de iPad horizontaal vasthoudt of op een toetsenbord hebt staan, zodat je optimaal in beeld bent.

Qua connectiviteit is er ook veel vernieuwing: de WiFi heeft een upgrade gekregen naar WiFi 6, en de uitvoering met mobiel internet heeft nu ondersteuning voor supersnel internet via 5G. Een opvallende tegenvaller is dat ondanks het nieuwe design met vlakke randen de iPad 2022 géén ondersteuning heeft voor de Apple Pencil 2. Je moet het dus gewoon doen met de oude Apple Pencil, maar je hebt dan ook nog een adaptertje nodig zodat je hem kunt koppelen en opladen, omdat de iPad nu geen Lightning-poort meer heeft. Ook jammer is dat het scherm nog steeds niet gelamineerd is, waardoor het er een stuk minder goed uitziet dan het scherm van de iPad Air, iPad mini en iPad Pro, en er meer reflecties in het glas te zien zijn.

Over het algemeen raden we de iPad 2022 niet aan, ook al is hij een stuk moderner dan zijn nog steeds beschikbare voorganger. Het 9e generatie model is gewoonweg een stuk budgetvriendelijker, en dus de betere optie voor wie een ‘gewoon goede iPad’ wil. En wil je toch wat meer, dan is de iPad Air voor € 200 meer een betere deal gezien alle extra’s op gebied van hardware én software die je voor dat bedrag krijgt.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 10,9-inch display
 • A14 Bionic-chip
 • Touch ID in de sluimerknop
 • 64 GB of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie) met adapter
 • Geschikt voor Magic Keyboard Folio
 • Mobiele versie heeft 5G
 • Usb-c-aansluiting

iPad Air 2022 (vanaf € 789): eigenlijk Pro genoeg!

iPad Air 2022

De iPad Air 2022 (of iPad Air 5) vormt de gulden middenweg tussen de gewone iPad en de Pro, maar hij neigt steeds meer naar de Pro. De Air is uitgerust met de leukste iPad Pro-functies – hij heeft zelfs de krachtige M1-chip die we kennen van de iPad Pro 2021 en van de Mac. Hierdoor kun je met vensters werken op de iPad via Stage Manager, en is het mogelijk om een extern scherm volledig te benutten. Dit kan op de reguliere iPad en de iPad mini niet.

De iPad Air is geschikt voor de Apple Pencil van de tweede generatie: klik hem aan de zijkant van de iPad om hem op te bergen, op te laden en te koppelen. Ook is hij geschikt voor het het Magic Keyboard met het ingebouwde trackpad. Daarnaast is het scherm antireflectief en gelamineerd, waardoor de beeldkwaliteit optimaal is.

De Air mist enkele zaken die écht pro zijn, maar waar de meeste mensen best zonder kunnen. Zo ontgrendel je deze iPad met Touch ID in plaats van Face ID – de vingerafdrukscanner zit in de knop boven op de iPad. De iPad heeft een enkele in plaats van een dubbele camera, en de LiDAR-scanner ontbreekt. Ook heeft het scherm van de Air een lagere verversingsgraad, is de hoeveelheid opslag minder extreem en heb je twee in plaats van vier speakers.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 10,9-inch display
 • M1-chip met ondersteuning voor Stage Manager en externe schermen
 • Touch ID in de sluimerknop
 • 64 of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
 • Mobiele versie heeft 5G
 • Usb-c-aansluiting

iPad Pro 2022 (vanaf € 1069 en € 1469): de allerbeste

iPad Pro 2022

Helemaal aan het andere einde van het spectrum vinden we de iPad Pro 2022. Het is de meest geavanceerde iPad, bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. De Pro is verkrijgbaar in twee maten (11 en 12,9 inch) en het voorkant is één en al scherm. De iPad Pro heeft als enige iPad Face ID; je ontgrendelt hem door ernaar te kijken.

De iPad Pro 2022 heeft Apple’s eigen M2-chip: dezelfde chip als in de MacBook Air. Je zou hem in overweging kunnen nemen als laptop-vervanger, zeker in combinatie met het Magic Keyboard. Een groot voordeel daarbij is dat de iPad Pro ook dezelfde Thunderbolt-aansluiting (USB 4) heeft als de Mac. Dat maakt het gemakkelijk om allerlei accessoires aan te sluiten: van externe schermen tot je camera.

De iPad Pro heeft het beste scherm van alle iPads. Door de ProMotion-techniek oogt alles een stuk vloeiender. Het is mede hierdoor ook het beste scherm om op te werken met de Apple Pencil. De nieuwe Hover-functionaliteit, waarbij je ziet waar je Pencil terechtkomt als je hem nog boven het scherm houdt, helpt daar ook bij. Het grootste model heeft ook nog een Liquid Retina XDR-display en oogt nog levendiger, met écht zwart en felle highlights. De iPad Pro onderscheidt zich verder onder meer door de camera: het gaat om een dubbele camera met LiDAR-scanner, voor augmented reality-toepassingen. Wil je de meeste opslag, dan ga je ook voor de Pro. En bij de modellen met meer opslag (1 TB en 2 TB) krijg je ook nog 16 GB werkgeheugen.

Kortom: de iPad Pro is een fantastisch apparaat, maar voor heel veel mensen is het echt overbodige luxe. Al die toeters en bellen kosten nogal wat, bedenk je dus goed of je echt gebruik gaat maken van al die extra’s.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 11- of 12,9-inch display (het grote model heeft een Liquid Retina XDR-display)
 • M2-chip met Media Engine en ondersteuning voor Stage Manager en externe schermen
 • Face ID
 • Van 128 GB tot 2 TB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
 • Mobiele versie heeft 5G
 • Usb-c-aansluiting met ondersteuning voor Thunderbolt 4

iPad mini 2021 (vanaf € 659): handzamer wordt het niet

iPad mini 2021

Ten slotte de iPad mini 2021 (of iPad mini 6), de kleinste iPad in dit rijtje. Eigenlijk is het de kleinere broer van de iPad Air 2022, maar dan met een iets minder heftige chip – en dus geen Stage Manager of extern scherm-ondersteuning – maar wel met een gelamineerd scherm en Apple Pencil 2-ondersteuning.

Twijfel je tussen de Air en de mini omdat ze zo gelijkwaardig zijn? Bedenk dan dat de mini met 8,3 inch écht klein is. Dit kan een voordeel zijn als draagbaarheid je belangrijkste overweging is. Je bent bijvoorbeeld iemand die onderweg graag snel een schets of aantekening maakt met de Apple Pencil. Of die tijdens presentaties veel ijsbeert met een iPad in de hand. Of je wil hem gebruiken als navigatiesysteem.

Het kan ook een nadeel zijn in veel andere gevallen. Heb je een iPad nodig voor productiviteitsdoeleinden? Bijvoorbeeld als tweede scherm bij je Mac of zelfs als laptopvervanger? Dan is het scherm te klein. De iPad mini heeft ook als enige iPad geen ondersteuning voor een Magic- of Smart Keyboard omdat het te priegelig zou zijn. Game je op je iPad, of kijk je veel video’s? Daarvoor is het scherm ook wat klein.

Kies je voor de mini om de mini-prijs? Niet doen: de mini is namelijk helemaal niet de goedkoopste iPad. De reguliere iPad (9e of 10e generatie) is betaalbaarder.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 8,3-inch display
 • A15 Bionic-chip
 • Touch ID in de sluimerknop
 • 64 GB of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor bluetooth-toetsenborden
 • Mobiele versie heeft 5G
 • Usb-c-aansluiting

Samengevat: welke iPad kopen?

De iPad 2021 is een prima iPad voor een prima prijs. De meest mensen hoeven niet verder te kijken. Hiermee kunnen jij (en je gezin) weer even vooruit – ook al ziet de iPad er inmiddels wat gedateerd uit. De iPad 2022 lost dit laatste probleem op, maar is wat ons betreft te duur voor wat je krijgt.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum staat de iPad Pro 2022. Die is bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. Voor de toeters en bellen betaal je wel, kijk of je ze nodig hebt.

De iPad Air 2022 is de gulden middenweg. Flamboyanter dan de gewone iPad, met de leukste functies en het design van de Pro. Maar zonder de toeters en bellen die je misschien toch niet gebruikt.

En dan de iPad mini: de nieuwste versie ziet er fantastisch uit – hij lijkt bijzonder veel op de iPad Air. Maar hij is klein. Of dit een voor- of nadeel is, is strikt persoonlijk. Als draagbaarheid je belangrijkste overweging is: doen! Zoek je vooral een iPad om productief mee te zijn: niet doen!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!