Terug naar Welke iPad moet je kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Welke iPad moet je kopen?

Door Laura Grootaarts10 maart 2022 09:507 min. leestijd0

Apple heeft een nieuwe iPad aangekondigd! De iPad Air 2022 ligt vanaf vrijdag 11 maart in de winkels. Vorig jaar werden alle andere iPads vernieuwd. Dat betekent dat je bij Apple momenteel de volgende iPads kunt kopen – ze zijn gesorteerd op prijs:

 • iPad 2021 (10,2 inch, adviesprijs Apple start bij € € 389)
 • iPad mini 2021 (8,3 inch, adviesprijs Apple start bij € 559)
 • iPad Air 2022 (10,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 698,50)
 • iPad Pro 2021 (11 en 12,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 899 en € 1219)

welke iPad kopen? Dit zijn de iPad modellen in maart 2022

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Vodafone Runners: De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

De iPad is er dus in allerlei soorten en maten. En in diverse prijsklassen bovendien. Bij voorbaat kunnen we je al zeggen dat dat je geen slechte iPad kunt kopen. Je hebt een goede iPad (de reguliere iPad), een betere iPad (de iPad Air) en de beste iPad (de iPad Pro). En dan nog die handige kleine (de iPad mini). Het maakt het niet gemakkelijker om de iPad te vinden die bij je past. Welke iPad kopen in 2022? Wij helpen je een handje door alle vier de opties te bespreken.

iPad 2021 (vanaf € 389): niet voor niets de populairste

iPad 2021 met accessoires

De iPad 2021 (of: iPad 9e generatie) is het basismodel iPad. ‘Onze populairste iPad’, zegt Apple en dat is goed verklaarbaar. Zoek je een iPad als gebruiksvoorwerp voor het hele gezin, dan voldoet deze iPad. Beetje browsen, facebooken, Netflixen; dat gaat allemaal prima. Het scherm van de iPad meet 10,2 inch en heeft voor het eerst True Tone: een sensor meet de lichttemperatuur in je omgeving en past de witbalans aan.

De grootste verbetering voor het meest recente model is de selfiecamera: een 12-MP ultragroothoekcamera die geschikt is voor Middelpunt. De camera blijft op jou gericht, ook als je je beweegt. Handig tijdens FaceTime-gesprekken, videovergadering of het opnemen van TikTok-video’s. Alle iPads hebben dit nu.

De startprijs ligt nog altijd onder de 400 euro. Apple heeft daarom moeten beknibbelen: zodoende heeft de iPad een iets kariger scherm en een wat oudere chip. Het is nog de enige iPad met het klassieke design: een hoekig scherm met een brede rand eromheen, eronder een thuisknop. Ook heb je 4G in plaats van 5G. Maar we moeten het niet overdrijven: voor de meeste consumenten is dit een goede iPad voor een goede prijs. Zoek je gewoon een goede iPad, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen.

In het kort:

 • 10,2-inch display met brede rand eromheen
 • A13 Bionic-chip
 • Thuisknop met Touch ID
 • 64 GB of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie)
 • Geschikt voor Smart Keyboard
 • Mobiele versie heef 4G
Meer weten over iPad 2021?
Bekijk dit dossier

iPad Pro 2021 (vanaf € 899 en € 1219): de allerbeste

iPad Pro 2021

Helemaal aan het andere einde van het spectrum vinden we de iPad Pro 2021. Het is de meest geavanceerde iPad, bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. De Pro is verkrijgbaar in twee maten (11 en 12,9 inch) en het voorkant is één en al scherm. De iPad Pro heeft als enige iPad Face ID; je ontgrendelt hem door ernaar te kijken.

De iPad Pro 2021 heeft Apple’s eigen M1-chip: dezelfde chip als in de Mac. Je zou hem in overweging kunnen nemen als laptop-vervanger, zeker in combinatie met het Magic Keyboard. Een groot voordeel daarbij is dat de iPad Pro nu ook dezelfde Thunderbolt-aansluiting (USB 4) heeft als de Mac. Dat maakt het gemakkelijk om allerlei accessoires aan te sluiten: van externe schermen tot je camera.

De iPad Pro heeft het beste scherm van alle iPads. Door de ProMotion-techniek oogt alles nét even vloeiender. Het is het beste scherm om op te werken met de Apple Pencil. Het grootste model uit 2021 doet daar nog een schepje bovenop: dat heeft een Liquid Retina XDR-display en oogt nog levendiger. De iPad Pro onderscheidt zich verder onder meer door de camera: het gaat om een dubbele camera met LiDAR-scanner, voor augmented reality-toepassingen. Wil je de meeste opslag, dan ga je ook voor de Pro – bij de modellen met meer opslag is ook het werkgeheugen verhoogd.

Kortom: de iPad Pro is een fantastisch apparaat, maar voor heel veel mensen is het echt overbodige luxe. Al die toeters en bellen kosten nogal wat, bedenk je dus goed of je echt gebruik gaat maken van al die extra’s.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 11- of 12,9-inch display (het grote model heeft een Liquid Retina XDR-display)
 • M1-chip
 • Face ID
 • Van 128 GB tot 2 TB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
 • Mobiele versie heeft 5G
Meer weten over iPad Pro 2021?
Bekijk dit dossier

iPad Air 2022 (vanaf € 698,50): eigenlijk Pro genoeg!

iPad Air 2022

De iPad Air 2022 (of iPad Air 5) vormt de gulden middenweg tussen de gewone iPad en de Pro, maar hij neigt steeds meer naar de Pro. De Air is uitgerust met de leukste van de iPad Pro-functies – hij heeft zelfs de krachtige M1-chip die we kennen van de iPad Pro en van de Mac. Ook het futuristische design komt overeen.

De iPad Air is geschikt voor de Apple Pencil van de tweede generatie klik hem aan de zijkant van de iPad om hem op te bergen, op te laden en te koppelen. Ook is hij geschikt voor het het Magic Keyboard met het ingebouwde trackpad. Bovendien heeft hij een usb-c-aansluiten zodat je er gemakkelijk externe apparatuur op kunt aansluiten.

De Air mist enkele zaken die écht pro zijn, maar waar de meeste mensen best zonder kunnen. Zo ontgrendel je deze iPad met Touch ID in plaats van Face ID – de vingerafdrukscanner zit in de knop boven op de iPad. De iPad heeft een enkele in plaats van een dubbele camera, en de LiDAR-scanner ontbreekt. Ook heeft het scherm van de Air een lagere verversingsgraad, is de hoeveelheid opslag minder extreem en heb je twee in plaats van vier speakers.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 10,9-inch display
 • M1-chip
 • Touch ID in de sluimerknop
 • 64 of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
 • Mobiele versie heeft 5G
Meer weten over iPad Air 2022?
Bekijk dit dossier

iPad mini 2021 (vanaf € 559)

iPad mini 2021

Ten slotte de iPad mini 2021 (of iPad mini 6), de kleinste iPad in dit rijtje. Eigenlijk is het de kleinere broer van de iPad Air 2022, maar dan met een iets minder heftige chip.

Twijfel je tussen de Air en de mini omdat ze zo gelijkwaardig zijn? Bedenk dan dat de mini met 8,3 inch écht klein is. Dit kan een voordeel zijn als draagbaarheid je belangrijkste overweging is. Je bent bijvoorbeeld iemand die onderweg graag snel een schets of aantekening maakt met de Apple Pencil. Of die tijdens presentaties veel ijsbeert met een iPad in de hand. Of je wil hem gebruiken als navigatie.

Het kan een nadeel zijn in héél veel andere gevallen. Heb je een iPad nodig voor productiviteitsdoeleinden? Bijvoorbeeld als tweede scherm bij je Mac of zelfs als laptopvervanger? Dan is het scherm te klein. De iPad mini heeft ook als enige iPad geen ondersteuning voor een Magic of Smart Keyboard omdat het écht te priegelig is. Game je op je iPad, of kijk je veel video’s? Daarvoor is het scherm ook wat klein.

Kies je voor de mini om de mini-prijs? Niet doen: de mini is namelijk helemaal niet de goedkoopste iPad. De reguliere iPad is de betaalbaarste.

 • Vrijwel randloos 8,3-inch display
 • A15 Bionic-chip
 • Touch ID in de sluimerknop
 • 64 GB of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor bluetooth-toetsenborden
 • Mobiele versie heeft 5G
Meer weten over iPad mini 2021?
Bekijk dit dossier

Samengevat: welke iPad kopen?

De iPad 2021 is een prima iPad voor een prima prijs. De meest mensen hoeven niet verder te kijken. Hiermee kunnen jij (en je gezin) weer even vooruit – ook al ziet de iPad er inmiddels wat gedateerd uit.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum staat de iPad Pro 2021. Die is bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. Voor de toeters en bellen betaal je wel, kijk of je ze nodig hebt.

De iPad Air 2022 is de gulden middenweg. Flamboyanter dan de gewone iPad, met de leukste functies en het design van de Pro. Maar zonder de toeters en bellen die je misschien toch niet gebruikt.

En dan de iPad mini: de nieuwste versie ziet er fantastisch uit: hij lijkt bijzonder veel op de iPad Air. Maar hij is klein. Of dit een voor- of nadeel is, is strikt persoonlijk. Als draagbaarheid je belangrijkste overweging is: doen! Zoek je vooral een iPad om productief mee te zijn: niet doen!

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!
Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

• Online weekenddeal exclusief bij KPN
• Apple iPad ter waarde van 389 euro

Praat mee!

avatar