Terug naar Welke iPad moet je kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Welke iPad moet je kopen?

Door Laura Grootaarts23 april 2021 08:307 min. leestijd2

De eerste nieuwe iPad van het jaar is aangekondigd: het gaat om de nieuwe versie van de iPad Pro, Apple’s meest geavanceerde iPad. Daarnaast heeft Apple nog drie andere iPads in het assortiment. In september vorig jaar werd de reguliere iPad 2020 gelanceerd, dat is het ‘gewone’ instapmodel. Ook verscheen er in 2020 nog een nieuwe iPad Air, voor de iets gevorderde gebruiker. En dan is er nog de iPad mini, de kleinste iPad uit 2019. Dat betekent dat je bij Apple op dit moment vier verschillende iPads hebt om uit te kiezen:

 • iPad 2020 (10,2 inch, startprijs € 389)
 • iPad mini 2019 (7,9 inch, startprijs € 459)
 • iPad Air 2020 (10,9 inch, startprijs € 669)
 • iPad Pro 2021 (11 en 12,9 inch, startprijs € 899 en € 1219)

De iPad is er dus in allerlei soorten en maten. En in diverse prijsklasses bovendien. Het maakt het niet gemakkelijker om de iPad te vinden die bij je past. Een fantastisch instapmodel, een futuristische krachtpatser of een zeer verrassende middenmoter. Of tóch die kleine iPad mini? Welke iPad kopen? Wij helpen je een handje door alle vier de opties te bespreken.

iPad 2020 (vanaf € 389): niet voor niets de populairste

iPad 2020

De iPad 2020 (of: iPad 8e generatie) is het basismodel iPad. ‘Onze populairste iPad’, zegt Apple erover en dat is goed verklaarbaar. Zoek je een iPad als gebruiksvoorwerp voor het hele gezin, dan voldoet deze iPad prima. Beetje browsen, facebooken, Netflixen; dat gaat allemaal prima. Het scherm van de iPad is met 10,2 inch wat groter dan de 9,7 inch die jarenlang de gangbare maat vormde. En dankzij de Smart Connector kun je er Apple’s Smart Keyboard op aansluiten. De nieuwste iPad heeft een A12 Bionic-chip en dat is een grote sprong vooruit: het maakt deze tablet snel en toekomstbestendig.

De startprijs ligt nog altijd onder de 400 euro. Apple heeft daarom moeten beknibbelen: zodoende heeft de iPad een oude versie van Touch ID en een iets kariger scherm. Maar we moeten het niet overdrijven: voor de meeste consumenten is dit een goede iPad voor een goede prijs. Zoek je gewoon een iPad, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen.

In het kort:

 • 10,2-inch display met brede rand
 • A12 Bionic-chip
 • Touch ID
 • Tot 128 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie)
 • Geschikt voor Smart Keyboard
Meer weten over iPad 2020?
Bekijk dit dossier

iPad Pro 2021 (vanaf € 899 en € 1219): de allerbeste

iPad Pro 2021

Helemaal aan het andere einde van het spectrum vinden we de iPad Pro 2021 die in april gepresenteerd is. De meest geavanceerde iPad van het moment, bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. De Pro is verkrijgbaar in twee maten (11 en 12,9 inch) en het scherm heeft afgeronde hoeken met een smalle rand eromheen. Geen thuisknop, want de iPad Pro heeft Face ID; je ontgrendelt hem door ernaar te kijken.

De iPad Pro 2021heeft Apple’s eigen M1-chip: dezelfde chip als die van de allersnelste Macs van dit moment! Je zou hem in overweging kunnen nemen als laptop-vervanger, zeker in combinatie met het Magic Keyboard. Een groot voordeel daarbij is dat de iPad Pro nu ook dezelfde Thunderbolt-aansluiting (USB 4) heeft als de Mac. Dat maakt het gemakkelijk om allerlei accessoires aan te sluiten: van externe schermen tot je camera. Het is de eerste iPad met 5G.

De iPad Pro heeft sowieso het beste scherm van alle iPads. Door de ProMotion-techniek oogt alles nét even vloeiender. Het grootste model uit 2021 doet daar nog een schepje bovenop: dat heeft een Liquid Retina XDR-display en oogt nog levendiger. De iPad Pro onderscheidt zich verder onder meer door de camera: het gaat om een dubbele camera met LiDAR-scanner, voor augmented reality-toepassingen. Nieuw is Center Stage, waardoor je tijdens videovergaderingen altijd centraal in beeld blijft. Wil je de meeste opslag, dan ga je ook voor de Pro – bij de modellen met meer opslag is ook het werkgeheugen verhoogd.

Kortom: de iPad Pro is een fantastisch apparaat, maar voor heel veel mensen is het echt overbodige luxe. Al die toeters en bellen kosten nogal wat, bedenk je dus goed of je echt gebruik gaat maken van al die extra’s.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 11- of 12,9-inch display (het grote model heeft een Liquid Retina XDR-display)
 • M1-chip uit de nieuwste Mac
 • Face ID
 • Tot 2 TB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
 • Mobiele versie heeft 5G in plaats van 4G
Meer weten over iPad Pro 2021?
Bekijk dit dossier

iPad Air 2020 (vanaf € 669): eigenlijk Pro genoeg!

iPad Air Touch ID

De iPad Air 2020 (of iPad Air 4) is misschien wel de opvallendste iPad van dit moment. De Air vormde eerder ook al de gulden middenweg tussen de gewone iPad en de Pro, maar hij leek toen het meest op de gewone iPad. Nog steeds is de Air de middenmoter, maar hij heeft wel een stapje naar boven gedaan. Dit jaar heeft hij het futuristische design van de iPad Pro gekregen. Bovendien is hij uitgerust met de leukste van de iPad Pro-functies, wat hem veel aantrekkelijker maakt dan voorheen.

In welke opzichten hij op de iPad Pro lijkt, naast het opvallende ontwerp? De iPad Air is geschikt voor twee accessoires die eerst exclusief voor de iPad Pro waren: de Apple Pencil van de tweede generatie, die je oplaadt, koppelt en opbergt door hem magnetisch aan de iPad te klikken. Ook is hij geschikt voor het het Magic Keyboard met het ingebouwde trackpad. Bovendien heeft hij een usb-c-aansluiten zodat je er gemakkelijk externe apparatuur op kunt aansluiten.

De Air mist enkele typische Pro dingen die écht pro zijn, en die de meeste mensen niet zullen missen. Zo ontgrendel je deze iPad met Touch ID in plaats van Face ID – de vingerafdrukscanner is verwerkt in de knop boven op de iPad. De iPad heeft een enkele in plaats van een dubbele camera, en de LiDAR-scanner ontbreekt. Ook heeft het scherm van de Air een lagere verversingsgraad en is de hoeveelheid opslag minder extreem. Bovendien heeft de Air 4G in plaats van 5G – als je kiest voor de versie met mobiel internet.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 10,9-inch display
 • A14 Bionic-chip
 • Touch ID in de sluimerknop
 • Tot 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
Meer weten over iPad Air 2020?
Bekijk dit dossier

iPad mini 2019 (vanaf € 459): niche

iPad mini 5

Ten slotte de iPad mini (of iPad mini 5), de oudste iPad in dit rijtje, maar toch met dezelfde chip als de ‘gewone’ iPad 2020 die pas anderhalf jaar later verscheen. En ook hier kunnen we heel kort over zijn. De iPad mini is door zijn compacte formaat een niche-product. Als je de mini kiest, dan doe je dat juist vanwege het formaat. Dan ben je bijvoorbeeld iemand die onderweg graag snel een schets of aantekening maakt met de Apple Pencil. Of die tijdens presentaties veel ijsbeert met een iPad in de hand.

Kies je voor de mini puur vanwege de lagere prijs? Maar heb je het gevoel dat je concessies doet voor wat betreft het schermformaat? Dan kun je het beter niet doen. Ten eerste, omdat je je gaat ergeren. Ten tweede, omdat de gewone iPad goedkoper is dan de mini. We zouden de iPad mini nu sowieso niet aanraden: twee jaar na release heeft het er alle schijn van dat er een gloednieuwe op komst is.

 • 7,9-inch display met rand
 • A12 Bionic-chip
 • Touch ID
 • Tot 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie)
 • Geschikt voor bluetooth-toetsenborden
Meer weten over iPad mini 2019?
Bekijk dit dossier

Samengevat: welke iPad kopen?

De iPad 2020 is een prima iPad voor een prima prijs. De meest mensen hoeven niet verder te kijken. Hiermee kunnen jij (en je gezin) weer even vooruit.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum staat de iPad Pro 2021. Die is bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. Voor de toeters en bellen betaal je wel, kijk of je ze nodig hebt.

De iPad Air 2020 is de gulden middenweg. Een stuk flamboyanter dan de gewone iPad, met de leukste functies en het design van de Pro, maar ook weer niet te gek.

En dan de iPad mini: dat is echt een niche-product dat twee jaar na release wat gedateerd begint te raken, zowel qua specs als design. Die zouden we voor nu dus laten liggen.

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!
De iPhone 12 tijdelijk met een scherpe korting op unlimited data!

De iPhone 12 tijdelijk met een scherpe korting op unlimited data!

En heb je al internet van KPN? Dan kan je extra korting oplopen tot €7,50 per maand.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
roddy Zecha
Lezer
roddy Zecha

duidelijk overzicht om zelf de keuze te maken welke bij je past

Cornelis
Lezer
Cornelis

Helder informerend geschreven tekst! Top!