Terug naar Welke iPad moet je kopen?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Welke iPad moet je kopen?

Door Laura Grootaarts30 september 2021 12:158 min. leestijd0

Sinds september 2021 liggen er weer twee nieuwe iPads in de winkel. Het gaat om de reguliere iPad en de iPad mini. Daarnaast heeft Apple nog twee andere iPads in het assortiment. Eind vorig jaar verscheen de iPad Air, voor de iets gevorderde gebruiker. Eerder dit jaar verscheen er ook nog een iPad Pro, Apple’s meest geavanceerde iPad. Dat betekent dat je bij Apple momenteel de volgende iPads kunt kopen:

 • iPad 2021 (10,2 inch, adviesprijs Apple start bij € € 389)
 • iPad mini 2021 (8,3 inch, adviesprijs Apple start bij  € 559)
 • iPad Air 2020 (10,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 669)
 • iPad Pro 2021 (11 en 12,9 inch, adviesprijs Apple start bij € 899 en € 1219)

Welke iPad kopen?

De iPhone 13 nu tot €277 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone 13 nu tot €277 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

De iPad is er dus in allerlei soorten en maten. En in diverse prijsklassen bovendien. Bij voorbaat kunnen we je al zeggen dat dat je geen slechte iPad kunt kopen. Je hebt een goede iPad (de reguliere iPad), een betere iPad (de iPad Air) en de beste iPad (de iPad Pro). En dan nog die handige kleine (de iPad mini). Het maakt het niet gemakkelijker om de iPad te vinden die bij je past. Welke iPad kopen in 2021? Wij helpen je een handje door alle vier de opties te bespreken.

iPad 2021 (vanaf € 389): niet voor niets de populairste

iPad 2021 met accessoires

De iPad 2021 (of: iPad 9e generatie) is het basismodel iPad. ‘Onze populairste iPad’, zegt Apple en dat is goed verklaarbaar. Zoek je een iPad als gebruiksvoorwerp voor het hele gezin, dan voldoet deze iPad. Beetje browsen, facebooken, Netflixen; dat gaat allemaal prima. Het scherm van de iPad meet 10,2 inch en heeft voor het eerst True Tone: een sensor meet de lichttemperatuur in je omgeving en past de witbalans aan.

De grootste verbetering dit jaar is de selfiecamera: een 12-MP ultragroothoekcamera die geschikt is voor Middelpunt. De camera blijft op jou gericht, ook als je je beweegt. Handig tijdens FaceTime-gesprekken, videovergadering of het opnemen van TikTok-video’s.

De startprijs ligt nog altijd onder de 400 euro. Apple heeft daarom moeten beknibbelen: zodoende heeft de iPad een iets kariger scherm en een wat oudere chip. Het is nog de enige iPad met het klassieke design: een hoekig scherm met een brede rand eromheen, eronder een thuisknop. Maar we moeten het niet overdrijven: voor de meeste consumenten is dit een goede iPad voor een goede prijs. Zoek je gewoon een goede iPad, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen.

In het kort:

 • 10,2-inch display met brede rand eromheen
 • A13 Bionic-chip
 • Thuisknop met Touch ID
 • 64 GB of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (1e generatie)
 • Geschikt voor Smart Keyboard
 • Mobiele versie heef 4G
Meer weten over iPad 2021?
Bekijk dit dossier

iPad Pro 2021 (vanaf € 899 en € 1219): de allerbeste

iPad Pro 2021

Helemaal aan het andere einde van het spectrum vinden we de iPad Pro 2021 van april 2021 is. Het is de meest geavanceerde iPad, bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. De Pro is verkrijgbaar in twee maten (11 en 12,9 inch) en het voorkant is één en al scherm. De iPad Pro heeft als enige iPad Face ID; je ontgrendelt hem door ernaar te kijken.

De iPad Pro 2021 heeft Apple’s eigen M1-chip: dezelfde chip als die van de allersnelste Macs van dit moment! Je zou hem in overweging kunnen nemen als laptop-vervanger, zeker in combinatie met het Magic Keyboard. Een groot voordeel daarbij is dat de iPad Pro nu ook dezelfde Thunderbolt-aansluiting (USB 4) heeft als de Mac. Dat maakt het gemakkelijk om allerlei accessoires aan te sluiten: van externe schermen tot je camera. Het is de eerste iPad met 5G.

De iPad Pro heeft het beste scherm van alle iPads. Door de ProMotion-techniek oogt alles nét even vloeiender. Het is het beste scherm om op te werken met de Apple Pencil. Het grootste model uit 2021 doet daar nog een schepje bovenop: dat heeft een Liquid Retina XDR-display en oogt nog levendiger. De iPad Pro onderscheidt zich verder onder meer door de camera: het gaat om een dubbele camera met LiDAR-scanner, voor augmented reality-toepassingen. Wil je de meeste opslag, dan ga je ook voor de Pro – bij de modellen met meer opslag is ook het werkgeheugen verhoogd.

Kortom: de iPad Pro is een fantastisch apparaat, maar voor heel veel mensen is het echt overbodige luxe. Al die toeters en bellen kosten nogal wat, bedenk je dus goed of je echt gebruik gaat maken van al die extra’s.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 11- of 12,9-inch display (het grote model heeft een Liquid Retina XDR-display)
 • M1-chip uit de nieuwste Mac
 • Face ID
 • Van 128 GB tot 2 TB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
 • Mobiele versie heeft 5G
Meer weten over iPad Pro 2021?
Bekijk dit dossier

iPad Air 2020 (vanaf € 669): eigenlijk Pro genoeg!

iPad Air 2020 release

De iPad Air 2020 (of iPad Air 4) vormt de gulden middenweg tussen de gewone iPad en de Pro, maar hij neigt meer naar de Pro. De Air is uitgerust met de leukste van de iPad Pro-functies en heeft ook het kenmerkende design.

De iPad Air is geschikt voor de Apple Pencil van de tweede generatie klik hem aan de zijkant van de iPad om hem op te bergen, op te laden en te koppelen. Ook is hij geschikt voor het het Magic Keyboard met het ingebouwde trackpad. Bovendien heeft hij een usb-c-aansluiten zodat je er gemakkelijk externe apparatuur op kunt aansluiten.

De Air mist enkele zaken die écht pro zijn, maar die de meeste mensen niet zullen missen. Zo ontgrendel je deze iPad met Touch ID in plaats van Face ID – de vingerafdrukscanner is verwerkt in de knop boven op de iPad. De iPad heeft een enkele in plaats van een dubbele camera, en de LiDAR-scanner ontbreekt. Ook heeft het scherm van de Air een lagere verversingsgraad en is de hoeveelheid opslag minder extreem.

De iPad Air is de oudste iPad uit dit rijtje en daarom mist hij enkele zaken. Zo heeft hij als enige iPad geen Middelpunt-functie. Kies je voor de versie met wifi én mobiel internet, dan krijg je 4G in plaats van 5G – de mini en Pro hebben wel al 5G.

In het kort:

 • Vrijwel randloos 10,9-inch display
 • A14 Bionic-chip
 • Touch ID in de sluimerknop
 • 64 of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor Magic Keyboard
 • Mobiele versie heeft 4G
Meer weten over iPad Air 2020?
Bekijk dit dossier

iPad mini 2021 (vanaf € 559)

iPad mini 2021

Ten slotte de iPad mini 2021 (of iPad mini 6), de kleinste iPad in dit rijtje. Na de laatste update is het net de kleine versie van de iPad Air van vorig. En in sommige opzichten verslaat hij zijn grote broer zelfs! Zo heeft hij een betere chip, ondersteuning voor 5G en een camera met de nieuwe Middelpunt-functie.

Twijfel je tussen de Air en de mini omdat ze zo gelijkwaardig zijn? Bedenk dan dat de mini met 8,3 inch écht klein is. Dit kan een voordeel zijn als draagbaarheid je belangrijkste overweging is. Je bent bijvoorbeeld iemand die onderweg graag snel een schets of aantekening maakt met de Apple Pencil. Of die tijdens presentaties veel ijsbeert met een iPad in de hand. Of je wil hem gebruiken als navigatie.

Het kan een nadeel zijn in héél veel andere gevallen. Heb je een iPad nodig voor productiviteitsdoeleinden? Bijvoorbeeld als tweede scherm bij je Mac of zelfs als laptopvervanger? Dan is het scherm te klein. De iPad mini heeft ook als enige iPad geen ondersteuning voor een Magic of Smart Keyboard omdat het écht te priegelig is. Game je op je iPad, of kijk je veel video’s? Daarvoor is het scherm ook wat klein.

Kies je voor de mini om de mini-prijs? Niet doen: de mini is namelijk helemaal niet de goedkoopste iPad. De reguliere iPad is de betaalbaarste.

 • Vrijwel randloos 8,3-inch display
 • A15 Bionic-chip
 • Touch ID in de sluimerknop
 • 64 GB of 256 GB opslag
 • Geschikt voor Apple Pencil (2e generatie)
 • Geschikt voor bluetooth-toetsenborden
 • Mobiele versie heeft 5G
Meer weten over iPad mini 2021?
Bekijk dit dossier

Samengevat: welke iPad kopen?

De iPad 2021 is een prima iPad voor een prima prijs. De meest mensen hoeven niet verder te kijken. Hiermee kunnen jij (en je gezin) weer even vooruit – ook al ziet de iPad er inmiddels wat gedateerd uit.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum staat de iPad Pro 2021. Die is bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. Voor de toeters en bellen betaal je wel, kijk of je ze nodig hebt.

De iPad Air 2020 is de gulden middenweg. Flamboyanter dan de gewone iPad, met de leukste functies en het design van de Pro. Het is de oudste en we verwachten dat hij volgend jaar vernieuwd wordt. Dit is niet het beste, maar zeker ook niet het slechtste moment om hem te kopen.

En dan de iPad mini: de nieuwste versie ziet er fantastisch uit: hij heeft alles van de iPad Air en zelfs een beetje meer. Maar hij is klein. Of dit een voor- of nadeel is, is strikt persoonlijk. Als draagbaarheid je belangrijkste overweging is: doen! Zoek je vooral een iPad om productief mee te zijn: niet doen!

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!

 

De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data of 2GB cadeau!

De iPhone 13 Pro nu extra voordelig met unlimited data of 2GB cadeau!

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Praat mee!

avatar