Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
koopadvies

Waarom je nú een iPhone moet kopen (en wanneer niet)

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Bizarre Belsimpel Dagen 2021


Lees verder na de advertentie

Ben je van plan om een nieuwe iPhone te kopen? Dan is dit een goed moment om er een te kopen. In dit artikel lees je wanneer iPhone kopen onverstandig is, en waarom dit wél een goed moment is om een nieuwe iPhone aan te schaffen.

Timing

Het kopen van een nieuwe iPhone vraagt in deze tijd om een flinke smak geld. Voor een wat geavanceerdere versie betaal je ruim 1300 euro, en voor een ‘goedkoop’ toestel trek je ook een euro of achthonderd uit de portemonnee. Waarschijnlijk kies je je iPhone dan ook zorgvuldig uit. Maar let ook op de timing. Hierdoor bespaar je geld, terwijl je er soms een betere iPhone voor terugkrijgt. Maar wat is dan het beste moment om een nieuwe iPhone aan te schaffen?

Terugkerend patroon

Om dit te weten, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop Apple de iPhone-modellen verkoopt en afprijst. Apple houdt namelijk nogal vast aan bepaalde tradities – waardoor we nu al aardig kunnen voorspellen wat dit jaar het perfecte moment is om een nieuwe iPhone te kopen.

Ieder jaar is de tweede week van september (vaak op dinsdag) doorgaans het moment waarop Apple nieuwe iPhones introduceert. Dit jaar kondigt Apple de iPhone 15-serie waarschijnlijk aan op dinsdag 12 september 2023. Meestal zijn de gloednieuwe iPhones de vrijdag na de keynote te pre-orderen, waarna ze een week later worden bezorgd of in de winkels liggen.

Perfecte moment


kooptip

Dit is ook meteen het enige moment waarop Apple met prijsverlagingen strooit. Pas in september zullen de iPhone 14 en iPhone 14 Plus bij Apple goedkoper worden. Ook de iPhone 13 en iPhone SE worden dan waarschijnlijk in prijs verlaagd. Vaak gaat het om zo’n honderd euro.

Komt september dichtbij, dan is het onverstandig om een nieuwe iPhone aan te schaffen. Een paar weken later heb je ongeveer voor hetzelfde geld een betere iPhone, of is het toestel waar je op aast flink afgeprijsd. September duurt echter nog lang, waardoor dit een prima moment is om een iPhone aan te schaffen.

Buiten Apple om

Een nieuwe iPhone kopen kan ook buiten Apple om – bijvoorbeeld bij online winkels als Coolblue, Belsimpel en Bol.com. Bij deze winkels is de prijs van de iPhone minder heilig. Door het hele jaar heen komen er af en toe wat prijsverlagingen. Deze week bereikte de iPhone 13 bij Belsimpel de laagste prijs tot nu toe: 813 euro.

De ervaring leert dat de kortingen er vooral zijn als de nieuwste iPhones al minstens een half jaar in de winkels liggen. De toestellen zijn dan zo’n honderd euro in prijs verlaagd, wat we nu ook zien bij verschillende iPhone 13-modellen. Omdat de korting groot is en het nog wel even duurt voordat de iPhone 15 op de markt is, is dit een goed moment om een nieuwe iPhone aan te schaffen.

Wanneer iPhone kopen?

Het slechtste moment om een iPhone te kopen, is vlak vóór het iPhone-event in september. Een paar weken later krijg je dan namelijk voor hetzelfde geld een betere iPhone. Of dezelfde iPhone, maar dan flink afgeprijsd.

Je kunt het beste vlak na een iPhone-event toeslaan – of in deze periode dus, als de iPhones flink zijn afgeprijsd. Twijfel je over welke iPhone je moet kopen? Hieronder geven we een bondig koopadvies.

iPhone SE 2022

iPhone SE 2020

Als je een goedkope iPhone wilt en niet om de moderne looks of nieuwste snufjes geeft, dan is de iPhone SE 2022 jouw telefoon. De iPhone SE is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een speciale editie, buiten de gewone Apple-cyclus om. Eerder dit jaar is een nieuwe versie verschenen, al is hier ten opzichte van de oude weinig aan veranderd. Een nieuwe SE verschijnt pas op zijn vroegst in 2024.

Dit is op dit moment de beste deal:

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro levertijd

Wil je het nieuwste, allerbeste model? Ga dan voor de iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max. Apple gaf hem in september spectaculaire vernieuwingen, zoals een Dynamic Island en een 48-megapixelcamera. Het is de beste iPhone die Apple ooit gemaakt heeft, maar je moet daarvoor wel in de buidel tasten. Dit zijn de beste aanbiedingen:

De iPhone 14 of iPhone 14 Plus raden we af. Ze zijn nauwelijks vernieuwd ten opzichte van hun voorganger, maar wel flink duurder. Wil je een moderne iPhone van onder de 1000 euro, dan is de iPhone 13 of iPhone 13 mini de beste keuze.

iPhone 13 of iPhone 13 mini

iPhone 13 kleuren

Wil je een zo laag mogelijk prijskaartje, maar hoeft het allernieuwste toestel nou ook weer niet? De iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn wat ons betreft de iPhones met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn vrijwel hetzelfde als de iPhone 14 (Plus), maar honderden euro’s goedkoper.

Dit zijn op dit moment de beste prijzen voor de iPhone 13:

iPhone 12

paarse iPhone 12 kopen

De iPhone 12 verscheen in 2020 en is een uitstekende telefoon. Hij heeft een verbluffend 6,1-inch oled-scherm, een modern ontwerp en de camera is prima. Het prijsverschil met zijn opvolger is op het moment van schrijven echter klein: zo’n 60 euro.

Hierdoor raden we het aan om toch dat beetje geld uit te geven voor de iPhone 13. Je krijgt dan een iPhone die zo’n 1 of 2 jaar langer software-updates krijgt, een langere batterijduur heeft en betere foto’s maakt.