Terug naar Waarom je nu géén iPhone moet kopen (en wanneer wél)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Waarom je nu géén iPhone moet kopen (en wanneer wél)

Door Koen van Ekeren20 mei 2020 12:315 min. leestijd9

Vind je het tijd voor een nieuwe iPhone? Dan is dit daarvoor waarschijnlijk niet de beste periode. Door je geduld nog even in bedwang te houden, heb je straks niet alleen een betere iPhone – maar bespaar je ook veel geld. In dit artikel lees je wanneer iPhone kopen onverstandig is, en wat wél een goed moment is om een nieuwe iPhone aan te schaffen.

wanneer iPhone kopen

Timing

Het kopen van een nieuwe iPhone vraagt in deze tijd om een flinke smak geld. Voor een wat geavanceerdere versie betaal je ruim duizend euro, en voor een ‘goedkoop’ toestel trek je ook een euro of zeshonderd uit de portemonnee. Waarschijnlijk kies je je iPhone dan ook zorgvuldig uit. Maar let ook op de timing. Hierdoor bespaar je geld, terwijl je er soms een betere iPhone voor terugkrijgt. Maar wat is dan het beste moment om een nieuwe iPhone aan te schaffen?

Terugkerend patroon

Om dit te weten, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop Apple de iPhones verkoopt en afprijst. Apple houdt namelijk nogal vast aan bepaalde tradities – waardoor we nu al aardig kunnen voorspellen wat dit jaar het perfecte moment is om een nieuwe iPhone te kopen.

Ieder jaar is de tweede week van september (vaak op dinsdag) het moment waarop Apple nieuwe iPhones introduceert. Vrijwel altijd zijn de gloednieuwe iPhones de vrijdag na de keynote te pre-orderen, waarna ze een week later worden bezorgd of in de winkels liggen. En terwijl Apple de iPhones met veel bravoure aankondigt, komt de tech-gigant een dag later in stilte met iets ander interessants: fikse prijsverlagingen voor oudere toestellen.

Dit is ook meteen het enige moment waarop Apple met prijsverlagingen strooit. Het afgelopen jaar werden de iPhone XR, iPhone 8 Plus en iPhone 8 na de onthulling van de iPhone 11 Pro € 150 goedkoper. Een toestel als de iPhone 11 blijft dus het hele jaar hetzelfde prijskaartje houden. In de eerste week van september 2020 zal de iPhone net als vlak na de lancering € 859 kosten, terwijl je een week later voor hetzelfde geld een betere iPhone krijgt. Of dezelfde iPhone, maar dan flink afgeprijsd.

Nóg een iPhone

Een iPhone kun je doorgaans dus het beste in de maanden na de september-keynote binnenhalen, al toverde Apple dit jaar in april een verrassing uit de hoge hoed: voor het eerst in vier jaar verscheen er een nieuwe iPhone SE. Dit is een betaalbare iPhone, die een combinatie is van de iPhone 8 en iPhone 11.

Aan de buitenkant lijkt hij sprekend op de gedateerde iPhone 8, maar het binnenwerk is net zo vers als dat van de nieuwe iPhone 11. Het toestel kost € 489. Hoef je niet het nieuwste van het nieuwste, ga dan voor de nieuwe SE.

Wanneer iPhone kopen?

Wanneer je dit jaar het beste kunt toeslaan, hangt dus af van welke iPhone je wilt. Overigens kan het natuurlijk geen kwaad om nu al een nieuwe iPhone te kopen. De telefoons staan erom bekend dat ze ontzettend lang worden ondersteund door Apple – vaak zo’n vijf jaar. Zeker met een iPhone XS of nieuwer haal je een uitstekende iPhone in huis waarmee je nog jaren vooruit kan. Maar zolang je iPhone nog prima werkt en niet kwijt is of gestolen, kan het erg gunstig voor je portemonnee zijn om de aankoop uit te stellen tot de perfecte dag.

Goedkope iPhone

iPhone SE pre-order

Als je een goedkope iPhone wilt en niet om de moderne looks of nieuwste snufjes geeft, dan is de iPhone SE jouw telefoon. Dit toestel werd in in april 2020 gepresenteerd. De buitenkant van de iPhone oogt gedateerd, maar de SE heeft de A13-chip in zich: de snelste smartphone-processor die er is. Verder is de iPhone draadloos oplaadbaar en ontgrendelen doe je met het vertrouwde Touch ID.

iPhone 11 (Pro)

iphone 11

Als je op zoek bent naar een goede deal voor een van de iPhone 11-modellen van vorig jaar, markeer dan woensdag 8 september alvast met rood in de agenda. Ieder jaar is de tweede week van september (meestal dinsdag, soms op woensdag) namelijk het moment waarop Apple zijn nieuwste vlaggenschepen introduceert. Een dag later staan oudere modellen iPhones met prijsverlagingen in de Apple Store, waaronder mogelijk de iPhone 11.

Nieuwste van het nieuwste

iPhone 12 Pro

Wil je het nieuwste, allerbeste model? Dan kun je de iPhone 11 of iPhone 11 Pro ook prima nu in huis halen, maar het perfecte moment is vrijdag 11 september. Dit is waarschijnlijk de dag dat je de iPhone 12 Pro kunt pre-orderen. Zolang je iPhone nog prima werkt en niet kwijt is of gestolen, zouden we de aankoop uitstellen tot deze dag. Een week na de pre-order wordt de iPhone bij je thuisbezorgd.

Welke iPhones worden afgeprijsd?

Op dit moment zijn de iPhone SE, iPhone XR, iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) te koop in de Apple Store. De toestellen die niet verdwijnen krijgen na de september-keynote een flinke korting. Dit geldt overigens niet voor de iPhone SE, want die is nog maar een paar maanden oud. Of de iPhone XR, iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) straks nog verkrijgbaar zijn is onduidelijk. Bij de XR achter we de kans klein en bij de 11-modellen is de kans reëel. Als Apple ze zelf niet meer aanbiedt kun je overigens nog altijd rondkijken bij providers, die nog wel een voorraadje over hebben. Daar zoeken de toestellen in het najaar dan ook flink in prijs.

Wat is de korting?

De geschiedenis leert dat het loont om te wachten. Wanneer de nieuwste iPhone wordt aangekondigd, gaat de prijs van de oudere modellen meestal met € 120 of € 150 omlaag. Mochten de iPhone 11-modellen nog beschikbaar zijn in de Apple Store, dan verwachten we na 8 september ongeveer de volgende prijzen:

  • iPhone 11 – € 689 (nu nog € 809)
  • iPhone 11 Pro – € 1009 (nu nog € 1159)
  • iPhone 11 Pro Max – € 1109 (nu nog € 1259)
iCreate 121
iCreate 121
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

9
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
JohnB
Lezer
JohnB

Leuk artikel over de momenten waarop je je slag kunt slaan. Nu nog een link naar Tweakers om een prijsalert in te stellen en je bent klaar om je slag op het juiste moment te slaan. Hoewel, Apple en echte prijsverlagingen 😉

Corky
Lezer
Corky

Beste moment september? We leven in januari dus dan nog even 8 maanden wachten? wat een onzin artikel hier heb je dus heen klote aan.

Renze
Lezer
Renze

De schrijver vergeet dat veel andere leveranciers al veel eerder met kortingen beginnen. Vaak al een paar maanden na de introductie. Even goed vergelijken en je hebt die korting al een maand of 9 eerder.

Stefaan
Lezer
Stefaan

Ja, je kan altijd blijven wachten.
Nu met de solden heb je ook fikse kortingen.
Ik vraag me af of de volgende goede deals zijn.
Een Apple iPhone Xr 256 GB voor maar €699 of een Apple iPhone Xs 64 GB ook voor €699.

Jacky
Lezer
Jacky

Hallo ik heb een vraagje, heb een iPad uit 2010 en een iMac 27inch 2009 late en een iPhone XS Max nu wil ik graag een nieuwe Apple product aanschaffen maar weet niet zo snel wat, een iPad 12.9 2020 ( aangezien net nieuw is) welke 512 of 1tb, of een MacBook Air ( schijnt ook nieuw te zijn) want dan kan ik me ouwe 27 inch inpluggen zo dat ik nog kan gebruiken of nog effe wachten op de iMac die misschien in augustus uitkomt. Wat raden jullie me aan.

B de Steur
Lezer
B de Steur

Speelt de covid-19 outbreak geen rol bij de prijsverlagingen? Het kan haast niet anders dat de verkoop van luxe iPhones afneemt er zijn wereldwijd zoveel mensen die hun werk zien verdwijnen. Ik kan me voorstellen dat er gekozen word voor een wat meer betaalbare Android smartphone i.p.v een iPhone.

Ilse
Lezer
Ilse

Zou de prijs van de nieuwe ipnone se ook dalen in de maanden na septermber (omdat deze in april uitkwam) of blijft de prijs hiervan het hele jaar gelijk?

Marc
Lezer
Marc

Dat antwoord zou ik ook graag willen weten😁