Terug naar Waarom je nú geen iPhone moet kopen (en wanneer wel)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Waarom je nú geen iPhone moet kopen (en wanneer wel)

Door Koen van Ekeren10 augustus 2021 07:145 min. leestijd0

Ben je van plan om een nieuwe iPhone te kopen? Wacht nog even, want dit is misschien wel het slechtste moment om er een aan te schaffen. Als je een beetje geduld opbrengt, bespaar je straks veel geld of heb je een beter toestel. In dit artikel lees je wanneer iPhone kopen onverstandig is, en wat wél een goed moment is om een nieuwe iPhone aan te schaffen.

Bizarre Belsimpel Dagen 2021

Timing

Een nieuwe iPhone is duur. Voor een wat geavanceerdere versie betaal je ruim duizend euro, en voor een ‘goedkoop’ toestel trek je ook een euro of zeshonderd uit de portemonnee. Waarschijnlijk kies je je iPhone dan ook zorgvuldig uit. Maar let hierbij ook op de timing. Hierdoor bespaar je geld, terwijl je er soms een betere iPhone voor terugkrijgt. Maar wat is dan het beste moment om een nieuwe iPhone aan te schaffen?

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Jaarlijks terugkerend patroon

Om dit te weten, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop Apple de iPhone-modellen verkoopt en afprijst. Apple houdt namelijk nogal vast aan bepaalde tradities – waardoor we nu al aardig kunnen voorspellen wat dit jaar het perfecte moment is om een nieuwe iPhone te kopen.

Jaarlijks is de tweede week van september het moment waarop Apple nieuwe iPhones introduceert. Doorgaans op een dinsdag: dat zou dit jaar dinsdag 7 september zijn. Meestal zijn de gloednieuwe iPhones de vrijdag na de keynote te pre-orderen, waarna ze een week later worden bezorgd of in de winkels liggen. Op 17 september kun je dus de allernieuwste iPhone in handen hebben. Dit jaar is dat de iPhone 13.

Misschien denk je: maar ik heb helemaal geen interesse in de allernieuwste iPhone. Tóch is het verstandig om te wachten tot Apple zijn aankondigingen heeft gedaan. Want dat moment betekent ook fikse prijsverlagingen voor oudere toestellen.

Er is één uitzondering: de iPhone SE staat los van de hele cyclus die Apple jaarlijks doorloopt. We verwachten dat die niet verandert qua prijs want er komt niks nieuws en beters voor in de plaats.

Perfecte moment

De nieuwe iPhone-lancering is het enige moment waarop Apple met prijsverlagingen strooit. Vorig jaar, toen de iPhone 12 gelanceerd werd, gebeurde dat bij de iPhone 11 en iPhone XR, die Apple nog steeds verkoopt. De toestellen werden na de onthulling van de iPhone 12 liefst € 120 goedkoper. Bij Apple zullen ze tot september 2021 hetzelfde prijskaartje houden.

Hetzelfde geldt straks ook voor de iPhone 12 (mini) en iPhone 12 (Pro). Volgende maand – als de iPhone 13-modellen uit zijn – zal Apple met prijsverlagingen komen. We raden je dus echt aan om even te wachten. Móét je nu een nieuw toestel hebben omdat je oude bijvoorbeeld stuk is, kijk dan buiten Apple om: daar maak je kans dat ze de prijzen inmiddels wel wat verlaagd hebben.

Welke iPhones worden afgeprijsd?

Op dit moment zijn de iPhone SE, iPhone XR, iPhone 12 (mini) en iPhone 12 Pro (Max) te koop bij Apple. We weten niet welke iPhones in het Apple-assortiment blijven, maar de toestellen die in de shop blijven krijgen waarschijnlijk korting – met uitzondering van de SE, want die heeft dus zijn eigen cyclus. We verwachten dat de volgende toestellen blijven:

  • iPhone 12 (mini)
  • iPhone SE
  • iPhone 11

De volgende toestellen verdwijnen waarschijnlijk bij Apple, maar zijn mogelijk nog verkrijgbaar bij externe webshops en providers. Mogelijk met nog betere kortingen, want daar willen ze vanaf:

  • iPhone 12 Pro (Max)
  • iPhone XR

Je overigens nog altijd rondkijken bij providers, die nog wel een voorraadje over hebben. Daar zakken de toestellen in het najaar dan ook flink in prijs.

Wanneer iPhone kopen?

Zolang je iPhone nog prima werkt en niet kwijt is of gestolen, doe je er dus echt goed aan om de aankoop uit te stellen tot na het Apple-event. Tenzij je de iPhone SE wilt, die kun je prima alvast in huis halen. Hieronder vatten we het nog even samen.

iPhone 13

Wil je het nieuwste, allerbeste model? Wacht dan sowieso tot het iPhone-event volgende maand. De vrijdag daarna kun je de iPhone 13 pre-orderen. Zolang je iPhone nog prima werkt en niet kwijt is of gestolen, zouden we de aankoop uitstellen tot deze dag. Een week na de pre-order wordt de iPhone bij je thuisbezorgd.

iPhone 12

paarse iPhone 12 kopen

Als je op zoek bent naar een goede deal voor een van de iPhone 12-modellen van vorig jaar, wacht dan vooral tot het Apple-event volgende maand. Een dag na de aankondiging staan oudere iPhones met prijsverlagingen in de Apple Store, waaronder mogelijk de iPhone 12. De iPhone 12 mini heeft een vanafprijs van € 799, het geavanceerde Pro-model is verkrijgbaar voor minimaal € 1159.

Let wel op: mogelijk stopt Apple met het Pro (Max)-model, die moet je dan buiten Apple om zien te verkrijgen.

iPhone 11

iphone 11

De iPhone 11 blijft straks waarschijnlijk over als instapmodel van Apple. De iPhone 11 daalde vorig jaar met ruim honderd euro in prijs en kost nu € 689. Mogelijk snoept Apple straks na de iPhone 13 lancering weer iets van de prijs af.

iPhone SE

iPhone SE 2020

Als je een goedkope iPhone wilt en niet om de moderne looks of nieuwste snufjes geeft, dan is de iPhone SE (€ 449) jouw telefoon. De iPhone SE is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een speciale editie, buiten de gewone Apple-cyclus om. We verwachten in september geen nieuwe versie, dus verandert er ook niets aan de oude. Een nieuwe SE verschijnt pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2022.

iPhone XR

iPhone XR

Van de iPhone XR verwachten we dat deze verdwijnt uit het Apple-assortiment. Buiten Apple om krijg je hem misschien met korting. Maar eigenlijk raden we je de XR af, daarom bungelt-ie een beetje onderaan dit lijstje. Dit jaar zeiden we in ons iPhone koopadvies al: spaar door voor de 11, en dat geldt nu nog sterker.

Wat is de korting?

De geschiedenis leert dat het loont om te wachten. Wanneer de nieuwste iPhone wordt aangekondigd, gaat de prijs van de oudere modellen met tot wel € 120 omlaag. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de nieuwe iPhone, meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar