Terug naar Waarom je nu géén iPhone moet kopen (en wanneer wél)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Waarom je nu géén iPhone moet kopen (en wanneer wél)

Door Koen van Ekeren21 januari 2020 12:316 min. leestijd4

Vind je het tijd voor een nieuwe iPhone? Dan is dit daarvoor niet de beste periode. Door je geduld nog even in bedwang te houden, heb je straks niet alleen een betere iPhone – maar bespaar je ook veel geld. In dit artikel lees je wanneer iPhone kopen onverstandig is, en wat wél een goed moment is om een nieuwe iPhone aan te schaffen.

wanneer iPhone kopen

Timing

Het kopen van een nieuwe iPhone vraagt in deze tijd om een flinke smak geld. Voor een wat geavanceerdere versie betaal je ruim duizend euro, en voor een ‘goedkoop’ toestel trek je ook een euro of zeshonderd uit de portemonnee. Waarschijnlijk kies je je iPhone dan ook zorgvuldig uit. Maar let ook op de timing. Hierdoor bespaar je geld, terwijl je er soms een betere iPhone voor terugkrijgt. Maar wat is dan het beste moment om een nieuwe iPhone aan te schaffen?

Terugkerend patroon

Om dit te weten, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop Apple de iPhones verkoopt en afprijst. Apple houdt namelijk nogal vast aan bepaalde tradities – waardoor we nu al aardig kunnen voorspellen wat dit jaar het perfecte moment is om een nieuwe iPhone te kopen.

Ieder jaar is de tweede week van september (vaak op dinsdag) het moment waarop Apple nieuwe iPhones introduceert. Vrijwel altijd zijn de gloednieuwe iPhones de vrijdag na de keynote te pre-orderen, waarna ze een week later worden bezorgd of in de winkels liggen. En terwijl Apple de iPhones met veel bravoure aankondigt, komt de tech-gigant een dag later in stilte met iets ander interessants: fikse prijsverlagingen voor oudere toestellen.

Dit is ook meteen het enige moment waarop Apple met prijsverlagingen strooit. Het afgelopen jaar werden de iPhone XR, iPhone 8 Plus en iPhone 8 na de onthulling van de iPhone 11 Pro € 150 goedkoper. Een toestel als de iPhone 11 blijft dus het hele jaar hetzelfde prijskaartje houden. In de eerste week van september 2020 zal de iPhone net als vlak na de lancering € 859 kosten, terwijl je een week later voor hetzelfde geld een betere iPhone krijgt. Of dezelfde iPhone, maar dan flink afgeprijsd.

Nóg een keynote

Een iPhone kun je dus het beste in de maanden na de september-keynote binnenhalen, maar dit jaar is er nog iets extra’s om rekening mee te houden. Volgens betrouwbare geruchten zijn er voor het eerst sinds vier jaar niet één, maar twee iPhone-keynotes. Apple zou in het voorjaar komen met een opvolger van de iPhone SE uit 2016. Dit is een relatief betaalbare iPhone, die waarschijnlijk wordt gepresenteerd tijdens een keynote in maart.

De nieuwe iPhone SE 2 is naar verluidt een combinatie van de iPhone 8 en iPhone 11. Aan de buitenkant lijkt hij sprekend op de gedateerde iPhone 8, maar het binnenwerk is net zo vers als dat van de nieuwe iPhone 11. Het toestel zou ongeveer € 480 moeten kosten. Hoef je niet het nieuwste van het nieuwste, dan is de maand maart dus het moment om toe te slaan. Prijsverlagingen bij andere iPhones worden dan niet verwacht; dat komt pas in september.

Wanneer iPhone kopen?

Wanneer je dit jaar het beste kunt toeslaan, hangt dus af van welke iPhone je wilt. Overigens kan het natuurlijk geen kwaad om nu al een nieuwe iPhone te kopen. De telefoons staan erom bekend dat ze ontzettend lang worden ondersteund door Apple – vaak zo’n vijf jaar. Zeker met een iPhone XS of nieuwer haal je een uitstekende iPhone in huis waarmee je nog jaren vooruit kan. Maar zolang je iPhone nog prima werkt en niet kwijt is of gestolen, kan het erg gunstig voor je portemonnee zijn om de aankoop uit te stellen tot de perfecte dag.

Goedkope iPhone

iPhone 8 kopen

Nu is de iPhone 8 (€ 539) de voordeligste telefoon die Apple aanbiedt, maar koop deze vooral niet. In maart komt er vermoedelijk een iPhone SE 2 aan die goedkoper (± € 480) én moderner is. Als je een goedkope iPhone wilt en niet om de moderne looks of nieuwste snufjes geeft, dan is het dus slim om tot dit moment te wachten.

Het is nog niet bekend wanneer Apple de iPhone onthult. Bij de eerste SE uit 2016 gebeurde op 21 maart, in de derde week op dinsdag. En omdat Apple graag vasthoudt aan tradities, zetten wij ons geld in op dinsdag 17 maart. Houd rond deze periode dus in de gaten of Apple al een nieuwe versie van de SE heeft uitgebracht.

iPhone 11 (Pro)

iphone 11

Als je op zoek bent naar een goede deal voor een van de iPhone 11-modellen van vorig jaar, markeer dan woensdag 8 september alvast met rood in de agenda. Ieder jaar is de tweede week van september (meestal dinsdag, soms op woensdag) namelijk het moment waarop Apple zijn nieuwste vlaggenschepen introduceert. Een dag later staan oudere modellen iPhones met prijsverlagingen in de Apple Store, waaronder mogelijk de iPhone 11.

Nieuwste van het nieuwste

iPhone 12 Pro

Wil je het nieuwste, allerbeste model? Dan kun je de iPhone 11 of iPhone 11 Pro ook prima nu in huis halen, maar het perfecte moment is vrijdag 11 september. Dit is waarschijnlijk de dag dat je de iPhone 12 Pro kunt pre-orderen. Zolang je iPhone nog prima werkt en niet kwijt is of gestolen, zouden we de aankoop uitstellen tot deze dag. Een week na de pre-order wordt de iPhone bij je thuisbezorgd.

Welke iPhones worden afgeprijsd?

Op dit moment zijn de iPhone 8 (Plus), iPhone XR, iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) te koop in de Apple Store. De toestellen die niet verdwijnen krijgen na de september-keynote een flinke korting. Welke iPhones Apple dan nog aanbiedt, is gissen. Zeker lijkt het dat de iPhone 8 (Plus) verdwijnt, mogelijk al na de keynote in maart.

Of de iPhone XR, iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) straks nog verkrijgbaar zijn is onduidelijk. Bij de XR achter we de kans klein en bij de 11-modellen is de kans reëel. Als Apple ze zelf niet meer aanbiedt kun je overigens nog altijd rondkijken bij providers, die nog wel een voorraadje over hebben. Daar zoeken de toestellen in het najaar dan ook flink in prijs.

Wat is de korting?

De geschiedenis leert dat het loont om te wachten. Wanneer de nieuwste iPhone wordt aangekondigd, gaat de prijs van de oudere modellen meestal met € 120 of € 150 omlaag. Mochten de iPhone 11-modellen nog beschikbaar zijn in de Apple Store, dan verwachten we na 8 september ongeveer de volgende prijzen:

  • iPhone 11 – € 689 (nu nog € 809)
  • iPhone 11 Pro – € 1009 (nu nog € 1159)
  • iPhone 11 Pro Max – € 1109 (nu nog € 1259)
iCreate 115
iCreate 115
Deze 53 geniale Apple trucs ken je nog niet
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
JohnB
Lezer
JohnB

Leuk artikel over de momenten waarop je je slag kunt slaan. Nu nog een link naar Tweakers om een prijsalert in te stellen en je bent klaar om je slag op het juiste moment te slaan. Hoewel, Apple en echte prijsverlagingen 😉

Corky
Lezer
Corky

Beste moment september? We leven in januari dus dan nog even 8 maanden wachten? wat een onzin artikel hier heb je dus heen klote aan.

Renze
Lezer
Renze

De schrijver vergeet dat veel andere leveranciers al veel eerder met kortingen beginnen. Vaak al een paar maanden na de introductie. Even goed vergelijken en je hebt die korting al een maand of 9 eerder.

Stefaan
Lezer
Stefaan

Ja, je kan altijd blijven wachten.
Nu met de solden heb je ook fikse kortingen.
Ik vraag me af of de volgende goede deals zijn.
Een Apple iPhone Xr 256 GB voor maar €699 of een Apple iPhone Xs 64 GB ook voor €699.