Terug naar Waarom je nú een iPhone moet kopen (en wanneer niet)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Waarom je nú een iPhone moet kopen (en wanneer niet)

Door Koen van Ekeren26 maart 2021 11:145 min. leestijd0

Vind je het tijd voor een nieuwe iPhone? Dan is dit een goed moment om er een te kopen. In dit artikel lees je wanneer iPhone kopen onverstandig is, en waarom dit wél een goed moment is om een nieuwe iPhone aan te schaffen.

wanneer iPhone kopen

Timing

Het kopen van een nieuwe iPhone vraagt in deze tijd om een flinke smak geld. Voor een wat geavanceerdere versie betaal je ruim duizend euro, en voor een ‘goedkoop’ toestel trek je ook een euro of zeshonderd uit de portemonnee. Waarschijnlijk kies je je iPhone dan ook zorgvuldig uit. Maar let ook op de timing. Hierdoor bespaar je geld, terwijl je er soms een betere iPhone voor terugkrijgt. Maar wat is dan het beste moment om een nieuwe iPhone aan te schaffen?

Terugkerend patroon

Om dit te weten, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop Apple de iPhones verkoopt en afprijst. Apple houdt namelijk nogal vast aan bepaalde tradities – waardoor we nu al aardig kunnen voorspellen wat dit jaar het perfecte moment is om een nieuwe iPhone te kopen.

Ieder jaar is de tweede week van september (vaak op dinsdag) doorgaans het moment waarop Apple nieuwe iPhones introduceert. Vorig jaar was dat door de coronacrisis wat later: op 13 oktober. Vrijwel altijd zijn de gloednieuwe iPhones de vrijdag na de keynote te pre-orderen, waarna ze een week later worden bezorgd of in de winkels liggen. En terwijl Apple de iPhones met veel bravoure aankondigt, komt de tech-gigant op diezelfde dag in stilte met iets ander interessants: fikse prijsverlagingen voor oudere toestellen.

Perfecte moment

Dit is ook meteen het enige moment waarop Apple met prijsverlagingen strooit. Op dinsdag 13 oktober gebeurde dat bij de iPhone 11 en iPhone XR, die Apple nog steeds verkoopt. De toestellen werden na de onthulling van de iPhone 12 liefst € 120 goedkoper. Bij Apple zullen ze tot september 2021 hetzelfde prijskaartje houden.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe iPhone 12 (mini) en iPhone 12 (Pro). Pas in september 2021 – als de iPhone 13-modellen uit zijn – zal Apple met prijsverlagingen komen. Wil je de iPhone 12 via de Apple Store kopen, dan moet je dus nog lang wachten voordat je ze bij Apple met een flinke korting in huis haalt. Dit geldt ook voor de iPhone SE die Apple in april 2020 heeft aangekondigd. Wel kun je er natuurlijk voor kiezen om de toestellen bij andere online winkels te kopen. Daar zijn de nieuwste iPhones al in prijs verlaagd.

Buiten Apple om

Een nieuwe iPhone kopen kan ook buiten Apple om – bijvoorbeeld bij winkels als Bol.com of Coolblue. Bij deze winkels is de prijs van de iPhone minder heilig. Door het hele jaar heen komen er af en toe wat prijsverlagingen. Deze week bereikte de iPhone 12 mini bijvoorbeeld de laagste prijs tot nu toe.

De ervaring leert dat de kortingen er vooral zijn als de nieuwste iPhones al minstens een half jaar in de winkels liggen. De toestellen zijn dan zo’n honderd euro in prijs verlaagd, wat we nu ook zien bij verschillende iPhone 12-modellen. Omdat de korting groot is en het nog wel even duurt voordat de iPhone 13 op de markt is, is dit een goed moment om een nieuwe iPhone aan te schaffen.

Wanneer iPhone kopen?

Het slechtste moment om een iPhone te kopen, is vlak vóór het iPhone-event in september. Een paar weken later krijg je dan namelijk voor hetzelfde geld een betere iPhone. Of dezelfde iPhone, maar dan flink afgeprijsd.

Je kunt het beste vlak na een iPhone-event toeslaan – of in deze periode dus, als de iPhones flink zijn afgeprijsd. Hieronder vatten we het nog even samen en geven we een bondig koopadvies.

iPhone SE

iPhone SE 2020

Als je een goedkope iPhone wilt en niet om de moderne looks of nieuwste snufjes geeft, dan is de iPhone SE (€ 449) jouw telefoon. Die kun je prima nu kopen, want prijsverlagingen worden er voorlopig niet verwacht. De buitenkant van de iPhone oogt gedateerd, maar de SE heeft een krachtige A13-chip in zich. Die zit ook in de iPhone 11 Pro. Verder is de iPhone draadloos oplaadbaar en ontgrendelen doe je met het vertrouwde Touch ID.

iPhone 11

iphone 11

De iPhone 11 daalde in oktober met ruim honderd euro in prijs en kost nu € 689. Het prijsverschil met de iPhone 12 is groot, terwijl de iPhone 11 nog steeds een meer dan uitstekende telefoon is.

iPhone 11 Pro (Max)

iPhone 11 Pro Max

De iPhone 11 Pro (Max) verkoopt Apple niet meer, maar bij online winkels is het toestel nog wel verkrijgbaar. De afgelopen maanden daalde het vlaggenschip van 2019 flink in prijs: de 11 Pro kost nu € 899. Dat is ruim tweehonderd euro goedkoper dan zijn opvolger, waardoor het een interessant alternatief is voor de 12 Pro.

iPhone 12 (Pro)

iPhone 12 design

Wil je het nieuwste, allerbeste model? Haal dan de iPhone 12 huis. De iPhone 12 mini heeft een vanafprijs van € 799, het geavanceerde Pro-model is verkrijgbaar voor minimaal € 1159.

Welke iPhones zijn afgeprijsd?

Op dit moment zijn de iPhone SE, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 en iPhone 12 Pro te koop in de Apple Store. De iPhone 11 (uit 2019) en iPhone XR (uit 2020) kregen op 13 oktober 20220 een prijsverlaging van € 120. Bij de iPhone SE bleef de prijs hetzelfde, want dit toestel werd nog in april 2020 gelanceerd. De iPhone 11 Pro is niet meer verkrijgbaar bij Apple, maar je kunt nog altijd rondkijken bij online winkels en providers, die nog een voorraadje over hebben.

iCreate 127
iCreate 127
26 slimme trucs als je een iPhone en Mac hebt
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar