Terug naar Waarom je nú een iPhone moet kopen (en wanneer niet)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Waarom je nú een iPhone moet kopen (en wanneer niet)

Door Koen van Ekeren19 oktober 2020 21:145 min. leestijd11

Vind je het tijd voor een nieuwe iPhone? Dan is dit het perfecte moment om er een te kopen. In dit artikel lees je wanneer iPhone kopen onverstandig is, en waarom dit wél een goed moment is om een nieuwe iPhone aan te schaffen.

wanneer iPhone kopen

Timing

Het kopen van een nieuwe iPhone vraagt in deze tijd om een flinke smak geld. Voor een wat geavanceerdere versie betaal je ruim duizend euro, en voor een ‘goedkoop’ toestel trek je ook een euro of zeshonderd uit de portemonnee. Waarschijnlijk kies je je iPhone dan ook zorgvuldig uit. Maar let ook op de timing. Hierdoor bespaar je geld, terwijl je er soms een betere iPhone voor terugkrijgt. Maar wat is dan het beste moment om een nieuwe iPhone aan te schaffen?

Terugkerend patroon

Om dit te weten, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop Apple de iPhones verkoopt en afprijst. Apple houdt namelijk nogal vast aan bepaalde tradities – waardoor we nu al aardig kunnen voorspellen wat dit jaar het perfecte moment is om een nieuwe iPhone te kopen.

Ieder jaar is de tweede week van september (vaak op dinsdag) doorgaans het moment waarop Apple nieuwe iPhones introduceert. Dit jaar was dat door de coronacrisis wat later: op 13 oktober. Vrijwel altijd zijn de gloednieuwe iPhones de vrijdag na de keynote te pre-orderen, waarna ze een week later worden bezorgd of in de winkels liggen. En terwijl Apple de iPhones met veel bravoure aankondigt, komt de tech-gigant op diezelfde dag in stilte met iets ander interessants: fikse prijsverlagingen voor oudere toestellen.

Perfecte moment

Dit is ook meteen het enige moment waarop Apple met prijsverlagingen strooit. Vorige week (op dinsdag 13 oktober) gebeurde dat bij de iPhone 11 en iPhone XR, die Apple nog steeds verkoopt. De toestellen werden na de onthulling van de iPhone 12 liefst € 120 goedkoper. Nu de iPhones net zijn afgeprijsd, is dit een het perfecte moment om ze in huis te halen. Bij Apple zullen ze namelijk tot september 2021 hetzelfde prijskaartje houden.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe iPhone 12 (mini) en iPhone 12 (Pro). Pas in september 2021 – als de iPhone 13-modellen uit zijn – zal Apple met prijsverlagingen komen. Weet je zeker dat je de iPhone 12 wilt, dan heeft het dus weinig zin om te wachten op kortingen. Dit geldt ook voor de iPhone SE die Apple in april 2020 heeft aangekondigd.

Buiten Apple om

Een nieuwe iPhone kopen kan ook buiten Apple om – bijvoorbeeld bij winkels als Bol.com of Coolblue. Bij deze winkels is de prijs van de iPhone iets minder heilig. Door het hele jaar heen komen er af en toe wat prijsverlagingen.

De ervaring leert dat die kortingen er vooral zijn bij de wat oudere iPhones, die Apple langer dan een jaar geleden heeft gepresenteerd. Zelden gebeurt het dat de nieuwste iPhone flink in prijs wordt verlaagd. Verwacht dit jaar dus geen fikse kortingen voor de iPhone 12-modellen – ook niet tijdens Black Friday.

Waar je tijdens Black Friday wel op mag hopen, zijn goede deals voor de iPhone 11 of ouder. Ben je uit op een wat ouder iPhone-model en kun je het je veroorloven om nog ruim een maand te wachten, dan kan het een goede zet zijn om nog even te wachten met de aankoop.

Wanneer iPhone kopen?

Het slechtste moment om een iPhone te kopen, is vlak vóór het iPhone-event in september. Een paar weken later krijg je dan namelijk voor hetzelfde geld een betere iPhone. Of dezelfde iPhone, maar dan flink afgeprijsd.

Je kunt het beste vlak na een iPhone-event toeslaan – in deze periode dus. Hieronder vatten we het nog even samen en geven we een bondig koopadvies.

iPhone SE

iPhone SE 2020

Als je een goedkope iPhone wilt en niet om de moderne looks of nieuwste snufjes geeft, dan is de iPhone SE (€ 469) jouw telefoon. Die kun je prima nu kopen, want prijsverlagingen worden er dit jaar niet verwacht. De buitenkant van de iPhone oogt gedateerd, maar de SE heeft een krachtige A13-chip in zich. Die zit ook in de iPhone 11 Pro. Verder is de iPhone draadloos oplaadbaar en ontgrendelen doe je met het vertrouwde Touch ID.

iPhone 11

iphone 11

De iPhone 11 daalde vorige week met ruim honderd euro in prijs en kost nu € 689. Het prijsverschil met de iPhone 12 is groot, terwijl de iPhone 11 nog steeds een meer dan uitstekende telefoon is.

Dit is een goed moment om de iPhone 11 in huis te halen, maar als het geen haast heeft kun je ervoor kiezen om te wachten op Black Friday. Bij Apple zakt de iPhone dan niet in prijs – ze doen dan wel cadeaubonnen cadeau – maar andere online winkels strooien misschien wel met aantrekkelijke aanbiedingen.

iPhone 11 Pro (Max)

iPhone 11 Pro Max

De iPhone 11 Pro (Max) verkoopt Apple niet meer, maar bij online winkels is het toestel nog wel verkrijgbaar. Op het moment van schrijven is de iPhone 11 Pro, die in september 2019 een vanafprijs van € 1159 had, nog nauwelijks in prijs gedaald. We verwachten dat de prijs aan het eind van dit jaar aantrekkelijker wordt, zeker met Black Friday.

iPhone 12 (Pro)

iPhone 12 design

Wil je het nieuwste, allerbeste model? Haal dan de iPhone 12 (Pro) in huis. De iPhone 12 heeft een vanafprijs van € 909, het Pro-model is verkrijgbaar voor minimaal € 1159. De verwachting is dat het nog tot september 2021 duurt voordat de iPhone 12-modellen een stuk goedkoper worden.

Welke iPhones zijn afgeprijsd?

Op dit moment zijn de iPhone SE, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 en iPhone 12 Pro te koop in de Apple Store. De iPhone 11 (uit 2019) en iPhone XR (uit 2020) kregen op 13 oktober een prijsverlaging van € 120. Bij de iPhone SE bleef de prijs hetzelfde, want dit toestel werd nog in april 2020 gelanceerd. De iPhone 11 Pro is niet meer verkrijgbaar bij Apple, maar je kunt nog altijd rondkijken bij online winkels en providers, die nog een voorraadje over hebben.

iCreate 123
iCreate 123
De nieuwe iPhone 12
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

11
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
JohnB
Lezer
JohnB

Leuk artikel over de momenten waarop je je slag kunt slaan. Nu nog een link naar Tweakers om een prijsalert in te stellen en je bent klaar om je slag op het juiste moment te slaan. Hoewel, Apple en echte prijsverlagingen 😉

Corky
Lezer
Corky

Beste moment september? We leven in januari dus dan nog even 8 maanden wachten? wat een onzin artikel hier heb je dus heen klote aan.

Renze
Lezer
Renze

De schrijver vergeet dat veel andere leveranciers al veel eerder met kortingen beginnen. Vaak al een paar maanden na de introductie. Even goed vergelijken en je hebt die korting al een maand of 9 eerder.

Stefaan
Lezer
Stefaan

Ja, je kan altijd blijven wachten.
Nu met de solden heb je ook fikse kortingen.
Ik vraag me af of de volgende goede deals zijn.
Een Apple iPhone Xr 256 GB voor maar €699 of een Apple iPhone Xs 64 GB ook voor €699.

Jacky
Lezer
Jacky

Hallo ik heb een vraagje, heb een iPad uit 2010 en een iMac 27inch 2009 late en een iPhone XS Max nu wil ik graag een nieuwe Apple product aanschaffen maar weet niet zo snel wat, een iPad 12.9 2020 ( aangezien net nieuw is) welke 512 of 1tb, of een MacBook Air ( schijnt ook nieuw te zijn) want dan kan ik me ouwe 27 inch inpluggen zo dat ik nog kan gebruiken of nog effe wachten op de iMac die misschien in augustus uitkomt. Wat raden jullie me aan.

B de Steur
Lezer
B de Steur

Speelt de covid-19 outbreak geen rol bij de prijsverlagingen? Het kan haast niet anders dat de verkoop van luxe iPhones afneemt er zijn wereldwijd zoveel mensen die hun werk zien verdwijnen. Ik kan me voorstellen dat er gekozen word voor een wat meer betaalbare Android smartphone i.p.v een iPhone.

Ilse
Lezer
Ilse

Zou de prijs van de nieuwe ipnone se ook dalen in de maanden na septermber (omdat deze in april uitkwam) of blijft de prijs hiervan het hele jaar gelijk?

Marc
Lezer
Marc

Dat antwoord zou ik ook graag willen weten😁

Jaimy
Lezer
Jaimy

Hoi hoi

Is een een deal voor iPhone 11 128 gb met 100 euro korting op airpods een goeie deal? (Die wil ik namelijk ook kopen) Of is het alsnog de moeite waard om te wachten? Ik heb een barst in mijn telefoon, maar doet het nog wel. Dus hopelijk kan ik nog een maandje uitzingen haha. Uiteraard heeft de 11 pro meer mijn voorkeur, maar vind het alsnog wel prijzig tov de 11. Nog tips welke iPhone een betere keus is? Dankjewel.

Bedirhan Yildiz
Lezer
Bedirhan Yildiz

Iphone 11 kost bij de gsmsale/belsimpel nu 40€ per maand incl een goede abbo!