Terug naar Voor wie is de iPad Pro bedoeld?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Voor wie is de iPad Pro bedoeld?

Door Terry Stooker4 januari 2016 14:554 min. leestijd2

Dankzij de stempel Pro lijkt de 12,9-inch iPad gericht op professionele en zakelijke gebruikers, maar dat is volgens Apple niet het geval. De iPad Pro is er voor iedereen die de beste iPad wil hebben. Met zijn grote scherm, krachtige chip en uitstekende geluid is dit zonder twijfel de beste iPad. Door de prijsstelling is het echter ook veruit de duurste iPad. Dat meewegend vragen we ons af hoeveel mensen daadwerkelijk zitten te wachten op deze beste iPad.

iPad Pro of iPad Air 2?

Voor mensen die een iPad alledaags gebruiken voor internetten, video’s kijken, apps en zo nu en dan een spelletje spelen, is de instapprijs van 919 euro aanzienlijk. Ja, je hebt een groot scherm waar veel informatie op past en vier speakers die geweldig geluid voortbrengen, maar de mogelijkheden van de veel goedkopere iPad Air 2 (vanaf 499 euro) zijn praktisch hetzelfde.

iPad Air 2

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De nadelen zijn daarnaast gemakkelijk te omzeilen: zet een goede koptelefoon op – waar je nog geld genoeg voor over houdt – zoom hier en daar wat meer in of houd het scherm wat dichterbij. Dankzij het gewicht is dit bij de iPad Air 2 geen probleem, want dit iOS-apparaat houd je wel comfortabel in elke positie voor langere tijd in je hand. Voor het mainstream publiek zien wij de iPad Pro daarom niet slagen.

iPad Pro of MacBook?

Tim Cook ziet de iPad Pro ook als serieuze concurrent voor laptops, maar ook daar zetten we onze vraagtekens bij. Daarvoor is het prijsverschil te klein en de kloof tussen de mogelijkheden te groot. In zekere zin wordt de iPad Pro hierin tegengehouden door iOS. Dit blijft een mobiel besturingssysteem, zonder goed bestandssysteem en echte programma’s zoals we ze kennen van de Mac. Apps worden steeds beter, maar de mogelijkheden van OS X blijven ongeëvenaard. Met een Smart Keyboard kun je de laptoptervaring enigszins nabootsen, maar is het door de onhandige manier van werken toch net niet.

MacBook 2015

Bovendien is de goedkoopste iPad Pro in combinatie met een Smart Keyboard al honderd euro duurder dan de goedkoopste MacBook Air. Spaar nog iets langer en de MacBook Pro komt al binnen handbereik. Die keuze lijkt ons makkelijk. Het enige waar de iPad Pro het in die strijd op wint is zijn draagbaarheid, maar als dat zo hoog in je vaandel staat, kun je beter de iPad Air 2 nemen. Als je net wat meer wilt, dan ben je beter af met OS X – en dus met een MacBook.

Voor de professional

Voor wie is de iPad Pro dan wel geschikt? Dan kom je uiteindelijk toch uit bij de professionals. In combinatie met de Apple Pencil is het een uitstekende tekentablet waar ontwerpers, designers en studenten die een creatieve opleiding volgen perfect mee kunnen werken. De Apple Pencil is zo nauwkeurig als werken met potlood en papier en zelfs de ingewikkeldste projecten komen tot leven op het grote scherm. Apps als 3D 4 Medical bewijzen dat de iPad Pro zich ook uitstekend thuis voelt in een professionele wereld, zoals de medische, waar studenten en doktoren nauwkeurig het menselijk lichaam kunnen besturen, overal waar ze de iPad mee naartoe nemen.

Niet voor het grote publiek

Er is dus zeker een plek voor de iPad Pro, maar deze ligt niet bij het grote publiek. Het is de grootste, krachtigste iPad die perfect is voor iedereen die de mogelijkheden omarmt of simpelweg het geld ervoor over heeft. De iPad Pro zal daarmee niet de grote redder van de tabletmarkt worden, maar dat is ook helemaal niet erg. Het is een product dat op zichzelf staat. Laat het redden van de iPad maar over aan de iPad Air 3 die we volgend jaar verwachten.

Meer over de iPad Pro lees je in iCreate 74. Bestel het magazine in onze webshop.

iCreate 74: iPad Pro, fotografie en jaaroverzicht

Adviesprijzen iPad Pro 12,9-inch

  • Wi-Fi, 64 GB: € 909
  • Wi-Fi, 256 GB: € 1009
  • Wi-Fi  512 GB: € 1229
  • Wi-Fi + cellular, 64 GB: € 1069
  • Wi-Fi + cellular, 256 GB: € 1169
  • Wi-Fi + cellular, 512 GB: € 1389

De beste deal van dit moment

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
ChrisLaarman
Lezer
ChrisLaarman

Ook voor mij is de iPad Air 2 de eerste keus voor “alles”. Rangeren met bestanden lukt echter niet zo in iOS, dus daarvoor wijk ik uit naar andere besturingssystemen, meestal naar mijn MacBook Air. In mijn beleving had de iPad Pro meer toegevoegde waarde gehad als die OS X zou draaien. Maar wellicht zie ik het verkeerd. Dankzij iOS heeft de iPad Pro immers een groot deel van zijn werkgeheugen (en CPU?) vrij voor toepassingen. Met daarbij de snelheid van zijn CPU en zijn grafische eigenschappen zie ik hem als serieus alternatief voor MacBook Air (qua beeldscherm) en 12″… Lees meer »

Pipo Aerhu
Lezer
Pipo Aerhu

De snelheid van de iPad Pro is ongelofelijk. Ik heb ook een iPadAir en het verschil is gigantisch. Ik volg tekenlessen en de school gebruikt daarvoor Photoshop. Met Astropad heb ik geen Wacom tablet nodig want de iPadPro is de tablet. Nu heb ik al gemerkt dat het veel vlotter gaat op de iPadPro met de Pencil dan op de tablets van Wacom. Een Intuos van Wacom kost ook veel maar daar kan je niets anders mee doen. En ik merk ook dat tekenen op de iPadPro veel meer het gevoel geeft van tekenen op papier. Ikzelf en mijn medestudenten… Lees meer »