Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
koopadvies

Hierop moet je letten bij het kopen van een tweedehands Mac

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Voor een 27-inch iMac met ­­16 GB werkgeheugen en een Fusion Drive met 1 TB ben je bij Apple een hoop geld kwijt. Hiervoor krijg je een recente processor, een krachtige grafische chip en met Thunderbolt 3 de snelste aansluiting voor rand­apparatuur. Maar de grote vraag is: heb je dat allemaal echt nodig of voldoet de kracht van een Mac die een paar jaartjes ouder is ook? Hier kun je – al naargelang welke Mac je kiest – een hoop geld mee besparen. Maar waar krijg je zo’n Mac, hoe zit het met de garantie en wat zijn de valkuilen? In dit artikel beantwoorden wij deze vragen en laten we je weten waar je op moet letten bij de aankoop.

Dit artikel is afkomstig uit iCreate 108.

Hoge prijzen, hoge kwaliteit

De prijzen van tweedehands Apple-apparaten wijken niet zo enorm af van de oorspronkelijke prijzen, zoals dat wel het geval is bij andere elektronica-producten. Een zes jaar oude pc heeft misschien nog verzamelaarswaarde, een even oude Mac kost soms nog meer dan duizend euro. Wat dat betreft zouden we de aankoop van een oude Mac eigenlijk niet aanraden. Maar gezien de stijgende prijzen van nieuwe Macs en vooral de superdure opslagupgrades, blijven tweedehands Macs aantrekkelijk. Bovendien verzorgt Apple ook oude apparaten nog ­lange tijd van software- en ­systeemupdates en gaan Macs over het algemeen niet stuk.

Hardware-eisen


kooptip

Alle Macs van de afgelopen tien jaar zijn nog geschikt voor alledaagse kantoortaken zoals het schrijven van documenten, surfen en mailen. Voor veeleisendere taken kan de processorsnelheid een knelpunt worden. Processors met minder dan 2 GHz hebben eventueel al problemen bij de weergave van HD-content als de grafische kaart de weergave niet kan versnellen.

Ouderwetse harde schijven voldoen nog voor veel taken, maar beter is een Fusion Drive of liever nog de flashopslag van een SSD. Een upgrade van een harde schijf naar een SSD kun je vaak ook zelf inbouwen, maar gemakkelijker is het om dit door door een bedrijf te laten doen. Hoe nieuwer je tweedehands Mac, des te moeilijker is het upgraden ervan.

Het grootste aanbod tweedehands Macs vind je uiteraard op Marktplaats. Een andere optie is het om bij een bedrijf te kopen. Voor dit artikel hebben we met Upgreatest samengewerkt om de beste en betrouwbaarste tweedehands Macs te vinden. Daarom komen alle prijzen die we in dit artikel vermelden van Upgreatest.

21,5-inch iMac Retina 4K (2015)

iMac 2019

Vanaf oktober 2015 kreeg Apple’s iMac met 21,5-inch scherm een Retina-display. Bijna vier jaar later maakt dat hem een uitstekende keus als tweedehands Mac. Standaard zat er een ouderwetse harde schijf in, maar desgewenst vervang je deze door een SSD in het ­2,5-inch formaat. Hiervoor moet je wel handig zijn en een fatsoenlijke werkplek hebben. Daarnaast heb je nog een hoop gereedschappen nodig, zoals een snijwals voor het losmaken van het glas vóór het display en speciaal plakband om dit weer vast te krijgen. In combinatie met de SSD kan het upgraden dus vaak net zo duur worden als wanneer je het bij een bedrijf laat doen.

Het werkgeheugen van dit model is niet van buiten toegankelijk – het is zelfs gesoldeerd op het moederbord. Upgraden is dus niet mogelijk. Wil je extra werkgeheugen, dan kun je beter voor de iMac kiezen die we hieronder bespreken. Voor het aansluiten van randapparatuur heb je Thunderbolt 2 en usb 3.0. Verder zit in deze iMac een Intel Core i5 met 3,1 GHz en vier processorkernen, evenals een Intel Iris Pro 6200 als grafische chip. Dat is snel zat voor kantoortaken en beeld- en videobewerking, maar probeer er geen veel­eisende games mee te spelen.

Bij Upgreatest betaal je voor een geüpgradede 4K iMac uit 2015 ­­€ 1299. Voor de huidige 4K iMac met 1 TB SSD en 16 GB werkgeheugen betaal je daarentegen € 2799! Je bespaart dus meer dan vijftig procent, voor een bijna gelijkwaardige iMac.

21,5-inch iMac (2013)

Als je meer waarde hecht aan werkgeheugen dan aan een Retina-scherm, dan is deze iMac van eind 2013 voor jou. Hierbij is het namelijk nog wel mogelijk om het werkgeheugen achter­af uit te breiden! Het ingebouwde scherm haalt Full HD (1080p) – dat komt overeen met een kwart van het aantal pixels op de 4K iMac hierboven. Via Thunderbolt 1 is het wel mogelijk om een extern scherm met 2560 x 1600 pixels op de iMac aan te sluiten. Als grafische chip wordt de Intel Iris Pro 5200 gebruikt. Vooral in combinatie met het lagere aantal pixels is deze ingebouwde grafische kaart nauwelijks trager dan die van de iMac 4K. Ook goed om te weten: ondanks zijn leeftijd ondersteunt deze Mac nog macOS Mojave. En als je in deze iMac ook nog een SSD laat bouwen, kun je dus nog een aantal jaren vooruit.

Je krijgt deze Mac al vanaf € 799. In het basismodel zit er al een 500 GB SSD in. Wil je het werkgeheugen meteen uitbreiden naar 16 GB, dan ben je € 918 kwijt. Bij Apple betaal je overigens € 1297,91 voor een niet-Retina iMac – zónder SSD.

13-inch MacBook Air (2015 – 2017)

MacBook Air

Deze MacBook Air was bijzonder populair als lichtgewicht surf- en typemachine. Een beetje fotobewerking lukt nog wel, maar probeer er geen games op te spelen. Van 2015 tot 2017 werd een Intel Core i5 1,6 GHz (vijfde generatie) met Intel HD Graphics 6000 gebruikt, ­bovendien kregen de modellen Thunderbolt 2 en usb 3.0. Het grootste gemis is het ontbreken van een Retina-scherm, maar bij het oude display heb je wel iets minder last van spiegelingen. De SSD’s in de MacBook Air zijn niet gesoldeerd en kunnen dus bij ruimte­gebrek worden vervangen. Dat geldt helaas niet voor het werkgeheugen van 4 of 8 GB.

Onze eerste tip: verspil geen tijd met het zoeken naar een ­MacBook Air met slechts 4 GB RAM, ga meteen op zoek naar eentje met 8 GB. Deze modellen kosten € 749. De opslag­capaciteit is minder belangrijk, want die breid je gemakkelijk uit. Voor het geval dat je het niet zelf wilt doen: bij Upgreatest kost de upgrade naar een SSD met 960 GB bijvoorbeeld € 339. Deze is dan groter én sneller dan het origineel. Voor het totaalpakket ben je € 1088 kwijt. Het nieuwste model uit 2018 met 1,5 TB SSD gaat voor € 2849 over Apple’s toonbank. De belangrijkste twee voordelen zijn het Retina-scherm en een snellere SSD. Maar je betaalt er wel veel meer voor.

15-inch MacBook Pro met Touch Bar (2017)

Zijkant MacBook Pro

Het voelt nog helemaal niet zo lang geleden dat Apple de MacBook Pro in een compleet nieuw jasje heeft gestoken. Maar toch, dit is écht al weer bijna drie jaar geleden. Zo langzaamaan begint de tweedehands handel bij deze modellen. En het is opvallend hoeveel voordeel je hierbij al kunt behalen. Neem bijvoorbeeld deze 15-inch Retina MacBook Pro uit 2017. Bij Upgreatest betaal je er € 2699 voor. Nu klinkt dat als een fors bedrag, maar er zit ook meteen een 1 TB SSD in! Voor een vergelijkbaar model ben je bij Apple minimaal € 3779 kwijt.

Met zo’n ‘nieuwe’ én geüpgradede tweedehands Mac weet je zeker dat je goed gewapend bent voor de toekomst. De 3,1 GHz Intel Core i7-processor is nog steeds supersnel, met 16 GB werkgeheugen kun je een heleboel zware programma’s tegelijk draaien en de toegewijde grafische kaart Radeon Pro 560 is snel genoeg voor recente games. Ten slotte bieden de vier Thunderbolt 3-aansluitingen een hoop mogelijkheden (en bandbreedte) voor allerlei randapparatuur.

Ten slotte beschikt deze MacBook Pro nog over de handige Touch Bar. Daar waar normaal de functietoetsen op het toetsenbord zitten, heeft deze laptop een touchscreen waarmee je allerlei functies in programma’s activeert. Net zo praktisch als toetscombinaties, maar veel gemakkelijker in gebruik.

Mac mini (2012)

De Mac mini uit 2012 is nauwelijks trager dan de versie uit 2014 en heeft daarnaast een hoop voordelen ten opzichte van zijn nieuwere broer. Zo kun je het werkgeheugen gemakkelijk zelf uitbreiden, naar maximaal 16 GB. Daarnaast zit er een gewone 2,5-inch harde schijf in die je door een SSD kunt vervangen.

Als processor heeft Apple in de mini uit 2012 een Core i5 met 2,5 GHz van de derde generatie gebouwd. Daar hoort de ­grafische chip Intel HD Graphics 4000 bij. Voor het aansluiten van randapparatuur heeft de Mac mini Thunderbolt 1 en usb 3.0. Een beeldscherm tot 2560 x 1600 pixels sluit je aan via mini-DisplayPort. Retina-schermen zijn niet ­mogelijk, daarvoor is de grafische kaart te zwak. Wel belangrijk om te weten bij een Mac die al zeven jaar oud is: hij ondersteunt nog macOS Mojave (10.14).

Een Mac mini uit 2012 kost € 599, met 250 GB SSD en 4 GB werkgeheugen. Desgewenst laat je er een 1 TB SSD en 8 GB in bouwen, dan ben je € 872 kwijt. De huidige Mac mini met vergelijkbare opslag kost bij Apple € 2099.

13-inch MacBook Pro met Touch Bar (2017)

vlindertoets

Ook de 13-inch versie van Apple’s op een na nieuwste MacBook Pro is reeds tweedehands beschikbaar. Net als bij de 15-inch variant valt hier niets op aan te passen qua hardware, maar met een prijs van € 1449 haal je nu al een aardig voordeel ten opzichte van de prijs bij Apple – daar kost een vergelijkbaar model € 1999.

Net als zijn 15-inch broer is deze MacBook Pro nog helemaal bij de tijd. Een 3,1 GHz Intel Core i5-processor, 8 GB werkgeheugen en de Intel Iris Graphics 650 als grafische chip. En dankzij de vier Thunderbolt 3-aansluitingen kun je een hoop randapparatuur kwijt, eventueel met adapters.

En natuurlijk heeft ook deze MacBook Pro de Touch Bar, net als zijn grotere broer. Ben je er eenmaal aan gewend, dan wil je de snelle acties boven het toetsenbord niet meer missen.

Upgreatest

Het bedrijf Upgreatest voorziet jouw (tweedehands) Mac van een SSD. Hierdoor heb je zelf geen gereedschappen nodig bij een ­upgrade en weet je zeker dat alles goed gaat. Ook biedt Upgreatest dus zelf tweedehands Macs aan.

Het grote voordeel ten opzichte van andere aanbieders? De Macs van Upgreatest zijn altijd voorzien van een SSD, maakt niet uit hoe oud de tweedehands Mac is. Daarnaast laat je bij geschikte modellen ook meer werkgeheugen inbouwen. Wil je je eigen oude Mac opknappen, dan komt Upgreatest zelfs bij je langs om de upgrade uit te voeren. Handig! Alle modellen vind je op www.upgreatest.nl.

Wanneer je bij Upgreatest een tweedehands Mac koopt, krijg je standaard één jaar garantie. Dat is dan ook het grote voordeel ten opzichte van een tweedehands Mac op Marktplaats kopen. Bij Upgreatest krijg je als het ware dezelfde garantie als wanneer je nieuw bij Apple koopt.