Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Nieuwe router of modem voor je thuiskantoor? Hier moet je op letten!

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Nieuwe router kiezen

Wifi verandert constant, en daarom moet je ook regelmatig een nieuwe router of modem kiezen. Maar waar moet je dan op letten? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij!

Wat doet de router eigenlijk?

Een router is een kastje dat je achter je bestaande modem prikt. Het regelt dan het beheer van je netwerk en het uitzenden van de wifi, wat vaak voor veel betere prestaties zorgt. De internetverbinding zelf komt nog steeds binnen op je modem. Ook een optie is overigens een combinatie van router en modem, voor nog meer efficiënte (en minder energieverbruik). Later meer hierover.

1. Wifi-standaard

Bij routers is het van belang om te controleren of hij de nieuwste wifi-standaard ondersteunt: Wifi 6, ook wel bekend als Wifi AX. Hiermee haal je hogere snelheden, en worden meer apparaten tegelijk ondersteund. Controleer ook of de router dual-band is. Hiermee zendt je netwerk op de 5 GHz-band, naast de traditionele 2,4 GHz. Op deze band haal je hogere snelheden, en heb je minder last van storing van het netwerk van de buren. Je moet echter moeite doen om een router te vinden die nu nog geen 5 GHz ondersteunt. Mooi meegenomen is een tri-band router met nog een extra 5 GHz-netwerk erbij.

2. Zendbereik

Wifi speedtest

Ook zeker niet onbelangrijk: het zendbereik. Geavanceerdere routers halen vaak langere afstanden dan een simpele variant, waardoor ook grotere huizen gedekt zijn. Kies dus altijd voor een router die past bij de grootte van je woning, en probeer hem op een centrale plek in je huis te plaatsen.

Bij grotere huizen is een zogeheten mesh-netwerk nog handiger, waarbij je meerdere routers of repeaters door het huis verspreid hebt. Daarmee is het bereik perfect op elke plek in huis, van kelder tot zolder. En zet je één mesh-product in de buurt van je tuin, dan is het bereik zelfs daar op orde! Bij zo’n mesh-netwerk is het wel van belang dat het bestaat uit producten van hetzelfde merk, zodat ze probleemloos met elkaar kunnen communiceren om één netwerk te vormen.

3. Speciale functies

Veel routers bieden naast een snellere en stabielere verbinding ook nog speciale functies. Dat kan bijvoorbeeld een veiligheidspakket zijn, zodat je geen malware binnenhaalt, of geavanceerdere instellingen voor Ouderlijk toezicht.

Een favoriet van de iCreate-redactie: een geïntegreerde VPN-dienst om te allen tijde toegang te hebben tot je thuisnetwerk. Op die manier kun je zelfs slimme apparaten zonder HomeKit-ondersteuning op afstand besturen.

4. Wat voor gebruiker ben je?

Nu weet je dus wat de drie belangrijkste punten zijn om op te letten bij aankoop van een router. Kijk nu naar je eigen gedrag. Wat voor een soort gebruiker ben je? Ben je een gamer? Dan heb je echt wat aan een tri-band router voor een stabiele verbinding zonder vertragingen (latency). Als je tegelijk op meerdere apparaten in 4K wilt streamen, heeft Wifi 6 echt grote voordelen. Dat geldt ook als je een hoop slimme apparaten in huis hebt die op je wifi zitten (en niet op een eigen netwerk). Ben je daarentegen iemand die vooral zit te surfen? Dan is het slim om juist naar de speciale functies van een router te kijken, want die hebben vaak direct invloed op je surfervaring.

5. Het mag nu gewoon!

Tot slot nog een van de belangrijkste punten om voor een eigen router te kiezen. Waar het kiezen van een modem voorheen geen mogelijkheid was, is daar dit jaar verandering in gekomen. Nu zijn providers namelijk verplicht om gebruikers toe te staan een eigen modem te gebruiken. Je hoeft dus niet meer de modem die je bij je internetabonnement kreeg te gebruiken. In Nederland is de populairste modem – buiten die van de providers zelf om – de FRITZ!Box van AVM. Dit is een modem met ingebouwde router. Dat wil zeggen, je sluit er je dsl-, glasvezel- of televisiekabel op aan, en in het kastje zelf wordt er een wifi-signaal van gemaakt.

Dit is dus een gemakkelijke alles-in-één oplossing, voor als je niet wilt werken met een losse router. Met name de recente FRITZ!Box 7590 AX en 6690 Cable zijn aan te bevelen: deze modellen ondersteunen namelijk Wifi 6, de 5 GHz-band, én je kunt ze gebruiken in een mesh-netwerk! Daarmee voldoen ze dus aan alle moderne eisen voor een topnetwerk.