Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Nieuwe iPad 2017 vs. 9,7-inch iPad Pro: waarin verschillen ze?

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPad 2017


Lees verder na de advertentie

Wil je een iPad, dan zijn die er tegenwoordig in drie maten. De kleinste van het stel is met 7,9 inch de iPad mini 4, die zo handzaam is dat je hem makkelijk overal mee naartoe neemt. De grootste is de 12,9-inch iPad Pro, een stuk minder mobiel en klaarblijkelijk bedoeld voor de professionele gebruiker.

Het gros van de gebruikers zal deze exotische formaten echter links laten liggen, en kiezen voor de tussenmaat van 9,7-inch. Daarvan heeft Apple er momenteel twee: een ‘gewone’ iPad (verschenen voorjaar 2017) en een iPad Pro (verschenen voorjaar 2016). Moeilijk kiezen? Wij zetten de opmerkelijkste verschillen tussen de twee toestellen op een rij, zodat jij beter kunt beslissen.

iPAd 2017 vs. 9,7-inch iPad Pro

1. Scherm

Op het eerste gezicht hebben de schermen van de iPad 2017 en de 9,7-inch iPad Pro wel wat gemeen. Beide een schermdiagonaal van 9,7 inch, met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Maar kijk je verder, dan zijn er wel degelijk verschillen. Het scherm van de iPad Pro is een stukje geavanceerder: het is volledig gelamineerd, heeft een antireflectiecoating en een bredere kleurweergave.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

True Tone-scherm

Het opmerkelijkste verschil zit hem in de True Tone-weergave van de iPad Pro: sensoren meten de kleurtemperatuur van de omgeving waarin de iPad zich bevindt en het beeldscherm past zich daarop aan. Zo lijkt wit ook echt wit, onder welke lamp je het ook bekijkt. Apple zelf zegt dat het op papier lijkt, maar het is nu ook weer niet zo dat je met je 9,7-inch iPad Pro vol in de zon kunt gaan zitten: dan is het scherm nog altijd slecht afleesbaar. Wel iets beter dan welke andere iPad dan ook, maar stukken slechter dan bijvoorbeeld het e-ink-scherm van een e-reader.

De gewone iPad is qua scherm zelfs slechter dan zijn voorganger, de iPad Air 2. Want die was wel volledig gelamineerd en voorzien van een antireflectiecoating. De iPad 2017 is hierom ook dikker en zwaarder dan zijn voorganger. En ook dan de iPad Pro: 7,5 mm tegenover 6,1 mm dik en 478 gram tegenover 444 gram zwaar.

2. Entertainment

Het heldere true tone-scherm en de brede kleurweergave van de 9,7-inch iPad Pro is een voordeel wanneer je je tablet gebruikt voor het bekijken van iTunes-films, Netflix en andere media. Ook fanatieke gamers zullen gecharmeerd zijn van het scherm. Maar er is meer voor entertainment-liefhebbers.

Bij een goede film of game hoort natuurlijk ook een fijne bak herrie en ook wat dat betreft wint de iPad Pro het van de iPad. De iPad Pro heeft vier speakers, de iPad moet het er met twee doen. Het bijzondere van de vier iPad Pro-speakers, is dat het geluid meebeweegt met de positie waarin je de iPad houdt. De hoge frequenties komen altijd uit de twee bovenste hifi-luidsprekers, hoe je de iPad ook vasthoudt.

3. Foto en video

De iPad is misschien niet het uitgelezen apparaat voor fotografie. Wij zien althans in het dagelijks leven weinig mensen hun iPad voor de dag halen om een foto te maken. Wil je je iPad tóch gebruiken om te fotograferen en te filmen, dan ben je bij de iPad Pro aan het juiste adres. Deze kleine iPad Pro is simpelweg de iPad met de beste camera. Voor de selfie-liefhebbers is er een 5-megapixel FaceTime-camera met Retina Flash: het scherm is hierbij de flitser. Met de iPad 2017 beschik je over een 1,2-megapixel FaceTime-camera en moet je het zonder flitser stellen.

De iPad Pro heeft bovendien een 12-megapixel iSight-camera met een ƒ/2.2-diafragma en een flitser. De iPad maakt 8‑MP foto’s en heeft een ƒ/2.4-diafragma; een flitser ontbreekt. Verder kun je met de iPad Pro Live Photos maken: rondom het moment van afdrukken, filmt de iPad nog enige seconden. Zo ontstaan eer ultrakorte filmpjes die de sfeer van de gebeurtenis later weer perfect op weten te roepen. Met de iPad Pro is het verder nog mogelijk om in 4K te filmen.

4. Accessoires

iPad Pro Apple Pencil Smart Keyboard

De iPad Pro heeft aan de zijkant een Smart Connector. Hiermee is het mogelijk om een los aan te schaffen Smart Keyboard aan te sluiten: een hoes die je iPad Pro perfect beschermt en die je met enig origamiën omtovert tot een toetsenbord. Er zijn geen batterijen of stekkers nodig, en je hoeft het toetsenbordje ook al niet te koppelen: je ‘plakt’ de hoes aan de connector en kunt meteen beginnen met typen. Voor veel mensen zal dit fysieke toetsenbordje iets te klein zijn, maar het typt wel degelijk beter dan het toetsenbord dan op het scherm.

De iPad Pro ondersteunt bovendien een andere bijzondere Apple-accessoire, namelijk de Apple Pencil. Dit is Apple’s eerste eigen stylus. De Apple Pencil voelt als een gewoon potlood. Je kunt er bijvoorbeeld schaduwen mee aanbrengen – als je tenminste enig tekentalent hebt – en het pennetje is drukgevoelig.

De iPad 2017 werkt niet met de Smart Keyboard en niet met de Apple Pencil. Je kunt er wel enigszins vergelijkbare accessoires voor kopen gemaakt door fabrikanten buiten Apple om, maar die bieden niet specifiek de functionaliteit die Apple wel biedt.

5. Prijs

De iPad Pro staat nu met 4-0 voor maar dat zie je terug in de prijs. Voor het minst uitgebreide model betaal je 689 euro. Je hebt dan een model met 32 GB opslagcapaciteit en wifi (zonder mobiel internet). De prijs loopt op tot 1.059 euro voor een model met 256 GB opslag en wifi + mobiel internet. De Apple-accessoires moet je daar dan nog los bij kopen, mocht je die interessant vinden.

Voor de iPad 2017 heeft Apple heel wat concessies gedaan, maar dat levert dan ook een scherpe prijs op. Voor 409 euro heb je een iPad met 32 GB opslag en wifi. Het duurste model is altijd nog minder duur dan de goedkoopste iPad Pro: je betaalt 569 euro voor een model met 128 GB opslagcapaciteit en wifi + mobiel internet. De iPad is de goedkoopste iPad ooit, zelfs goedkoper dan zijn voorganger de iPad Air 2 (vanaf 499 euro).

Conclusie

iPAd 2017

Welke iPad moet je kopen? Qua specificaties wint de 9,7-inch iPad Pro het misschien, maar de iPad 2017 is ook een prima apparaat en tegen een veel vriendelijkere prijs. Stel jezelf daarom de vraag hoe relevant de besproken punten zijn voor jou. Ga je voluit gamen of films kijken op de iPad, of blijft het bij Candycrush en een vlog op YouTube? Wil je je iPad serieus gaan gebruiken om foto’s mee te maken? Hebben de (dure) Apple-accessoires voor jou echt meerwaarde? Kortom: ga je de Pro-functies gebruiken en zijn ze je die honderden euro’s extra waard? Zo nee: dan heb je aan de iPad 2017 ook een prima apparaat waar je veel plezier aan zult beleven.