Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

MacBook Pro 13-inch zonder Touch Bar: een schrale keuze?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Naast de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar boven het toetsenbord, lanceerde Apple gisteren ook een ander model met het nieuwe design, maar met ouderwetse functietoetsen. Het grootste verkoopargument voor deze niet-touch MacBook Pro is waarschijnlijk zijn prijs – hij is 300 euro goedkoper dan het model mét Touch Bar. Daarnaast zijn er echter nog een aantal andere zaken waarmee je rekening moet houden. We zetten even op een rij waarop je moet letten als je overweegt om de goedkopere Pro te halen.

Geen Touch Bar

Het is de onderscheidende factor bij de 13-inch MacBook Pro-modellen. De twee duurdere modellen hebben een OLED-balk boven het toetsenbord, waarmee je allerlei contextgevoelige taken kunt uitvoeren. Zo kun je in Foto’s razendsnel een afbeelding roteren zonder de Bewerk-weergave te openen; in Photoshop heb je snelle toegang tot opties die normaal gesproken in sub-menu’s verstopt zitten. Ten slotte bevat de Touch Bar ook Touch ID, waarmee je zonder wachtwoord kunt inloggen en in de toekomst wellicht aankopen doet via Apple Pay.

De niet-touch MacBook Pro heeft ouderwetse functietoetsen. Met het goedkopere model mis je dus dé nieuwe functie waar Apple het tijdens de keynote bijna een uur over had. Anderzijds: we weten nog niet hoe essentieel de Touch Bar gaat worden en hoe fijn die in de praktijk werkt. Misschien zit je ook helemaal niet te wachten op afleidende lichtjes boven het toetsenbord. In dat geval zou de goedkope Pro het model voor jou kunnen zijn. Houd er wel rekening mee dat je de handige vingerafdruksensor mist.

macbook-pro-zonder-touch-bar

Slechtere hardware?


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Ook de hardware van de niet-touch MacBook Pro is iets slechter in vergelijking met de Touch Bar-modellen. Allereerst is dat de processor: een 2,0 GHz Core i5 tegenover een 2,9 GHz Core i5 in het eerstvolgende duurdere model. Bij taken die veel rekenkracht vereisen, is dit verschil wel degelijk merkbaar. Vooral zware programma’s en games hebben profijt van de betere processor. Bij een beetje browsen, e-mailen en teksten typen is het verschil daarentegen miniem.

Daarnaast zijn het werkgeheugen en de grafische kaart iets trager. Maar het verschil is hier echt heel klein. Tussen de grafische kaart Intel Iris 540 in de niet-touch en de Iris 550 in de wel-touch liggen slechts magere 50 MHz kloksnelheid. Ook het verschil bij het werkgeheugen is slechts aan te geven in een paar honderd megahertz. Dat ga je dus nergens echt merken.

Betere batterij?

Hier een opvallend verschijnsel: de niet-touch MacBook Pro heeft een 15W-processor en een accu van 54,5 wattuur. Het Touch Bar-model heeft een 28W processor en een accu van 49,2 wattuur. Je hoeft geen natuurkunde gestudeerd te hebben om hieruit af te leiden dat de accu van de niet-touch Pro langer meegaat. Vreemd genoeg heeft Apple het op zijn website voor beide modellen over een accutijd van ’tot 10 uur’. We weten niet hoeveel energie die functietoetsen op de niet-touch Pro nodig hebben, maar volgens ons wilde Apple het goedkopere model gewoon geen betere specificaties geven dan het duurdere model.

macbook-pro-zonder-touch

Maar twee Thunderbolt 3-aansluitingen

Het laatste dingetje betreft de aansluitingen. Op de niet-touch MacBook Pro vind je maar twee Thunderbolt 3-aansluitingen, terwijl het duurdere model er vier heeft. Maar ja, je hebt er voor nu waarschijnlijk toch adapters nodig, dus dan koop je voor je goedkope Pro toch gewoon eentje met alle extra aansluitingen die je nodig hebt? Voor ons dus een non-issue.

Wat is dan hetzelfde?

Voor de rest zijn de modellen zo goed als identiek. Allebei hebben ze het grotere Force Touch-trackpad, het helderdere scherm met meer kleuren en contrast, een koptelefoonaansluiting (yes!) en stereospeakers met een groot dynamisch bereik. In dat opzicht mis je dus niks.

Kopen of niet?

Voor de meeste gebruikers komt het er uiteindelijk op neer dat je voor die 300 euro meerprijs alleen de Touch Bar erbij krijgt. Of die daadwerkelijk de moeite waard is, zal de tijd uitwijzen. Er zijn twee scenario’s denkbaar. Of het wordt een nieuwe functie zoals het multitouch trackpad bijna 10 jaar terug. Ontwikkelaars vinden het geweldig, bouwen handige functies ervoor en de consument is blij. Of het wordt een soort 3D Touch. Een leuke gimmick die het gebruik van de iPhone iets sneller maakt, maar die verder niet veel toevoegt. Dat weten we helaas pas over half jaar of later.