Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

MacBook kopen: welke moet je hebben?

Auteur: Daan Jeuken
6 reacties
Onderwijs


Lees verder na de advertentie

Ga je een nieuwe MacBook kopen, dan heb je bij Apple inmiddels meer dan genoeg keuze. Er zijn drie basismodellen verkrijgbaar: de MacBook, de MacBook Air en de MacBook Pro en er zijn in totaal zes standaarduitvoeringen te koop bij Apple. Elk model heeft zijn eigen unieke eigenschappen en plussen en minnen. Voordat je iets aanschaft moet je dus vooral duidelijk voor ogen hebben wat je precies belangrijk vindt aan een laptop en wat je ermee van plan bent. In dit koopadvies helpen we je bij het kiezen en kopen van een MacBook.

Verschillen tussen MacBooks

Er zijn dus zes standaard MacBooks te koop, maar in het kader hieronder staan er maar vijf. De MacBook heeft één model van 12 inch, de MacBook Air heeft er twee, van 11 en 13 inch. De MacBook Pro met Retina-display heeft ook twee varianten: 13 inch en 15 inch.

Vergelijking MacBooks

Apple verkoopt nog een MacBook Pro: de oude zonder Retina-display. Deze nemen wij in deze vergelijking niet mee en wel om de reden dat deze laptop niet aan te raden is. Hij is oud (medio 2012), zwaar en langzaam omdat hij nog een ouderwetse harde schijf heeft. Het enige voordeel daarvan is dat je 1 terabyte opslaggeheugen hebt, maar het is echt een grote domper voor de snelheid van je nieuwe laptop. Als je dan investeert in een nieuwe MacBook, koop er dan meteen die toekomst-proof is.


kooptip

Alle MacBooks hebben hun eigen plus- en minpunten. Bij je keuze tussen de drie varianten zul je dus voor jezelf moeten kiezen welke voor- en nadelen jij zwaarder vindt wegen. Om te helpen hebben we de belangrijkste eigenschappen per model uitgelicht.

MacBook Air: gunstige prijs

MacBook Air

De MacBook Air heeft als grootste voordeel zijn prijs. De 11-inch laptop is verkrijgbaar vanaf 999 euro, de 13-inch versie kost ten minste € 1099 (adviesprijzen). Om te weten welk formaat jij het fijnst vindt, is het verstandig de twee in een winkel uit te proberen. Die aantrekkelijke instapprijs heeft ook zijn keerzijde, want je krijgt er een karige 128 GB opslag en 4 GB geheugen voor terug. Heb je daar genoeg aan – werk je bijvoorbeeld veel met cloudopslag – dan krijg je voor een relatief gunstige prijs net zo veel (11-inch) of meer (13-inch) accutijd dan bij de MacBook, iets snellere processoren en voldoende aansluitmogelijkheden voor terug.

Heb je hier echter niet genoeg aan en wil je upgraden naar 256 GB opslag en 8 GB geheugen, dan is de 11 inch met € 1369 bijna net zo duur als de MacBook en de 13 inch met € 1469 zelfs duurder. Maar misschien nog wel het grootste nadeel van de MacBook Air is het ontbreken van Retina. Als je nooit een Retina-scherm hebt gezien, zul je het scherm van de Air waarschijnlijk prima vinden, maar als je eenmaal hebt ervaren hoe mooi helder en haarscherp een beeldscherm ook kan zijn, dan wil je waarschijnlijk nooit meer iets anders dan Retina.

MacBook: prachtig en licht

MacBook 2015

De MacBook heeft als grootste pluspunt dat je een prachtig apparaat koopt. Het Retina-display met de dunne rand eromheen, het ultralichte gewicht, zijn gave kleuren, het toetsenbord van rand tot rand – elke keer als je de MacBook oppakt denk je: ‘Wow, wat een mooi apparaat.’ Dat is dé Apple- beleving, maar die heeft dus altijd zijn prijs.

Hij is nog iets langzamer dan de MacBook Air, maar je moet vooral kunnen leven met het gebrek aan aansluitingsmogelijkheden. De cloud is de toekomst – kies je de MacBook, dan omarm je die toekomst. Wat dan wel weer in het voordeel spreekt van de MacBook is dat hij standaard is uitgevoerd met 256 GB opslag en 8 GB geheugen. Meer ervaringen met de MacBook lees je in onze uitgebreide review.

MacBook Pro met Retina-display: het allersnelst

MacBook Pro Retina-display

De MacBook Pro met Retina-display is eigenlijk van een compleet andere orde dan de MacBook Air en MacBook. De instapprijs van de 13-inch MacBook Pro is precies hetzelfde als die van de MacBook, maar dan krijg je wel maar 128 GB opslag (en wel gewoon 8 GB geheugen). Wil je 256 GB opslag, dan start je bij € 1649. De 15-inch Pro heeft standaard 256 GB opslag en 16 GB geheugen, maar begint ook bij € 2249.

De MacBook Pro heeft ook dat prachtige Retina-display, de accu van de 13-inch houdt het wat langer uit dan die van de MacBook (die van de 15-inch presteert vergelijkbaar), hij heeft ook een Force Touch-trackpad (al valt het praktische voordeel hiervan voorlopig reuze mee) en heeft wel nog alle aansluitingsmogelijkheden.

Maar de grote troef van de MacBook Pro zijn de processoren; tegen die snelheid kunnen de MacBook en de Air absoluut niet op. Heeft dat dan geen keerzijde? Zeker wel: zijn gewicht. De 13-inch Pro weegt 650 gram meer dan de MacBook, 490 gram meer dan de 11-inch Air en 22 gram meer dan de 13-inch Air. Zeker ten opzichte van de MacBook merk je dit verschil echt wel, dagelijks in je rugzak.

Koopadvies MacBook

De belangrijkste vraag die je je dus moet stellen wanneer je een MacBook gaat kopen, is wat je ermee wilt gaan doen. Gebruik je de Mac vooral om teksten te typen en wat te internetten en ben je veel met je MacBook onderweg, dan voldoen de MacBook en de Air beide prima.

Neem je daarbij genoeg met 128 GB opslag, 4 GB geheugen en een niet-Retina-display en ben je aan een strak budget gebonden, dan heb je goede redenen om de Air te kiezen. Heb je echter iets meer te besteden of ben je bereid iets langer door te sparen, dan zouden wij absoluut voor de nieuwe MacBook kiezen. Je krijgt veel meer waar voor je geld, hebt op alle fronten een nieuwerwetse laptop en kunt voor altijd genieten van het Retina-scherm. De enige concessie die je dan moet doen is al je usb-sticks en andere apparaten met kabeltjes de deur uit doen (of een adapter meenemen).

Ben je echter van plan om ook regelmatig en intensief foto’s te bewerken en video’s te monteren, dan kun je eigenlijk nog niet om de MacBook Pro heen – dat verschil in prestaties is simpelweg te groot. Met name de 13-inch Pro kost niet veel meer dan de MacBook, maar je krijgt er een veel sterker apparaat apparaat voor terug, met vele aansluitingen en ook een Retina-scherm. Dat je daarmee elke dag een minder mooie, grotere, dikkere en 0,65 kilo zwaardere laptop mee zeult, moet je dan wel voor lief nemen.