Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
koopadvies MacBook Air

MacBook Air kopen: welke moet je hebben?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Gouden MacBook Air 2018


Lees verder na de advertentie

Wat ons betreft, is de MacBook Air de beste mobiele Mac voor alledaags gebruik. De kleine MacBook is weliswaar lichter en je neemt hem gemakkelijker mee, maar hij is veel minder krachtig en ook duurder. De MacBook Pro is het tegenovergestelde: krachtiger dan de Air, maar ook weer duurder en zwaarder.

Een MacBook Air is dus een erg verstandige keuze voor een huis-tuin-en-keuken Mac, maar welke configuratie van de MacBook Air kun je nou het best kopen? En die oude MacBook Air die Apple nog verkoopt … is die nog de moeite waard? We geven je advies.

MacBook Air samengevat

  • Verkrijgbaar sinds najaar 2018
  • Nog compacter dan zijn voorganger
  • Met 13,3-inch Retina-display
  • Ontgrendelen met Touch ID (vingerafdrukscanner)
  • Geleverd met macOS Mojave
  • Groot trackpad met Force Touch
  • Twee usb-c-aansluitingen

MacBook Air kopen: twee standaardconfiguraties

Er zijn twee standaardconfiguraties van de MacBook Air. Deze verschillen nauwelijks van elkaar. Beide hebben een 1,6 GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost tot 3,6 GHz, 8 GB werkgeheugen en een geïntegreerde grafische kaart Intel UHD Graphics 617. Het verschil zit hem in de opslag: het basismodel van 1349 euro heeft 128 GB SSD-opslag, de duurdere versie van 1599 euro heeft 256 GB SSD-opslag. Voor 250 euro krijg je dus dubbel zo veel ruimte voor je bestanden. Hoeveel opslag je nodig hebt, zie je het best aan de hand van je huidige opslaggebruik. Ga naar ‘>Over deze Mac>Opslag’ en je ziet hoeveel opslag je huidige Mac heeft en hoe vol die al zit. Als je al redelijk dicht bij de 128 GB zit, is het verstandig om voor de grotere versie te kiezen.


kooptip

Krap bij kas? Eventueel is dan de kleinere versie in combinatie met een iCloud-opslagabonnement een optie. Voor 3 euro per maand krijg je 200 GB-opslag in de Apple’s cloud. Vervolgens parkeer je bestanden die je niet vaak nodig hebt in iCloud Drive en laat je macOS je opslag automatisch beheren.

 

MacBook Air

MacBook Air kopen: maatwerkopties

Na het selecteren van een standaardconfiguratie kun je aan de slag met de maatwerkopties van Apple. Dat zijn verschillende bouwstenen waarmee je je configuratie helemaal aan je wensen kunt aanpassen. Je Mac wordt dan helemaal op maat voor je gemaakt. Vroeger kon je nog heel veel aanpassen, maar bij de MacBook Air zijn er slechts drie opties: zo kun je de opslag van 128 GB uitbreiden naar 256 GB, 512 GB of 1,5 TB. Voor die laatste optie betaal je 1500 euro extra! In dat geval is een 2 TB iCloud-opslagabonnement voor een tientje per maand misschien een goedkopere oplossing.

Daarnaast is het mogelijk om het werkgeheugen uit te breiden. Voor 240 euro extra krijg je 16 GB in plaats van 8 GB werkgeheugen. Voor de meeste mensen zijn 8 GB voldoende. Pas wanneer meerdere zware programma’s tegelijk wilt draaien draaien (bijvoorbeeld Google Chrome, Photoshop, Final Cut Pro en Outlook), zorgt het extra werkgeheugen ervoor dat alles soepeler draait. In het programma ‘Activiteitenweergave’ controleer je op de tab ‘Geheugen’ onderin of het verstandig is om meer werkgeheugen te halen. Daar staat hoeveel geheugen je hebt en aan de hand van de grafiek links zie je hoe vol het is. Is het grafiekje helemaal gevuld, heb je meer werkgeheugen nodig.

Ten slotte kun je nog kiezen voor een toetsenbordtaal. Normaliter wil je ‘Verlicht toetsenbord – Nederlands’ maar sommigen zweren bij ‘Internationaal Engels’.

MacBook Air 2018 toetsenbord met Touch ID

De oude MacBook Air

Overigens, Apple verkoopt ook nog de oude, niet-Retina versie van de MacBook Air. Weliswaar de goedkoopste MacBook, maar je koopt dan een vier jaar oude computer. Daar is € 1097,91 veel te veel voor.

MacBook Air 2018 kopen?

De startprijs van de MacBook Air is 1349 euro. Afhankelijk van de configuratie kan de prijs van de nieuwe MacBook Air behoorlijk oplopen. Je kunt hem kopen bij onder meer Coolblue en Mediamarkt.