Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Mac Pro kopen? Dit moet je weten

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
Mac Pro


Lees verder na de advertentie

Op zoek naar een nieuwe Mac en wil je alleen het beste van het beste? Dan ben je misschien geneigd om te kijken naar de producten met het ‘Pro’-label, zoals de MacBook Pro, iMac Pro of de Mac Pro. Is je oog gevallen op die laatste, dan lees je hier welke versie je het beste kunt aanschaffen. Of eigenlijk waarom je beter nog even kunt wachten.

Mac Pro: voor de creatieve professional

Het design van de huidige Mac Pro stamt alweer uit 2013. Er werd toen afstand genomen van het aluminium bakbeest waarvan je gemakkelijk onderdelen kon vervangen en upgraden. Dit moest plaatsmaken voor een revolutionair nieuw design dat nog het meest wegheeft van een prullenbak – maar wel een stijlvolle van zwart glanzend aluminium.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De Mac Pro richt zich op de professionele creatieve gebruiker, zoals onder meer grafisch vormgevers, filmmakers en audioproducers. Hij heeft vier usb 3-poorten, zes Thunderbolt 2-poorten, twee gigabit ethernet-poorten en een HDMI 1.4-aansluiting. Daarnaast heeft hij een aparte audio- en koptelefoonuitgang. Ook een belangrijk aspect bij de Mac Pro is het energieverbruik ervan.

Sinds eind 2013 is de Mac Pro verkrijgbaar in twee standaardconfiguraties:

  • 3,5 GHz 6-core Intel Xeon E5 met 12 MB L3 cache en Turbo Boost tot 3,9 GHz, 16 GB werkgeheugen, twee AMD FirePro D500 grafische processors met elk 3 GB GDDR5 VRAM en 256 GB SSD-opslagruimte. Verkrijgbaar voor 3447,91 euro.
  • 3 GHz 8-core Intel Xeon E5 met 25 MB L3-cache en Turbo Boost tot 3,9 GHz, 16 GB werkgeheugen, twee AMD FirePro D700 grafische processors met elk 6 GB GDDR5 VRAM en 256 GB SSD-opslagruimte. Verkrijgbaar voor 4647,91 euro.

 

Mac Pro

De processor, het werkgeheugen en de opslagruimte is bij beide configuraties naar wens te upgraden, tot maximaal een 12 core-processor met 30 MB L3 cache, 64 GB werkgeheugen en 1 TB opslagruimte. Hiervoor mag je dan wel flink de portemonnee trekken, want dit kost bij elkaar 8247,91 euro. Voor de gemiddelde gebruiker is deze machine sowieso over-the-top.

Mac Pro kopen: wacht nog even

Hoewel je met de Mac Pro als veeleisende gebruiker nog prima uit de voeten kunt, kunnen we deze Mac niet aanraden. Want sinds de allereerste release in 2013 bleef de Mac Pro nagenoeg onveranderd. De basisconfiguratie werd op een gegeven moment vervangen door een betere, maar het gaat nog steeds om een configuratie (en dus hardware) uit 2013.

Let wel op het verschil tussen een veeleisende gebruiker en professional. Waar die eerste wellicht veel foto’s of video’s bewerkt, is die laatste een echte poweruser die voor zijn of haar beroep de Mac tot het uiterste drijft. In beide gevallen geldt echter: voor wat je nu krijgt, betaal je simpelweg te veel.

iMac Pro

De creatieve professional raden we op dit moment aan te kijken naar de iMac Pro. Deze is momenteel de echte krachtpatser in Apple’s line-up. Als je veel onderweg bent, kun je eventueel ook de duurste versie van de MacBook Pro overwegen.

Wil je toch echt een Mac Pro en hoeft dit niet à la minute? Wacht dan nog even geduldig af, want 2019 wordt het jaar van de nieuwe Mac Pro. Onze gok is dat deze gepresenteerd wordt in juni dit jaar, op de WWDC. Dit is Apple’s conferentie speciaal voor ontwikkelaars, het ideale publiek voor de Mac Pro. Hoewel er verder nog weinig over bekend is, weten we wel dat de nieuwe Mac Pro weer een vertrouwd modulair design krijgt. Hierdoor prik je gemakkelijk nieuwe onderdelen in de machine, zoals een betere grafische kaart of processor. Curved maakte anderhalf jaar geleden onderstaande conceptvideo, die een goed idee geeft van een dergelijke Mac.