Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
koopadvies

Waarom je een Mac met Intel-processor (meestal) moet vermijden

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Mac Intel vs M1


Lees verder na de advertentie

Apple’s overgang naar Macs met Apple Silicon is bijna compleet, maar er zijn nog Mac-modellen met Intel te koop. Mac Intel vs. M1: hierom moet je Intel vermijden.

Mac Intel vs. M1

Er zijn momenteel officieel nog drie Mac-modellen te koop met Intel-processors. Dit zijn de 27-inch iMac, de duurdere variant van de Mac mini, en de Mac Pro.

Apple verkoopt zelf geen nieuwe MacBooks meer met Intel-chips, maar bij veel online webshops worden deze nog wel verkocht.

1. 27-inch iMac

27-inch iMac 2021


kooptip

De 27-inch iMac biedt best wat voordelen ten opzichte van z’n kleinere broertje: je krijgt een veel groter scherm, je kunt het werkgeheugen flink uitbreiden, en het is mogelijk om een snelle videokaart te laten installeren. Als je het extra werkgeheugen of de videokaart voor specifieke taken nodig hebt, is hij het overwegen waard.

Een vervanger lijkt echter al snel te komen. De kans is groot dat een 27-inch iMac met M1 Pro-processor al in de eerste helft van 2022 uitkomt, met véél betere prestaties dan de huidige 27-inch iMac. Ook komt hier een nieuw mini-led-scherm in, met beter contrast en een hogere helderheid, evenals ondersteuning voor HDR. Dit zal dus een flinke upgrade zijn, die het wachten waard is.

2. Mac mini

Mac mini 2018 aansluitingen

Dit is misschien nog wel de grootste ‘no-brainer’. De Mac mini met M1-chip is muisstil, supersnel en goedkoper dan de versie met een Intel-chip.

De Intel Mac mini is wat dat betreft simpelweg een slechte deal voor de prijs: € 1259. Zelfs als je echt een Intel-only-toepassing hebt, heb je voor slechts € 240 meer een veel snellere 27-inch iMac en krijg je voor dat geld een scherm, toetsenbord, muis, speakers, webcam en microfoon erbij.

3. Mac Pro

De Mac Pro is het unieke geval waarbij Intel de computer niet naar beneden haalt. De Intel Xeon-processors, en dan met name de duurdere varianten, zijn razendsnel. Ook kun je véél meer werkgeheugen installeren dan bij Apple Silicon, zijn de grafische kaarten waanzinnig snel en bieden de optionele Afterburner-kaarten goede prestaties voor videobewerking.

Er wordt wel een Mac Pro met Apple Silicon verwacht, maar die komt niet binnenkort. Deze krijgt waarschijnlijk een nòg snellere variant van de M1 Max, met 20 cores en 64 grafische cores. Ook krijgt hij een nieuw design met een kleinere kast.

4. Oude MacBook-modellen

MacBook Air en MacBook Pro 2020

Zoals gezegd worden via diverse webshops nog veel Intel-MacBooks verkocht. Zelfs als deze flink zijn afgeprijsd, raden we ze echter niet aan. Ze zijn berucht om hun hete processors, luide ventilatoren en beperkte accuduur. Met name de MacBook Air heeft hier last van.

Eigenlijk is het enige voordeel van een Intel-MacBook dat je er Windows op kunt draaien. Tenzij je dit nodig hebt, ben je in bijna alle andere gevallen beter af met een M1-model.