Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Een laptop voor het creatieve werk: hier moet je op letten

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
Een nieuwe notebook


Lees verder na de advertentie

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe notebook voor creatief werk is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je precies nodig hebt, oftewel wat je ermee gaat doen. Dat maakt de keuze namelijk een heel stuk gemakkelijker. Bovendien voorkom je zo dat je een notebook koopt die niet krachtig genoeg is voor wat je ermee gaat doen, of dat je juist veel meer geld uitgeeft dan nodig is. De voorbeelden in dit artikel helpen je vast en zeker op weg in het maken van de juist keuze!

Een nieuwe notebook: de belangrijkste specificaties

Er zijn veel dingen om op te letten wanneer je een nieuwe notebook voor creatieve doeleinden gaat kopen, waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Het helpt als je je concentreert op de belangrijkste specificaties. Deze hebben we al in ons koopadvies uitgelicht. In dit artikel gaan we weer iet verder en reiken je concrete laptops aan die de moeite waard zijn.

Een nieuwe notebook

Ga je je creativiteit op de notebook zowel thuis als op je werk uitleven, dan is het vanwege het vele transport belangrijk dat hij klein en licht is. Vanwege compatibiliteit kan dan ook het besturingssysteem van belang zijn. En gebruik je de notebook ook veel onderweg, dan is een lange accuduur erg belangrijk. Maar als je de notebook vooral thuis gebruikt, zijn deze zaken juist veel minder belangrijk.

Voor alledaags creatief gebruik


kooptip

Wil je een Apple-notebook voor alledaags gebruik en een beetje creatief werk, dan is de MacBook Air een logische optie. De nieuwe versie met de M2-chip komt volgende maand uit voor een adviesprijs van € 1519. De goedkoopste optie is daardoor de versie met de M1-chip (€ 1219), die voor allround gebruik prima geschikt is. Je krijgt dan een Retina-display van 13,3 inch, 16 GB geheugen en een 720p FaceTime HD-camera. Met 13,3 inch, een gewicht van 1,29 kilo en een accuduur van 18 uur is de MacBook Air M1 ook heel geschikt om mee te nemen.

Een nieuwe notebook

Dat geldt uiteraard ook voor de nieuwe versie, die met 1,24 kilo zelfs nog iets lichter is. Bovendien heeft die een Liquid Retina-display van 13,6 inch, 24 GB geheugen, een 1080p FaceTime HD-camera en een vergelijkbare accuduur. Of je dat de meerprijs van 300 euro waard vindt, is natuurlijk heel persoonlijk. Voor allround gebruik maakt het niet zoveel verschil.

Veeleisende software

Ben je van plan om op je notebook foto’s te gaan bewerken of met video’s aan de slag te gaan – dus het veeleisendere creatieve werk? Dan is het al snel de moeite waard om voor een MacBook Pro te kiezen. En dan het liefst een 14-inch of 16-inch model. Met € 2249 ben je wel een stuk duurder uit, maar daar krijg je wel een Apple M1 Pro-chip of Apple M1 Max-chip met tot aan 64 GB geheugen voor. En dat is precies wat je nodig hebt wanneer je met veeleisende software gaat werken.

macbook pro

Bovendien krijg je met tot aan 8 TB vier keer zoveel opslagcapaciteit als bij de MacBook Air en is de accuduur met 21 uur nog een stukje langer. Je moet alleen wel wat extra gewicht op de koop toenemen, want de MacBook Pro 14-inch en 16-inch wegen respectievelijk 1,61 en 2,15 kilo.

Een notebook met Windows voor creatieve gebruikers

Ten slotte zijn allerlei redenen om toch voor een Windows-notebook voor creatief werk te kiezen, maar compatibiliteit is waarschijnlijk de belangrijkste. Daar loop je mogelijk tegenaan wanneer je een notebook zowel thuis als op je werk gaat gebruiken. Een prima Windows-notebook voor creatief gebruik is bijvoorbeeld de ASUS VivoBook Pro 15x. Hiermee krijg je een notebook met een prachtig oled-scherm, een enorm krachtige toegewijde grafische kaart.

Wil je een krachtige Windows-notebook die uitstekend geschikt is voor zware videobewerkingen, dan is de Asus ProArt Studiobook 16 OLED de perfecte optie. Met een prijs van € 2899 voor het model met Intel Core i9-chip is dit de duurste notebook in dit overzicht. Maar je krijgt veel waar voor je geld. Hij beschikt over ’s wereld eerste scherm met zowel 4K, oled als HDR, en de Intel Core i9 of AMD Ryzen en tot aan 64 GB werkgeheugen maken van de Studiobook een waar snelheidsmonster.

De Studiobook heeft met de Asus Dial ook een speciale methode om creatieve apps te bedienen. Links onder het toetsenbord zit een ronde draaiknop. Hiermee activeer je een speciaal bedieningselement op het scherm. Draai je aan het wieltje, verander je bijvoorbeeld de grootte van je brush in Photoshop. En zo zijn er nog meer speciale functies voor andere creatieve apps van Adobe.

iPad Pro

Nee, een iPad is geen notebook, maar het kan wel degelijk een serieuze optie zijn als je op zoek bent naar een nieuwe notebook. Apple’s iPad Pro kruipt namelijk wel steeds meer in de richting van een notebook, zeker als je hem gebruikt in combinatie met een Smart Keyboard. Zo kun je er dankzij de usb-c-aansluiting allerlei externe apparatuur aan hangen. Daarbij is een iPad Pro natuurlijk licht en handzaam.

iPad Pro 2021

Zelfs wanneer je aan videobewerking gaat doen, kun je tegenwoordig met een iPad Pro uit de voeten. Je werkt dan wel met Adobe Premiere Rush in plaats van Premiere Pro. Of iMovie natuurlijk. Voordeel is wel weer dat je met de Apple Pencil zeer nauwkeurig kunt werken. De grootste variant van de iPad Pro koop je vanaf € 1219. Daarvoor krijg je een 12,9-inch Liquid Retina-display met een resolutie van 2732 x 2048 pixels en brede kleurweergave. De opslagcapaciteit is uit te breiden tot 1 TB.