Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPhone XS of iPhone XR: welke moet je kiezen?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone XS of iPhone XR kopen


Lees verder na de advertentie

De nieuwste iPhones van Apple lijken op elkaar. Niet alleen qua naam, maar ook in functies, formaat en ontwerp. Toch is de iPhone XS driehonderd euro duurder dan de iPhone XR. Zijn die extra euro’s het waard om uit te geven, of past het instapmodel beter bij jou? In dit iPhone koopadvies helpen we je op weg.

Welke iPhone moet ik kiezen?

In september kondigde Apple drie nieuwe iPhones aan. De iPhone X (die niet meer verkrijgbaar is) wordt opgevolgd door twee toestellen: de iPhone XS en iPhone XS Max. Net als de iPhone X heeft de XS een 5,8 inch-scherm, terwijl de XS Max met een schermdiagonaal van 6,5 inch het grootste iPhone-scherm ooit bezit.

Daarnaast is er nog een interessant telefoon: de iPhone XR. Die lijkt op de XS-modellen en met een 6,1 inch-scherm valt hij er qua fysiek precies tussenin. Verder heeft hij veel met het vlaggenschip gemeen: een modern en (bijna) randloos ontwerp, een TrueDepth-camera voor Face ID, een portretmodus, een zeer goede batterij en hij draait ook op de zeer krachtige Bionic A12-processor.


kooptip


Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!


Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Door enkele concessies kon Apple de prijs van de iPhone XR aanzienlijk lager houden. Maar zijn die concessies erg, of krijg je voor honderden euro’s minder ook een iPhone X-ervaring?

iPhone XS of iPhone XR kopen?

Wil je het beste van het beste en heb je daar een aardig een zakcentje voor over? Dan is de iPhone XS jouw telefoon. Net als bij zijn voorganger begint de prijs bij 1159 euro. Bij de grotere iPhone XS Max betaal je minimaal 1259 euro. Buiten de prijs verschillen de twee alleen in schermgrootte en accuduur. Verder is alles exact gelijk – ook de camera dus.

De iPhone XS en iPhone XR hebben allebei een prachtig modern ontwerp, met een scherm dat zich van rand tot rand uitstrekt. Toch is het uiterlijk van het vlaggenschip iets verfijnder en stijlvoller. Dat komt vooral doordat de zwarte randen rondom het scherm bij de iPhone XS smaller zijn. Bovendien is de iPhone XR wat dikker (8,3 mm) dan de iPhone XS (7,7 mm).

Verder zijn er twee belangrijke verschillen tussen de nieuwste iPhones: het scherm en de camera. Het display van de XS is gemaakt van oled, in plaats van lcd, en dat ziet er met de hogere contrastwaarden iets mooier uit. De resolutie van de XS (458 ppi) is ook hoger dan bij de XR (326 ppi). Verder ondersteunt het scherm – in tegenstelling tot dat van het instapmodel – Dolby Vision en HDR. Maar we moeten zeggen: de verschillen vallen pas op als we de iPhone XS naast de iPhone XR leggen. Oók het Liquid Retina-scherm van de XR is prachtig.

Dan de camera. Aan de achterkant heeft de XS een dubbele cameralens, de XR moet het doen met een enkele. Een groot voordeel van die tweede lens is dat je optisch kunt zoomen; hierbij zoom je in zonder dat je kwaliteit verliest. Bovendien kan de iPhone XS met de dubbele camera beter de voor-en achtergrond van elkaar onderscheiden, wat mooiere portretfoto’s oplevert.

De cameralenzen van de iPhone XS zijn waanzinnig – en de plaatjes zijn merkbaar beter dan bij de iPhone X. Maar ook de iPhone XR schiet verbluffende foto’s. Die heeft dezelfde 12 MP-groothoekcamera en beschikt eveneens over het nieuwe Smart HDR. Die maakt negen foto’s met een verschillende belichting en combineert de beste delen tot één foto. Door deze functie zijn de foto’s van de iPhone XR soms zelfs beter dan die van de iPhone X – vooral in donkere en lichte scènes. Verder kun je ook met de iPhone XR los met het maken van portretfoto’s en het is de eerste iPhone die dat kan zonder telelens.

Welke iPhone past het best bij jou?

Op allerlei fronten is de iPhone XS dus nét wat beter. Maar je moet jezelf afvragen of je dat ‘nét’ 300 euro of meer waard vindt. Voor de meesten zal dat niet het geval zijn; de iPhone XR is dan de beste keuze.

Als je een nieuwe iPhone overweegt, heb je op dit moment waarschijnlijk een iPhone 7 of ouder. Met de goedkoper iPhone XR maak je dan al een enorme sprong vooruit. In snelheid, schermgrootte, camera, kracht en meer. Hecht je bijzonder veel waarde aan een zo goed mogelijk scherm of een dubbele cameralens én heb je daar minimaal 1156 euro voor over, dan kun je niet om de XS (Max) heen.