Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
koopadvies iPhone X

iPhone X vs Samsung Galaxy S9+: dé toptoestellen vergeleken

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPhone x vs samsung galaxy s9


Lees verder na de advertentie

Samsung heeft tijdens de Mobile World Congress zijn nieuwe vlaggenschip onthuld: de Samsung Galaxy S9(+). Vooral met het plus-model gaan ze knetterhard de concurrentie aan met de iPhone X. En het moet gezegd worden: Apple en Samsung zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. iPhone X vs Samsung Galaxy S9+: in hoeverre lijken de toptoestellen van het moment op elkaar en wat zijn de belangrijkste verschillen?

Plus-model of niet?

Je bent van Apple misschien gewend dat ze naast het reguliere iPhone-model nog een Plus-model lanceren. Zo’n toestel is een slag groter en heeft iets betere specificaties – denk aan een betere camera en krachtigere batterij. Bij de iPhone X is Apple van dit stramien afgestapt: er is maar één iPhone X-model. Samsung heeft nog wél twee varianten van de kleinere en voordeligere Samsung Galaxy S9 en het paradepaardje, de S9+. In de rest van dit artikel vergelijken we de iPhone X met de Samsung Galaxy S9+.

Afmetingen, gewicht en materiaal

De iPhone X is 143,6 mm hoog, 70,9 mm breed en 7,7 mm dik. Hij weegt 174 gram. Daarmee vergeleken is de Galaxy S9+ echt een plus-size: 158,1 mm hoog, 73,8 mm breed en 8,5 mm dik, Met 189 gram is hij 15 gram zwaarder – dat is het gewicht van twee 1 euromunten. Zowel de S9+ als de iPhone X heeft een glazen voor- en achterzijde. Bij de iPhone is roestvrij chirurgisch staal gebruikt om de panelen bij elkaar te houden. Bij de Samsung is de rand van het toestel gemaakt van aluminium.

Samsung Galaxy s9 en s9+


kooptip

 

Scherm

De iPhone X heeft een 5,8-inch oled-scherm met een resolutie van 2436 x 1125 (458 ppi). Het led-scherm van de Galaxy S9+ meet maar liefst 6,2 inch, heeft een resolutie van 2960 x 1440 (529 ppi) en is daarmee dus iets scherper. Hoe dan ook: losse pixels zijn op beide toestellen niet te onderscheiden. Bij de iPhone X beslaat het scherm 82,9 procent van de voorkant. Apple noemt dit ‘één en al scherm’, maar bij de Galaxy S9+ is deze relatieve schermgrootte maar liefst 84,2 procent.

 

iPhone X Bedieningspaneel

Twijfel je tussen de iPhone X en de Galaxy S9+? Dan kan het ontwerp van het scherm net een dealbreaker zijn. Want wat vind je van de notch van de iPhone? Een sterk staaltje design van Apple omdat ze zich hiermee duidelijk afzonderen van de rest? Of vind je deze inkeping aan de bovenkant van het scherm juist vreselijk in de weg zitten?

Vingerafdruk of gezichtsherkenning?

Bij de iPhone X heeft Apple afscheid genomen van Touch ID: de oude vertrouwde vingerafdrukscanner werd in één keer ingeruild voor Face ID (gezichtsherkenning). Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de geavanceerde TrueDepth-camera, die zelfs onder de lastigste omstandigheden een accurate 3D-opname van je gezicht weet te maken.

Samsung galaxy s9 vingerafdrukscanner

Bij de Galaxy S9+ kun je kiezen. Op de achterkant zit een vingerafdrukscanner. Ten opzichte van de vorige Galaxy zit die nu op een plek die veel gemakkelijker te bereiken is. Mocht je dat toch nog onhandig vinden, dan is er ook nog de gecombineerde gezichts- & irisscanner: de irisscanner spring bij op het moment dat de gezichtsherkenning hulp nodig heeft.

Camera

Camera Samsung Galaxy s9+

Zowel de iPhone X als de Samsung Galaxy S9+ zijn uitgerust met een dubbele 12-megapixel camera waarmee je prachtige foto’s maakt. Het gaat in beide gevallen om de top van de huidige smartphone-camera’s. Toch lijkt het erop dat Samsungs toestel er met de winst vandoor gaat en dat heeft alles te maken met de dubbele diafragmalens.

De Samsung Galaxy S9 kan van diafragma wisselen tussen f/1.5 en f/2.4. Dat betekent dat de camera zich automatisch aanpast aan de lichtomstandigheden, zodat je overdag en ’s avonds/’s nachts altijd de scherpste foto’s schiet. In het donker namelijk, laat de camera automatisch meer licht binnen. Overdag verschuift het diafragma naar f/2.4 en komt er minder licht binnen, om overbelichting te voorkomen.

Ook liefhebbers van slo‑mo‑video zullen enthousiast zijn over de Samsung. Die filmt namelijk met 960 beelden per seconde, wat extra trage en zeer vloeiende video’s oplevert. Samsung noemt het ‘Super Slow-mo’. Ter vergelijking, de iPhone X filmt met 240 beelden per seconde. Ook leuk: op de Galaxy kun je je slo-mo-video’s gebruiken op het vergrendelscherm

Opslag

Bij de iPhone X kun je kiezen uif 64 of 256 GB opslag. De Galaxy S9+ is er ook in deze varianten en biedt bovendien nog een tussenmaatje, namelijk 128 GB. In tegenstelling tot de iPhone is de Samsung wel uitbreidbaar middels een MicroSD-kaartje. Zo creëer je tot maximaal 400 GB ruimte extra.

Opladen en batterij

AirPower in maart

Beide toestellen zijn draadloos oplaadbaar, maar je moet daarvoor wel een extra oplader aanschaffen. Snelladen behoort ook in beide gevallen tot de opties. De Galaxy S9+ wordt geleverd met de hiervoor benodigde oplader, bij de iPhone X moet je ook hiervoor een apart accessoire aanschaffen. De Galaxy S9+ heeft een 3500 mAh-batterij, de iPhone X een 2716 mAh. Op papier is de Galaxy-accu dus krachtiger, maar de vraag is of je daar in de praktijk ook echt van profiteert. De iPhone is zeer efficiënt in energiegebruik. Voor welk toestel je ook kiest: het komt erop neer dat je aan het einde van de dag altijd nog je telefoon moet opladen.

Werkgeheugen

Apple heeft de iPhone X uitgerust met 3 GB werkgeheugen en wordt daarmee verpletterd door Samsung: 6 GB werkgeheugen! Hiervoor geldt echter wel hetzelfde als bij de batterij: Apple heeft de iPhone dusdanig geoptimaliseerd, dat je in de echte wereld waarschijnlijk nauwelijks verschil ervaart in prestaties.

Waterbestendigheid

iPhone X zilver en spacegrijs

De S9 kan beter tegen water dan de iPhone X. De iPhone X voldoet aan bestendigheidsnorm IP67, wat betekent dat dit toestel tot maximaal een half uur overleeft op een diepte van maximaal 1 meter. ‘Dompeldicht’ wordt dat genoemd.De S9 heeft een IP68-certificering (waterdicht) en kan daarmee 30 minuten tot anderhalve meter diepte overleven. Kortom: een plons in het water is voor beide toestellen geen probleem, maar we zouden er niet mee gaan zwemmen.

Animoji vs. AR Emoji-stickers

Jony Ive Animoji

Apple introduceerde op de iPhone X Animoji: 3D emoji die je gezichtsuitdrukking tot in detail nabootsen. Je kunt ze meesturen bij een berichtje in Apple’s eigen iMessage-app. Het gaat om onder meer de eenhoorn, het aapje en de drol.

Samsung Galaxy s9 AR emoji

Samsung biedt met de nieuwe AR Emoji-stickers iets soortgelijks – we laten even in het midden of ze de kunst bij Apple hebben afgekeken of niet. Hierbij maak je op basis van een selfie een avatar die sprekend op je lijkt. Volgens de eerste reviews werkt het minder gepolijst dan de animoji: de expressies van de emoji-stickers zijn minder verfijnd. Die mond vol tanden heeft ook iets engs, maar dat is persoonlijk.

Prijs

In dit opzicht laat Apple de concurrentie ver achter zich, maar dat is niet iets om trots op te zijn. De iPhone X werd de ‘duizend dollar iPhone’ genoemd, in werkelijkheid is het nog gekker. Voor de goedkoopste iPhone X betaal je € 1160,45. De Galaxy S9+ blijft met € 949,00 onder de magische grens van duizend euro.